StoryEditorOCM
DubrovnikISHODILI DOZVOLU|

Turski ‘bayrak‘ slobodno vijori pred Libertasom iako je zasmetao dubrovačkim gradskim vijećnicima

Piše Silvia Rudinović
24. listopada 2020. - 07:37
„Komunalno redarstvo bi trebalo urgirati da se turska zastava ukloni iz središta Dubrovnika“, izjava je izrečena na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prošlog tjedna, a odnosi se na stijeg pred nekadašnjim hotelom Libertas, danas Rixos Premium Dubrovnik. Rečeno je tada da je isticanje zastave druge države, osim na veleposlanstvima i konzulatima, nezakonito. Međutim, pokazalo se da zakon, uz jedan uvjet, ne zabranjuje vijorenje stranih barjaka na hrvatskoj zemlji, pa to vrijedi i za 'bayrak'. Taj uvjet je ishođena dozvola policije.
 

Policija riješila stvar


- Policijska uprava dubrovačko-neretvanska nije postupala po obavijesti komunalnog društva Grada Dubrovnika, a radi se o prekršaju iz čl. 26. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, gdje policija postupa po službenoj dužnosti. Nakon utvrđivanja prekršaja, Policijska postaja Dubrovnik je pravnoj osobi, hotelu Rixos Premium Dubrovnik, sukladno prekršajnom zakonu, izdala pisanu naredbu s danom obvezom i rokom za ispunjenje obveze, koja je potom i ispunjena, te je ova Policijska uprava, 12. listopada 2020. godine, Rješenjem odobrila isticanje zastave treće zemlje – Republike Turske, uz zastavu RH i EU ispred navedenog hotela – navode iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

image
Božo Radić/CROPIX


Hotelska uprava, dakle, nije imala dopuštenje policije, ali su je nakon polemike u Vijeću, ishodili. Riješena stvar. Odredba Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira iz 1974. prilično je anakrona, upotrebljava terminologiju "društveno-političkih organizacija" koje su odavno zaboravljene kao koncept, kaže dr.sc. Željko Heimer, predsjednik Međunarodne federacije veksiloloških udruga, kao i Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva. Činjenica je, kaže bojnik Heimer, inače doktor sociologije, da mnoge tvrtke širom Hrvatske, koje su u stranom vlasništvu ili imaju kakve druge kontakte sa stranim osobama, ističu zastave tih država. I sam je na raznim lokacijama ispred tvornica, trgovina ili drugih poslovnih objekata uočio zastave Republike Austrije, Kraljevine Švedske, Kanade, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država,... Obično se takve zastave ističu zajedno sa zastavom Republike Hrvatske, a tipično i s jednom ili više zastava kompanije. Štoviše, nije neobično da se ispred hotela ističu razne nacionalne zastave koje imaju ili nemaju veze s vlasničkom strukturom, često kao šareni ornamenti koji ukrašavaju hotelski ulaz i naglašavaju internacionalnost klijentele.
 

Sloboda izražavanja


- Ne vidim razloga zašto bi u ovom slučaju bilo drugačije. Također, nisam siguran da druge spomenute kompanije imaju ishođene dozvole policije, no ne vidim razloga da bi policija takvu dozvolu uskratila, osobito ako se zastava ističe uz hrvatsku zastavu pa time ne dovodi do možebitne identitetske zabune. Opće je liberalno načelo isticanja zastava, kakvo postoji primjerice u SAD ili Velikoj Britaniji, pa i nekim drugim zemljama koje su nam demokratski uzor, gdje svatko može na svojem posjedu istaknuti zastavu kakvu želi, čak i ako time "uznemirava" osjećaje susjeda.

image
Dr.sc. Željko Heimer
CROPIX


To se smatra načelom slobode govora. No, u Hrvatskoj, kao i u nekim drugim europskim državama, ne postoji takva tolerancija prema općoj slobodi izražavanja, ali ipak, u današnje vrijeme isticanje stranih zastava nije više takav bauk i poprilično se uobičajilo. Stoga nije nemoguće smatrati da se ovaj zakonski definirani prekršaj "izobičajio", odnosno izašao iz običaja. Naravno, sudska praksa poznaje primjere kažnjavanja pojedinaca koji bi istakli strane zastave, no obično se radilo, ako se ne varam, o takvim isticanjima koja su se mogla protumačiti kao iskazivanje teritorijalnih posezanja. Dakle, ne vidim sporno da se zajedno sa zastavom RH istakne i zastava Republike Turske, nama prijateljske, dapače i savezničke države u okviru Sjevernoatlantskog saveza. Takvo proklamirano savezništvo moglo bi se protumačiti i kao prekršajnim zakonom traženi "poziv društveno-političke organizacije", a bilo bi zanimljivo vidjeti na temelju čega bi policija eventualno uskratila odobrenje. Svakako, moram se ograditi od toga da moje mišljenje nije pravni savjet – komentira dr.sc. Heimer.

Dubrovnik je svoju snagu u povijesti temeljio upravo na odnosima s drugim državama, njegujući diplomatske odnose. Povjesničari kažu kako je upravo Dubrovnik jedinstven primjer u povijesti Osmanskog carstva. U ostalim dijelovima Hrvatske iskustva su bila drugačija, ali Dubrovačka Republika je zahvaljujući dobrim ugovorima s Osmanskim carstvom prosperirala. Turci i danas jako vole Dubrovnik, pa smo prije desetak godina imali 'poplavu' turista iz te države koji su uglavnom odsjedali u hotelu nekada znakovitog naziva - Libertas.
18. travanj 2024 11:25