StoryEditor
DubrovnikZABILJEŽENO 383 OBOLJELIH OD GRIPE

Trećina oboljelih iz naše županije!

5. siječnja 2019. - 16:23
S ukupno 383 od gripe oboljela pacijenta, Dubrovačko- neretvanska županija se može "pohvaliti" kako je svaki treći od gripe oboljeli građanin Hrvatske upravo s područja naše županije!

Naime, prema posljednjim objedinjenim podacima, u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 1125 oboljelih od kliničke gripe, što očekivano ukazuje na uzlazni trend obolijevanja tijekom zimske sezone gripe 2018./2019. Većina prijava liječnicima obiteljske medicine pristigla je tijekom posljednjkih desetak dana, a s područja naše županije ogromnom većinom prednjače oboljeli s područja sjevernog dijela doline Neretve.

-U Metkoviću je registriran 281 oboljeli, u Pločama 72, na Korčuli 15 a na dubrovačkom području je samo 15 oboljelih. Napominjem kako županijski Zavod za javno zdravstvo posjeduje još uvijek 22 doza trovalentnog cjepiva protiv gripe. Podsjećamo sve građane kako još nije kasno da se cijepe, a trovalentno cjepivo koje posjedujemo pokazalo se vrlo učinkovitim jer je mikrobioološkom provjerom u Laboratoriju zavoda za javno zdravstvo utvđeno kako su svi pacijenti oboljeli od virusa tipa A, za kojeg su antitijala sastavni dio našeg cjepiva- rekla nam je epidemiolog Katica Šarac iz spomenutog Zavoda te naglasila kako se cjepljenje posebno preporuča starijim sugrađanima koji i inače imaju oslabljeni imunitet:

-Stariji bi se građani trebali držati podalje od gužvi, a jednako tako im ne preporučamo ni izlaske vani ranim jutrom ili kasno poslijepodne.
14. svibanj 2021 12:19