StoryEditorOCM
DubrovnikPANTOVČAK VS BANSKI DVORI

Treba li Predsjednika Milanovića pozvati na Dan dubrovačkih branitelja i Dan Grada Dubrovnika? Evo što kažu HDZ-ovi koalicijski partneri u gradu i županiji,a zanima nas i što vi mislite

Piše Anton Hauswitschka
2. studenog 2022. - 13:29

Prošlotjedno obilježavanje 30. obljetnice oslobađanja juga Hrvatske pri kojem je na dubrovačkom području svoje živote položilo skoro 300 branitelja, ostalo je u sjeni skandala oko nepozivanja Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića u Dubrovnik, odnosno njegovog dolaska na braniteljsko groblje na Boninovu.

Podsjetimo, nakon što ga Dubrovačko-neretvanska županija kao organizator nije pozvala na svečanost obilježavanja, predsjednik Zoran Milanović samoinicijativno je doputovao u Dubrovnik te na groblju Boninovo položio vijence za poginule branitelje. Tom prigodom kao domaćini dočekali su ga ratni zapovjednici obrane, predstavnici braniteljskih udruga ali i gradonačelnik Mato Franković te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, obojica iz redova u županiji i gradu vladajućeg HDZ-a što je izazvalo reakciju čak i predsjednika stranke, premijera Andreja Plenkovića.

image

Predsjednik RH Zoran Milanović ove je godine bio pozvan na Dan Grada Dubrovnika i Festu svetog Vlaha 

Bozo Radic/Cropix

- Mi se borimo između dvije Hrvatske. Hrvatske koja vuče naprijed i ovog primitivizma, divljaštva koje forsira prije svega on i oni koji njega podržavaju. I to je ta temeljna razlika u hrvatskom društvu, Ako to nekome nakon dvije i pol godine primitivizma, divljaštva i nekulture nije jasno, onda ja ne znam koliko još godina treba da ovo što vi mene pitate ne gledate iz ovoga kuta. Ima ljudi kojima to nije normalno i ne žele ga gledati, ne žele svoje događaje kontaminirati s njegovom prisutnošću, jer kad čuju taj primitivizam, divljaštvo, nekulturu, sramotu hrvatskih institucija, ne žele ga gledati - komentirao je premijer događaje oko Predsjednika RH u Dubrovniku.

Hoće li se političkim prepucavanjima zasjeniti još jedna, za Dubrovnik itekako važna obljetnica, Dan dubrovačkih branitelja i dan kada se dogodio najteži napad na Dubrovnik tijekom Domovinskog rata 6. prosinca 1991. godine, a potom i nadolazeća Festa svetog Vlaha, ujedno i Dan grada koji Dubrovnik slavi 3. veljače? Treba li Grad Dubrovnik poslati pozivnicu na Pantovčak, pitali smo koalicijske partnere HDZ-a u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

image

Predsjednica Skupštine DNŽ iz redova DDS-a, Terezina Orlić

Cropix/

Terezina Orlić predsjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije i članica predsjedništva Dubrovačkog demokratskog sabora ističe kako poštuje sve institucije u Republici Hrvatskoj. - Pa tako i instituciju Predsjednika RH, bez obzira na politička slaganja ili neslaganja. Stoga bi na predstojeću važnu obljetnicu Dubrovnika, najtežeg napada na grad u Domovinskom ratu, kada je i Dan dubrovačkih branitelja, kao i na Festu svetog Vlaha kada slavimo Dan Grada Dubrovnika pozvala sve institucije koje se tom prigodom protokolarno trebaju pozvati. Pa tako i Predsjednika RH, no i on bi trebao shvatiti, posebice kada daje javne izjave, da je institucija Republike Hrvatske.

image

Zeljko Raguž, predsjednik Dubrovačke stranke

Tonci Plazibat/

Željko Raguž, predsjednik Dubrovačke stranke, koalicijskog partnera HDZ-a na gradskoj razini u Dubrovniku podržava pozivanje svih institucija na obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja, ali i Dan Grada, odnosno blagdan Svetog Vlaha. – Apsolutno ga treba pozvati. To su prigode kada se ne smije gledati politički predznak, kada se trebaju poštovati institucije. Nepozivanje Predsjednika RH na obljetnicu oslobađanja juga Hrvatske je grubo kršenje i privatizacija takvog događaja zbog osobnih animoziteta. Ne da je normalno što je Predsjednika RH pred grobljem dočekao gradonačelnik, nego je to i njegova obveza – poručio je Željko Raguž.

image

Miho Bace, predsjednik dubrovačkog HSLS-a
 

Bozo Radic/Cropix

Miho Baće, predsjednik dubrovačkog gradskog HSLS-a naglašava kako je Zoran Milanović kao predsjednik države institucija, a ne privatna osoba. – Institucije se, slagali se mi s njima ili ne, trebaju poštovati. To je temelj demokracije. A izjave koje predstavnici tih institucija daju u prigodama kakva je bila obljetnica oslobađanja juga Hrvatske, govore o njima,a ne o domaćinima. Mato Franković u subotu je među ostalim kazao kako je on gradonačelnik svih građana Dubrovnika, pa bi tako i Zoran Milanović trebao znati da je predsjednik svih građana Republike Hrvatske, pa i onih o kojima govori – poručuje Baće.

24. travanj 2024 16:54