StoryEditorOCM
DubrovnikVAŽAN PROJEKT |

TOPLI OBROK ZA DUBROVAČKE OSNOVCE Učenici OŠ Montovjerna dogodine bi mogli imati školski ručak, roditelji podupiru projekt, korona je ‘pokvarila‘ tek

Piše Bruno Lucić
19. studenog 2020. - 18:55
Nedavno je u Slobodnoj Dalmaciji objavljeno kako podaci Državnog zavoda za statistiku (posljednji za 2018./2019. godinu) pokazuju da 70,8 posto škola u Hrvatskoj ima organiziranu prehranu, što znači da gotovo trećina nema ništa - ni osnovnu užinu (tzv. mliječni obrok), a kamoli topli obrok.
 
Istovremeno, iz Ministarstva znanosti i obrazovanju ističu kako u aktualnoj školskoj godini kuhinju ima 80 posto matičnih škola, a da je prehrana u većini osnovnih škola osigurana ili dostavom hrane ili angažiranjem vanjskih dobavljača.  Također, pokrenuta je inicijativa „Pravo svakog djeteta na školski obrok“, a cilj je problem školske prehrane riješiti na sustavan način. Kad je riječ o školama čiji je osnivač Grad Dubrovnik, iz gradske uprave dali su uvid u aktualno stanje.

image
Osnovna škola Montovjerna 
Tonći Plazibat/Cropix

 
- U osnovnim školama Grada Dubrovnika prehrana učenika je osigurana isključivo za učenike u produženom boravku (užina + topli obrok). Od 7 osnovnih škola Grada Dubrovnika 5 škola ima vlastitu kuhinju, dok dvije škole osiguravaju obroke od vanjskih dobavljača. Iako kuhinje po školama nisu kapacitirane za pripremu obroka za sve učenike, namjera je, a ujedno i zakonska obveza, da se krene s organizacijom toplog obroka za sve učenike u osnovnim školama Grada Dubrovnika. Svakako, radi se o vrlo kompleksnom i sveobuhvatnom projektu za čiju potpunu realizaciju će trebati nekoliko godina. U tom smislu Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo je od HZJZ-a naručio izradu jelovnika za sve učenike od 1. do 8. razreda. U rujnu nam je HZJZ dostavio jelovnike za jesen-zimu dok će nam početkom iduće godine dostaviti jelovnike za proljeće-ljeto, čime ćemo završiti prvu fazu pripreme za realizaciju projekta, navode iz Grada Dubrovnika.
 
Na ovom se mjestu postavlja pitanje financiranja.
 
- Namjera je da projekt prijavimo na financiranje iz EU fondova, o čemu će ovisiti i početak realizacije projekta, s obzirom da Grad Dubrovnik trenutno nije u mogućnosti participirati u cijeni toplog obroka. Predviđeno je da će cijena obroka biti 25 kuna. Što se tiče učenika slabijeg imovinskog stanja, ukoliko žele pohađati program produženog boravka, Grad Dubrovnik u potpunosti snosi trošak istog, objašnjavaju iz gradske uprave.

image

 
CROPIX

 
 - Podsjećamo i da Grad Dubrovnik i ove školske godine nastavlja provedbu programa "Shema školskog voća" u svih sedam gradskih škola. Naime, djeca od 1. do 8. razreda u osnovnim školama na gradskom području jednom tjedno dobivaju obroke voća. Omogućeno je to kroz program koji se provodi na razini Europske unije i za kojeg je aplicirao i Grad Dubrovnik. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na podneseni zahtjev Grada Dubrovnika odgovorila je pozitivno te odobrila tražena sredstva. Ukupni iznos prava na potporu uza školsku godinu 2020./2021. iznosi 144.355,89 kuna bez PDV-a, a odnosi se na 3.599  učenika. Nadalje, po prvi put smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili suglasnost za zapošljavanje dvoje kuhara u Osnovnoj školi Montovjerna, a sve temeljem zahtjeva koji je škola uputila s namjerom da započnemo s pilot projektom prehrane za sve učenike u OŠ Montovjerna, ističu iz Grada Dubrovnika.
 
Upravo je prije skoro mjesec i pol najavljeno kako će novoizgrađena OŠ Montovjerna biti prva škola na širem području koja će pružati ručak za sve razrede osnovne škole. Ravnateljica najnovije dubrovačke škole Snježana Vlahinić osvrnula se na projekt.
 
- Budući da naša škola ima mogućnosti organizacije toplog obroka za sve učenike škole od 1. do 8. razreda, u procesu smo pronalaženja najboljeg načina na koji možemo taj pilot projekt i ostvariti. Školska kuhinja i blagovaonica su u potpunosti opremljene i zadovoljavaju uvjete za pružanje usluge toplog obroka, a isto tako nastojimo u ovom projektu ostvariti suradnju s Dubrovačkom razvojnom agencijom i na taj način osigurati sredstva preko europskih fondova, što bi u svakom slučaju bila velika financijska pomoć za sufinanciranje obroka od strane roditelja. Kroz projekt želimo ostvariti suradnju s domaćim proizvođačima (OPG) čime bismo osigurali zdravu prehranu i dali prednost hrvatskim proizvodima i proizvođačima s našeg područja da sudjeluju u projektu, kazuje Vlahinić te nastavlja:  

image
Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, ravnateljica OŠ Montovjerna Snježana Vlahinić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i dogradonačelnica Jelka Tepšić tijekom svečanog otvaranja škole
Tonći Plazibat/Cropix

 
- Jelovnik je u potpunosti usklađen sa smjernicama Ministarstva zdravstva za djecu osnovnoškolske dobi te sadržava sve potrebne namirnice i nutrijente za zdravi razvoj i rast. Također, zbog propisanog korištenja svježeg sezonskog voća i povrća sadržava dva različita jelovnika, za jesen-zimu te za proljeće-ljeto. Jedna je to od zakonskih obveza osnivača ustanove, no osim zakonske regulative motivacija za daljnji razvoj projekta su i rastući zdravstveni problemi među dječjom populacijom zbog konzumacije brze hrane, upozorava ravnateljica.
 
Sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, škole su dužne osigurati topli obrok za sve učenike od 1. do 8. razreda. U najavi Grada Dubrovnika stoji kako je interes roditelja za ovakvom uslugom proteklih godina ispod očekivane razine. Vlahinić je pak otkrila što kažu roditelji kad je riječ o toplom obroku u toj školi.

image
CROPIX

 
- Anketa među roditeljima bila je napravljena krajem prošle školske godine dok su učenici OŠ Montovjerna još bili u Osnovnoj školi Lapad. Po toj anketi, odazvao se pristran broj,  70 posto roditelja bilo je za topli obrok. Uza sve navedeno, očekujemo da ćemo prave rezultate ankete zainteresiranosti roditelja za uslugu toplog obroka dobiti kada iznesemo sve mogućnosti i iznos sufinanciranja koji bi roditelji trebali izdvojiti, o čemu najviše ovisi ostvarenje projekta. Na pitanje kad bi se započelo s projektom, optimistično bi bilo očekivati početkom drugog polugodišta, a realno je moje mišljenje do početka nove školske godine. Naravno, svjesni smo svi činjenice o nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, problem COVID je dodatno zakomplicirao i usporio proces ostvarenja projekta, zaključuje Vlahinić.  
 
19. travanj 2024 12:07