StoryEditorOCM
DubrovnikPODRŠKA IZ SPLITA

Tihomir Luković, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata HRM-a 1991: ‘Kada se pitamo gdje su dubrovački branitelji na otvaranju Pelješkog mosta, recite kako ne damo da nas dijele, tu smo uz vas!‘

Piše DV
21. srpnja 2022. - 11:52

Nakon što se dozapovjednik Odreda naoružanih brodova Vladimir Onofri zapitao zašto dubrovački branitelji nisu pozvani na otvaranje Pelješkog mosta, podršku je poslao Tihomir Luković, zapovjednik dragovoljaca HRM-a i predsjednik splitske Udruge dragovoljaca Domovinskog rata HRM-a 1991.

- Lijepo je čitati nadahnutu izjavu dr. sc. Vladimira Onofrija dozapovjednika slavnog Odreda naoružanih brodova sa kojima smo zajedno branili ne samo Dubrovnik nego cijeli hrvatski jug. Odred je hrabro održavao vezu Grada sa Suđurđem, a mi iz HRMa povezivali smo Broce i Prapratno sa Šipanskom lukom. Na taj smo način zajednički stvorili most napadnutog Dubrovnika sa ostatkom Hrvatske. U tom podijeljenom, ali zajedničkom poslu i ratovanju pokazali smo svi vrhunsko domoljublje, a posebno zajedništvo, jer u Dubrovniku se branila Hrvatska, a ne samo Grad, isto kao što se u osakaćenom Vukovaru branila Hrvatska. I zato kolegi Onofriju od strane dragovoljaca HRM-a, mojih splitskih prijatelja, šaljemo Odredu naoružanih brodova najljepše želje na otvaranju Pelješkog mosta, jer taj je most više od mosta. Taj je most ono što smo mi iz HRM-a i Odred naoružanih brodova u ratu postigli, a to je jedinstvena Hrvatska, zajedništvo i domoljublje.

image

Tihomir Luković, zapovjednik dragovoljaca HRM-a, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata HRM-a 1991.

Udruga Dragovoljaca Domovinskog Rata Hrvatske Ratne Mornarice 1991./

Stoga dragi suborci, Dubrovnik je onih ratnih godina okupio prave dubrovačke branitelje koji su došli u Dubrovnik braniti Hrvatsku i Grad. I da bude jasno tko su dubrovački branitelji, to su Dubrovčani i HOS-ovcina Srđu, u Konavlima i drugdje na kopnu hrvatskog juga, to je Odred naoružanih brodova na moru zajedno sa nama u sklopu Minsko-protuminskog diviziona HRM-a Split, to je 4. gardijska brigada, 1. gardijska "Tigrovi", ali i brojni drugi koji su branili hrvatski jug. Puno nas je bilo na tom području oko Grada, a cilj je bio samo jedan, obraniti hrvatski Dubrovnik.U tome smo uspjeli i evo nas sada na fizičkom povezivanju hrvatskog juga sa ostatkom Hrvatske. Lijepo je gledati taj divni most koji je više od mosta. Lijepo se sjetiti svih iz tih dana, i Milana Grbe i Aljoše Nikolića, kao i svih dragih suboraca iz Odreda, ali i svih drugih suboraca. Lijepo se sjetiti svega što smo prošli ratujući na moru, a posebno smo sretni što smo za vas Dubrovčane, za stanovnike Elafita i za cijelu Hrvatsku usred vatre sa kopna iz svih oružja odnijeli brod "Perast", brod sa dušom Elafita i Dubrovnika. To je bio izraz domoljublja, lude hrabrosti i prkosa mojih splitskih suboraca, Ondinija i Kramarića, ali i Pere, Brace, pok. Ive, Frane, svih nas koji smo bili u tome. Bili su to dani domoljublja i ponosa pa zato na Pelješki most svi gledamo na poseban način, emotivno i ponosno.

image

Članovi udruge Dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske ratne mornarice 1991. u Brocama

Udruga Dragovoljaca Domovinskog Rata Hrvatske Ratne Mornarice 1991./

Stoga, poštovani kolega dr. sc. Vladimire Onofri, hvale je vrijedan Vaš trud da se barem Odred naoružanih brodova u tako velikom broju, kako vas vidim na slici, pojavi na otvaranju Pelješkog mosta. Budite tu za svih nas. Pa kada se pitamo "gdje su dubrovački branitelji na otvaranju Pelješkog mosta?" recite svima da smo tu i da promatramo ovaj svečani trenutak važan za Grad i cijelu Hrvatsku. Recite im da unatoč što su nas na sve moguće načine podijelili u ovoj mladoj hrvatskoj državi, državi koja kao da je još beba pa tek uči hodati, mi, dubrovački branitelji, dragovoljci Domovinskog rata ne damo da nas dijele i tu smo uz vas koji će te biti na našem Pelješkom mostu.

Budite pozdravljeno kolega Onofri od strane Splićana HRM-a, pozdravite naše suborce iz Odreda, a mi, dubrovački branitelji i cijela Hrvatska sa ponosom ćemo gledati svečano otvaranje pored TV aparata.

image

Članovi udruge Dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske ratne mornarice 1991. na Mljetu

Udruga Dragovoljaca Domovinskog Rata Hrvatske Ratne Mornarice 1991./

Neka Bogčuva sve branitelje, naš lijepi Grad, i našu napaćenu Hrvatsku – poručuje Tihomir Luković, zapovjednik dragovoljaca HRM-a, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata HRM-a 1991.

PROČIJATE I OVO: 

Krešo Dolenčić dubrovačkim braniteljima i pripadnicima ONB-a: Tko bi vas zaboravio?! Nemam ništa protiv toga da sudjelujete u ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta, samo se morate javiti!

 

24. travanj 2024 10:46