StoryEditorOCM
DubrovnikMATIJA ČALE MRATOVIĆ, KANDIDATKINJA HNS-A ZA DOGRADONAČELNICU:

'Tatjana Šimac Bonačić i Mato Franković nisu radili svoj posao!'

Piše DV
1. svibnja 2017. - 22:05

- Tatjana Šimac Bonačić i Mato Franković pokazali su kako smatraju da na svojim prijašnjim funkcijama, kao zamjenica gradonačelnika zadužena za društvene djelatnosti i predsjednik Gradskog vijeća, zapravo nisu radili svoj posao. Jer kako drugačije opisati njihovo slaganje oko problematike vrtića u kojem su i jedno i drugo ustvrdili da su vrtići u Dubrovnik najgori u Hrvatskoj, a istovremeno su bili na pozicijama gdje su mogli i morali osigurati da upravo naši vrtići budu najbolji, barem u okolici. Ali istina je zapravo potpuno suprotna - poručuje u priopćenju za javnost kanditakinja HNS-a za dogradonačelnicu Matija Čale Mratović. 

- Kad već oni nisu radili svoj posao, njega je itekako radila HNS-ova gradska uprava na čelu s Androm Vlahušićem. Tako je u posljednjih osam godina u vrtiće upisano oko 700 djece više nego 2009. godine, a pri tome je prioritet bio upisati svu djecu odmah, a ne čekati izgradnju novih objekata, jer bi do tada ta djeca već bila u školama. Ipak i na tom polju se aktivno radilo pa su tako otvoreni vrtići na Osojniku, u Zatonu te na Lopudu, dok su vrtićke skupine otvarane na cijelom području Grada. Samo tijekom prošle godine tako je otvoreno šest novih skupina. Drugi prioritet je bio inkluzija i unaprjeđenje rada s djecom s razvojnim teškoćama, a rezultat toga je da trenutno 10 djece u našim vrtićima imaju svoje asistente.

Osim toga, rušenjem proračuna dva puta u 4 godine HDZ na čelu s Matom Frankovićem zapravo je direktni krivac što nije otvoreno 16 novih vrtićkih skupina. Dogradnja i nadogradnja vrtića Pčelice i Palčice čekaju novi proračun da bi se mogli realizirati. Da su te skupine koje sada čekaju na proračun bile dovršene kao što je to bilo planirano, Dubrovnik bi se zapravo značajno približio ispunjenju državnog standarda i u posljednjoj kategoriji u kojoj on nije ostvaren, a to je broj djece u pojedinoj skupini. Iako danas Mato Franković taj podatak koristi kako bi pokazao da stanje u vrtićima nije dobro, zapravo su on i HDZ jedini krivci što Dubrovnik i u toj kategoriji nije među najboljima u Hrvatskoj jer im je rušenje proračuna kako bi pokušali doći na vlast u Dubrovniku bilo važnije od standarda naše djece u vrtićima.

Dubrovnik je jedan od gradova s najvećim obuhvatom djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, a u vrtićima je čak 80% predškolaca, dok je u vrijeme dolaska HNS-a na čelo Dubrovnika taj postotak bio tek nešto veći od polovice. Malo je gradova koji se tim mogu podičiti, jednako kako se malo njih može podičiti činjenicom da ove godine na upis u vrtiće ne čeka niti jedno dijete, a roditelji svoju djecu mogu upisati čak 10 mjeseci godišnje.
Osim toga, i cijenom je Dubrovnik jedan od najjeftinijih gradova. U odnosu na 2009. Grad Dubrovnik je dvostruko povećao godišnja izdvajanja iz proračuna za vrtiće, i to sa 17 milijuna na gotovo 34 milijuna kuna, a u isto vrijeme participacija u ukupnoj cijeni koštanja vrtića roditeljima je prošle godine značajno smanjena na samo 400 kuna prosječno. S novim mjerama koje će se uvesti po preuzimanju dužnosti gradonačelnika Dujmovića vrtić će biti besplatan i za drugo dijete. Ujedno će se dovršiti gradnja ovih 16 novih vrtićkih skupina te napraviti tri nova vrtića u Mokošici, Gružu i Solitudu.

Govoreći kako su dubrovački vrtići najgori, Franković i Šimac Bonačić su zapravo direktno uvrijedili odgajateljice koje vrijedno i predano rade s dubrovačkim mališanima. Istina je upravo suprotna jer se velika pažnja posvećuje njihovom stručnom usavršavanju, pa tako naše odgojiteljice imaju priliku pohađati čak 60-ak različitih radionica godišnje. Ujedno s ponosom ističemo kao su Dječji vrtići Dubrovnik vodeća ustanova u našoj županiji i to u svakom smislu - pravnom, stručnom, računovodstvenom i organizacijskom i stoga sve ostale ustanove iz okolice od naših službi na tjednoj bazi traže pomoć i savjete. Osim toga u našim vrtićima među odgajateljicama ima čak dvanaest mentora i tri savjetnice od kojih su dvije stručne suradnice.
Sve to jasno govori kako su naši vrtići među najboljima u Hrvatskoj, a ne među najgorima kako su očito priželjkivali Mato Franković i Tatjana Šimac Bonačić ne razmišljajući kako tako time zapravo javno obznanjuju da svoj posao nisu radili, a rušenjem proračuna Franković direktno uskratio bolje uvjete i za roditelje i za naše mališane - zaključuje HNS-ovka.
 

24. travanj 2024 17:14