StoryEditor
DubrovnikGRADSKO VIJEĆE DUBROVNIKA

Taksista je previše za postojeću infrastrukturu!

6. studenog 2017. - 21:34

Vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog Odluke o dodjeli potpora za zapošljavanje pripravnika  na gradskom području Dubrovnika kojoj je, kako je obrazloženo, „cilj jačanje zapošljivosti te stjecanje znanja i vještina potrebnih za rad te Grad Dubrovnik omogućava svim osobama bez radnog iskustva s prebivalištem na gradskom području a starosti do 30 godina, ako su s završenom  srednjom stručnom spremom, i tako pripreme za lakše stupanje na tržište rada. Potpora se dodjeljuje tijekom 12 mjeseci i u iznosu od 2.800 kuna mjesečno.

Uz tri suzdržana i dva glasa protiv izglasana je odluka o obavljanju autotaksi prijevoza na gradskom području Dubrovnika s prebivalištem na području općina Dubrovačko primorje i Župa dubrovačka. U raspravi je istaknuto da se dubrovački taksisti pitaju zašto nisu uzeti u obzir i građani Dubrovnika ako i oni ispunjavaju uvjete. Naime, ukupan broj autotaksi prijevoznika s prebivalištem na području navedenih općina je 25, od kojih 8 autotaksi prijevoznika s prebivalištem na području Primorja a 17 autotaksi prijevoznika s prebivalištem na području Župe. Predsjednik GV-a Marko Potrebica je potom ukazao da će sporazum omogućiti legalizaciju prijevoza ali da „nepravilnosti doista treba regulirati“ dok je Mladen Gojun ukazao kako odluka ima uporište u zakonu:

- Ovdje je riječ o taksistima iz drugih općina a ne s područja grada- rekao je Gojun da bi vijećnik Bogdanović rekao da je to pitanje političke podjele:- Nije ovo javna služba, a hoteli koji se otvaraju već zovu polulegalne službe. Ovo je loš, zapravo traljav pokušaj rješenja problema. Taksista je previše za postojeću infrastrukturu! Odluka uopće ne rješava probleme koje moramo riješiti. Znamo što se već 15 godina s taksistima događa, a mi i dalje kompliciramo! Bit ću protiv ove odluke, a da su dosadašnje valjale, problemi bi se već riješili- rekao je Bogdanović, a Luić pojasnila da je riječ o ukupnom broju taksista iz spomenute dvije općine, da bi Bogdanović replicirao:- U odluci se taj podatak nigdje ne navodi i nikako se ne može podrazumijevati.

Izglasan je 4,810 milijuna kuna vrijedan dopunjeni Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2017. godinu, a data je i suglasnosti na Pravilnik o korištenju usluga poduzetničkog inkubatora „Tvornica ideja”. Prethodno je Maro Kristić pohvalio odluku kao jednu od rijetkih poticaja malom gospodarstvu, a direktorica Anamaria Pilato pojasnila rad Tvornice ideja.

Jednoglasno su usvojeni prijedlozi da se sklope ugovori o najmu stanova sa slobodno ugovorenom najamninom s Općom bolnicom i Dom zdravlja Dubrovnik, ali i davanju poslovnog prostora u zakup Domu zdravlja Dubrovnik za potrebe Pedijatrijske ambulante u Mokošici. Prijedloge je obrazložio gradonačelnik Franković te rekao, kako se radi o velikoj površini, naglasio je da ako se ukaže mogućnost da ć se u Mokošici otvoriti i Ginekološka ambulanta, što nikako nije populistička mjera nego način iznalaženja i zadržavanja liječnika. Ravnatelj bolnice dr sc Marijo Bekić je zahvalio gradskoj upravi na razumijevanju i pomoći, naglasivši:- Turizma ne može biti bez adekvatne liječničke potpore. Ovo je, nadam se, simbolička gesta novog pogleda na zdravstveni sustav!

-Trenutačno 21 gradski stan koriste osobe koje nemaju na to pravo. Ali, revizija se radi i kad se oslobode, stanove ćemo moći dati kome su potrebniji- najavio je gradonačelnik Franković, da bi Kristić pozvao korisnike koji na te stanove nemaju pravo da se sami isele.   
 

07. svibanj 2021 20:52