StoryEditorOCM
DubrovnikNATJEČAJ ZA SURADNIKA|

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Komunikologija iz trećeg pokušaja traži asistenta

Piše Gabrijela Bijelić
23. srpnja 2020. - 09:40
S približavanjem nove akademske godine, bila ona off ili online, zavrte se priče o kadrovskim popunama u nastavnom osoblju. Ovaj put tema je aktualni natječaj za suradničko zvanje na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, točnije za radno mjesto asistenta za područje društvenih znanosti, polje informacijskih i komunikacijskih znanosti. Kandidatkinja čiji su podaci poznati uredništvu a zainteresirana je za spomenuti posao, požalila nam se kako u natječaju nije razvidno kakav će biti sustav bodovanja.

Isti posao, drugi kriteriji?

Još neobičnije je, primjećuje, što su u proteklih sedam godina dvaput poništavani natječaji za asistenta ili postdoktoranda na Odjelu komunikologije.
- Od 2013. pokrenuta su dva natječaja za asistenta ili postdoktoranda i oba su poništena, jedan 2015. a drugi 2016. godine. Povjerenstvo za provedbu natječaja na Odjelu za komunikologiju 2015. predložilo je Senatu Sveučilišta u Dubrovniku kandidata Ivicu Granića. Senat tu odluku nije potvrdio, tako da je natječaj poništen. Sljedeće je godine Povjerenstvo Senatu predložilo dvoje kandidata, Gorana Cvjetinovića i Francescu Vlašić, no Senat je poništio i taj natječaj. Na svakome od tih natječaja, kao i na ranijim natječajima koje Senat nije poništio, primjenjivali su se različiti kriteriji, iako se radilo o istim radnim mjestima – tvrdi naša sugovornica.
Iz službe za Odnose s javnošću Sveučilišta u Dubrovniku potvrđuju kako je u tijeku natječaj za više radnih mjesta na Sveučilištu a koja se odnose na suradnička zvanja (asistente). Ističu kako kod odabira asistenta Odjela za komunikologiju nema nikakvih manjkavosti:
- Minimalni uvjeti propisani su Zakonom o znanosti i visokom obrazovanju, Pravilnikom o raspisivanju i provedbi javnih natječaja za zasnivanje radnih odnosa i izbore u zvanja na Sveučilištu u Dubrovniku i Pravilnikom o izboru u suradnička zvanja i odgovarajuća radna mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku. Stručno vijeće Odjela za komunikologiju dalo je Senatu prethodnu suglasnost za raspisivanje natječaja za izbor u suradničko zvanje i na radno mjesto asistenta za znanstveno područje društvenih znanosti, znanstveno polje informacijske i komunikacijske znanosti, te prijedlog za imenovanje Povjerenstva za provedbu postupka po natječaju. Na svojoj sjednici 17. lipnja, Senat je donio odluku o raspisivanju natječaja i imenovanju Povjerenstva. Povjerenstvo će, nakon što prikupi i pregleda pristigle prijave, sastaviti pisano izvješće s mišljenjem koje će uputiti Senatu na glasovanje. Naglašavamo da Senat donosi konačnu odluku o izboru u suradničko zvanje i na odgovarajuće radno mjesto – podsjećaju s Sveučilišta u Dubrovniku.

Poništenje bez objašnjenja

Za asistenta za znanstveno područje društvenih znanosti, polje informacijske i komunikacijske znanosti pod šifrom 5.04, piše u natječajnim uvjetima, traži se završen diplomski studij iz znanstvenog područja društvenih znanosti, polje informacijske i komunikacijske znanosti.
Pristupnici uz prijavu na natječaj obvezno prilažu životopis, potvrdu o stečenoj izobrazbi, državljanstvu, dokaz o poznavanju stranog jezika, potvrdu o dotadašnjem praktičnom iskustvu, nagradama struke i sve ostalo popisano na sveučilišnim mrežnim stranicama gdje će biti objavljeni i rezultati natječaja koji Sveučilište i ovaj put zadržava pravo poništiti bez navođenja razloga. Odabere li iz novog pokušaja odgovarajućeg im kandidata, s njim ili njoj sklapa ugovor o radu na određeno vrijeme u skladu sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, uz obvezni probni rad od šest mjeseci. Odabrani kandidati, ukoliko nisu već upisani, dužni su upisati poslijediplomski doktorski studij u idućoj akademskoj godini.
20. travanj 2024 06:14