StoryEditorOCM
DubrovnikU LJETNIKOVCU KABOGA

Svečano obilježen Dan OŠ Mokošica

Piše DV
13. lipnja 2019. - 11:05
U prekrasnom ambijentu ljetnikovca Kaboga  u utorak je svečano obilježen Dan OŠ Mokošica. Ovogodišnja proslava bila je posebna i zbog činjenice da škola u Mokošici slavi 25 godina samostalnog postojanja. Naime, 1. rujna 1993. OŠ Mokošica postala je samostalna škola koja je tada brojila ukupno 1155 učenika i 63 učitelja. Danas škola, zajedno s Područnom školom Osojnik, ima 54 učitelja i 696 učenika i stalno je u porastu.

Dan OŠ Mokošica ove je godine bio tematski organiziran i posvećen baštini. Iz toga je razloga odabrana i simbolična lokacija ljetnikovca Kaboga. Kroz čitavu godine učenici i učitelji provodili su međupredmetni projekt posvećen baštini nazvan Baština iz škrinje čuvarice riječi inspiriran književnim stvaralaštvom učiteljice hrvatskog jezika, književnice i velike zaljubljenice u baštinu Tereze Gović. Riječ je o projektu koji je sufinancirao Grad Dubrovnik. Učiteljice hrvatskog jezika Rina Miloglav-Vlahov, Ružica Sikirć, Ivana Obradović i Jelena Matković učenike su upoznavale s književnom ostavštinom Tereze Gović. Organiziran je i stručni posjet OŠ Lapad u kojoj je Tereza Gović predavala, pri čemu su mokoški i lapadski školarci razmjenjivali iskustva i spoznaje vezane za njezina djela. Učenici su također proučavali dubrovačke riječi koje se pojavljuju u Terezinim pričama te su prikupljali starinske predmete o kojima je pisala u svojim Pričama iz popreta. Za sljedeći broj školskog lista mali su novinari napravili intervju s kćeri Tereze Gović, gospođom Tamarom Spajić. U sklopu povijesnoga dijela za učenike je bilo organizirano predavanje arheologa Domagoja Perkića o Vilinoj špilji. Učenici su s učiteljima Jadrankom Sanković i Nikšom Grbićem obilazili riječke ljetnikovce te proučavali stručnu literaturu. O svim ovim aktivnostima snimljen je kratak dokumentarni film. Učiteljice engleskoga jezika Sanja Magaš, Marijana Krstičević Baletin, Mirna Pavlović i Marijana Popović s učiteljicom likovne kulture Aidom Hebib Raguž baštini su posvetile projekt City4U. Učenici su tijekom godine posjećivali Stari grad te skicirali gradske zanimljivosti, a njihovi radovi popraćeni su tekstovima na engleskom jeziku i prikazani u kratkom filmu.

Učenici i učitelji OŠ Mokošica za svoje su uzvanike priredili bogat i raznolik program. Nakon himne, koju je na flauti odsvirala učenica Nika Vidojević, okupljenima se obratila ravnateljica dr. sc. Petra Đapić Caput koja je u svom govoru dala kratak povijesni pregled postojanja OŠ Mokošica osvrnuvši se na teške ratne godine iza kojih su djelatnici, unatoč teškim uvjetima, s entuzijazmom i ljubavi udahnuli novi život školi. Ravnateljica je istaknula kako sve ove godine učenici OŠ Mokošica sa svojim mentorima postižu zavidne rezultate na natjecanjima iz znanja i sporta. Na županijskim natjecanjima znanja iz engleskog, fizike, biologije, talijanskog, tehničkog, informatike i matematike učenici OŠ Mokošica osvojali su prva tri mjesta, odnosno bili među deset najboljih u županiji. Ova je godina za male Mokošane bila izuzetno uspješna u sportu, pa su tako postali županijski prvaci u judu, gimnastici, nogometu, i odbojci te nastupili na državnim natjecanjima. U sklopu škole djeluje i Učenička zadruga „Tezoro“ koja organizira humanitarne sajmove i tako pomaže potrebitima, dok je školski časopis „Ragusino“ dvije godine zaredom predložen za državnu smotru LiDraNo. Škola je puno puta bila domaćin raznih natjecanja, manifestacija te rado inicira i sudjeluje u svim aktivnostima koje utječu na dobrobit lokalne zajednice.

Nakon ravnateljice okupljenima se obratio pročelnik Odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić izrazivši veliko zadovoljstvo provedenim projektom te ističući kako je u radu s djecom iznimno bitno i lijepo provoditi upravo ovakve aktivnosti.

Pod mentorstvom knjižničarke Irje Jerković učenica Maria Sorić izražajno je pročitala tekst Tereze Gović iz perspektive same autorice, a Lara Njirić pročitala je pjesmu Irje Jerković Čuvarici riječi posvećenu Terezi Gović. Uslijedio je igrokaz učenika petih razreda Iz sjećanja riječne vile nastao prema legendama iz knjige Slike i legende Rijeke dubrovačke Tereze Gović. Gošće na priredbi, učenice 4. razreda Osnovne baletne škole Luke Sorkočevića, izvele su Valcer vila. Povratak u slavnu dubrovačku prošlost osigurali su učenici Roko Mikulandra, Dora Vuinac i Mate Pezo s točkom Vlastela iz zaljeva ljetnikovaca. Posjetitelji su imali priliku vidjeti projekciju dvaju kratkih filmova o projektu te pogledati čak dvije izložbe – onu starinskih predmeta te učeničke radove iz projekta City4U. Posjetiteljima su bile predstavljene i dvije slikovnice – ona učenika prvih razreda nastala pod vodstvom vjeroučiteljice Simone Gavrić te učenika trećih razreda koje su usmjeravale učiteljice Doris Saltarić, Željka Pezo, Zorica Brnada i Inge Brunsko. Priredbu su zaokružile glazbene točke Zelena naranča i Serenada gradu mom u izvedbi školskog zbora pod vodstvom profesorice Sanje Lasić. Čitav program koordinirala je knjižničarka Irja Jerković, a vodila učenica Klara Tikvica. Okupljeni su se po završetku priredbe podružili na domjenku na taraci ljetnikovca uživajući u razgovoru i ambijentu uz nadu da će sličnih događanja i veselih obljetnica u budućnosti biti još.
 
24. travanj 2024 04:15