StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON ŽALBI DIJELA SUGRAĐANA NA ‘BETONIZACIJU OBALE’

Sve radimo uz dozvole i poštivanje ekologije!

10. travnja 2017. - 12:47

- Mi smo koncesionari i sve radimo uz odobrenja, a po dovršenju to će postati opće javno dobro, a ne naše vlasništvo. Jer, imamo vrlo kritičnu dozvolu a narušavanje betoniranje obale sprječavaju državne institucije. Gradimo i depandans ili More 2 a kontaktirali smo konzervatore, gradske urede i zaštitare i sve državne institucije, tražeći balans između s jedne strane naših potreba i svijesti o opravdanosti potreba i s druge strane zakonski legalnih mogućnosti što možemo napraviti kao investitori. Ne inproviziramo nego uz dozvole ulažemo u kupalište ili sunčalište sa svim objektima. Projekt je puno kompleksniji od hotela More, a u sve su uključeni županija i lučke vlasti. Istina, bit će skupo, ali fantastično. Obala je u dijelu izravnata s linijom koja postoji od 50-ih godina kada je tu bilo odmaralište “Azota Goražde”. Premda nam koncesija dozvoljava proširenje plaže za još 4- 5 metara, nikakva stabla nećemo sječi a naša intervencija završava s obzidom jednog stabla. Imali smo i naknadni zahtjev: gradnju rampe odnosno lifta za invalide, što smo obvezni osigurati ali smo za njegovu izgradnju morali napraviti platformu koja je isključivo za potrebe invalida.

Ističe to investitor i vlasnik renomiranog hotela More, Miroslav Čutura kojeg smo kontaktirali nakon što su nas nazvali neki lapadski ljubitelji prirode, zabrinuti da će se betonirati taj dio slikovite uvale Lapad. Javili su nam kako se, navodno, plaža ‘nelegalno dograđuje i širi izvan dozvoljenih gabarita’, a rtvrde i da ‘sve ide ka zatrpavanju slikovite uvalice Jezerce’. No, Čutura svim zainteresiranima nudi na uvid dokumentaciju i odlučno naglašava kako neće biti nikakvih zatrpavanja, a naglašava kako se beton neće vidjeti jer se sve površine obziđuju kamenom:

-Osobno sam naučio nazive svih uvala: Faćo, Bara, Jezerce. Tamo je probijena i jedna mala, skoro planinarska stazica koju ćemo popraviti kako bi je koristili ljudi kojima su Jezerce i Bara emotivna povijest. Na zahtjev gradskih a osobito lapadskih zaštitara prirode očistili smo Jezerce koje je, recimo i to, zatrpano s više od 10 kubika kamenja lanjskog tijekom kopanja gravitacijskog kanalizacijskog cjevovoda. Jezerce je očistio specijalni bager i produbio ga, te sada izgleda jednako lijepo i slikovito kao i prije kopanja kanalizacije. Dakle, sve je potpuno obrnuto od onog što su vam javili zabrinuti građani.

16. travanj 2024 02:05