StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO SE DOGAĐA U ČISTOĆI?

Šutalo: Nećemo odustati od okupljanja pod gradonačelnikovim prozorom! Tabak: Dogovorili smo sastanak prije prosvjeda, ovo je pritisak na upravu i na vlasnike!

Piše Anđelka Kelava
5. prosinca 2022. - 19:22

Sindikat Čistoće prijavio je Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj prosvjed za sutra, 6. prosinca od 13.30 do 14 sati pred Dvorom 1, ispod ureda gradonačelnika Mata Frankovića.

Hoće li se prosvjed i održati, budući da  je prijavljen na blagdan svetog Nikole i Dan dubrovačkih branitelja, predsjednik Sindikata Čistoće Nikša Šutalo, kaže kako ne odustaju.

- Još krajem 2021. godine tražili smo razgovore s našim osnivačem Gradom Dubrovnikom, odnosno njegovim predstavnikom, gradonačelnikom Matom Frankovićem. Potom smo mu uputili pismo u ožujku 2022. godine u kojem smo ukazali na probleme i tražili razgovor, ali nam nije odgovoreno. Treći put u studenom ove godine tražili smo preko gradskog protokola razgovore, ali bez uspjeha – kaže Šutalo i dodaje kako je situacija eskalirala nepoštivanjem dogovora od strane Uprave.

image

Nikša Šutalo, sindiklani povjerenik Čistoće

Dubrovačka Televizija/

- Na stolu smo imali prijedlog povećanja osnovice od 7 posto, a da se radnicima u operativi isplati neoporezivo 600 kuna. Tih 7 posto nama je bilo neprihvatljivo jer je kod nas mala osnovica i to bi bilo povećanje plaće za 300- tinjak kuna. Pristali smo na naknadu od 600 kuna do završetka sistematizacije koja je trebala biti završena do 1. rujna ove godine. Međutim nije završena, produžili su nam naknadu od 600 kuna za rujan i listopad, dok za studeni nije i time je naša plaća smanjena za 600 kuna i to najgore vrijeme kada je sve poskupilo više od 25 posto. Time su ugrožena naša materijalna prava, jer Ustavom imamo pravo na naknadu za dostojan život. Nama je to uskraćeno i zbog toga idemo u prosvjede – ističe Šutalo i dodaje kako se njihovi zahtjevi također odnose i na to da se poveća uplata Grada Dubrovnika prema Čistoći i radni kapaciteti jer nemaju prostora za okrenuti kamion, nema dovoljno prostora za razvrstavanje plastike, čistačice u javnom WC-u nemaju natkriven prostor pa rade vani i po suncu i kiši, nema dovoljno prostora za skladištenje kartona, radnici koji rade na čišćenju kanti za bio otpad također rade na otvorenom....

Uz sve ovo, kako kaže Šutalo, ogorčeni su sa prekomjernom administracijom:

- U uredima je veliki broj raznih referenata za planiranje, marketing i slične poslove. Odnos koeficijenta najniže plaće u operativi i djelatnika u uredima je 3,35, dakle plaće su im tri puta veće. Primjerice brutto plaća čistačice u WC-.u je niža od 700 eura što je nedopustivo jer je minimalna plaća od Nove godine najavljeno od 700 eura. Znači mi sada radimo ispod minimalca koji će stupiti na snagu za 25 dana – kaže Šutalo.

Na naše pitanje zašto se prosvjed održava baš 6. prosinca na Dan dubrovačkih branitelja Šutalo kaže kako su policiji prosvjed prijavili 30 studenog, a prema Zakonu o javnom okupljanju po kojem se prosvjed mora prijaviti, prvi dan kada bi ga mogli organizirati bio je 6.prosinca.

Zamoljen za komentar najavljenih prosvjede direktor Tomislav Tabak kaže kako je legitimno pravo svakoga radnika da prosvjeduje.

image

Direktor Čistoće Tomislav Tabak 

- Ovaj prosvjed znači da Sindikat želi direktno pregovarati s vlasnikom odnosno Gradom Dubrovnikom. Kolektivni ugovor potpisan je baš s Nikšom Šutalom i sindikatom još u lipnju, kada su ispoštovane sve odredbe koje su ispregovarane u tom kolektivnom ugovoru. Djelatnici u operativi su imali dodatak na otežane uvjete rada tijekom ljeta, sada smo dogovorili sastanak baš taj dan odnosno 6. prosinca u 10 sati ujutro. Međutim predsjednik Sindikata je najavio prosvjede nevezano za ishode tog sutrašnjeg sastanka. Mislim da je to više pritisak na upravu i vlasnike – kaže direktor Tabak.

25. travanj 2024 03:57