StoryEditorOCM
DubrovnikVELIKI ISKORAK |

SURADNJA DUBROVAČKE BOLNICE I SPLITSKOG MEDICINSKOG FAKULTETA Zadržavanje mladih liječnika u Dubrovniku zajednički nam je cilj

Piše Bruno Lucić
8. listopada 2021. - 12:58

U Plavoj dvorani Opće bolnice Dubrovnik održana je prigodna promocija suradnje OB Dubrovnik s Medicinskim fakultetom iz Splita utemeljena na ranije potpisanim Ugovorima o suradnji između Sveučilišta u Splitu i Medicinskog fakulteta Split s OB Dubrovnik.

Naime, nedavnom odlukom Katedre za kirurgiju MF Split tri odjela OB Dubrovnik: Odjel ortopedije i traumatologije, Odjel plastične kirurgije i kirurgije dojke te Odjel neurokirurgije su ispunili kriterije za obavljanje studentske nastave pa će se predavanja, seminari i vježbe za studente MF u Splitu moći obavljati u OB Dubrovnik. Još od ranije taj status kliničkog odjela stekao je Odjel oftalmologije OB Dubrovnik na kojem su nastavu iz oftalmologije obavljali studenti splitskog fakulteta početkom 2021.

image
Press konferencija u Općoj bolnici Dubrovnik
Božo Radić/Cropix

Promociji su nazočili dekan MF Split Ante Tonkić, pomoćnik dekana Željko Šundov, predstojnik Katedre za kirurgiju Zenon Pogorelić i predstojnik Kirurške klinike KBC Splite Zdravko Perko te ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić i voditelji odjela na kojima će se obavljati studentska nastava: Marko Margaritoni (Odjel plastične kirurgije i kirurgije dojke) i Velimir Lupret (Odjel neurokirurgije). 

Bekić je u ime OB Dubrovnik zahvalio kolegama Medicinskog fakulteta u Splitu. 

- Prije dvije godine potpisan je ugovor znanstveno-nastavne suradnje između OB Dubrovnik, ali došla je korona i nastava se odvijala u vidu web predavanja jer zbog epidemiološke situacije nisu postojali uvjeti za dolazak studenata. Velika nam je ambicija da naše kirurške službe postanu kliničke, a nastava će se početi odvijati u akademskoj 2021./2022. te očekujemo dolazak studenata. Dakle, nismo se tijekom pandemije bavili samo pružanjem zdravstvenih usluga. Veliki je ovo iskorak za našu ustanovu, za naše djelatnike i za naše odjele, a očekujemo uključivanje još nekih naših odjela. Ovo je priznanje rada i nastavnih dostignuća naših djelatnika, rekao je Bekić. 

image
Božo Radić/Cropix

Otkrio je ravnatelj OB Dubrovnik kako su splitski studenti dosad boravili na odjelima pedijatrije i oftalmologije. Također, naveo je kako razlog za optimizam budi i velikih broj upisanih Dubrovčana na medicinske fakultete. Studenti će u Dubrovniku imati predavanje, seminare i vježbe te će moći pratiti rad kolega iz dubrovačke bolnice. Napomenuo je kako je ovo otvara mogućnost zadržavanja budućih liječnika iz Dubrovnika u gradu te je dodao kako OB Dubrovnik pruža dobre uvjete za rad. 

Tonkić je ponovio kako je prošlo dvije godine od potpisivanja ugovora te ga raduje činjenica što se on počeo realizirati.  

- Ugovor nije samo iskorak za OB Dubrovnik, nego je i iznimna čast za Medicinski fakultet u Splitu s obzirom na dobro poznatu povijest dubrovačke medicine. Medicinski fakultet u Splitu izuzetno je dobro pozicioniran na nacionalnoj i međunarodnoj razini, jedan je od najcjenjenijih fakulteta u regiji na jugoistočnom dijelu Europe. Zanstvena produkcija Fakulteta može se usporediti sa znanstvenom produkcijom Instituta Ruđera Boškovića. Realizacija ugovora najviše će koristiti mladim liječnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije. Zadržavanje mladih liječnika u OB Dubrovnik dobar je put i cilj ove suradnje, poručio je Tonkić. 

24. travanj 2024 08:02