StoryEditorOCM
DubrovnikNEDOSTAJE POSJETITELJA |

STRMOGLAVI PAD PROMETA NA GRADSKIM ZIDINAMA ‘POKOSIO‘ DRUŠTVO PRIJATELJA Lani 37 milijuna kuna u lipnju, a ove godine tek sića od 690 tisuća

Piše Kristina Filičić
14. srpnja 2020. - 07:23
Dubrovačke zidine u lipnju je obišlo 13 877 posjetitelja. Lani, njih 186 tisuća. Ostvareno je niti 8 posto lanjskih brojki. U prosjeku zidinama je tijekom lipnja dnevno šetalo 460 posjetitelja, dok je lani šetalo njih 6200. Prošle godine, unatoč cijeni ulaznice od 200 kuna, kojom se, kako je objašnjeno, željelo postići rasterećenje zidina, one su bilježile rekordne rezultate.

image
CROPIX


Milijunta posjetiteljica dočekana je sredinom rujna, ostvareno je milijun 250 tisuća posjeta, a zidine su zaradile blizu 200 milijuna kuna. U korona vremenu takve brojke neostvarive su no ipak slika pustih zidina od prije dva mjeseca se sramežljivo mijenja.

- U lipnju smo zaradili 690 tisuća kuna, od toga 60 posto ide Gradu, 40 posto Društvu, a treba platiti i PDV 25 posto. Tako da je Grad dobio 330 tisuća, DPDS 220 tisuća kuna - kaže nova predsjednica Društva prijatelja dubrovačke starine Renata Andjus.

image
CROPIX

 

Od 200 tek 60


S obzirom na broj prodanih ulaznica u lipnju lani, zidine su taj mjesec zaradile danas nedostižnih 37 milijuna kuna. Uz pretpostavku da su se prodavale isključivo ulaznice od 200 kuna. No, treba uzeti u obzir da su tu bile i dječje ulaznice od 50 kuna što umanjuje prvotnu svotu ali opet je riječ o pozamašnom iznosu. Naravno, tu je i činjenica da se zarađeno dijeli na Grad, DPDS i PDV. Primjerice, Društvu od ulaznice od 200 kuna pripada 60 kuna, a prema računici, od ulaznice od 50 kuna DPDS nakon plaćanja PDV-a i izdvajanja gradskog dijela, može računati na tek 15 kuna po ulaznici.

Stonske bolje u postotku
Vraćene su na staro i ulaznice od 30 i 70 kuna za Stonske zidine i Sokol grad. Iz DPDS-a ukazuju na zanimljiv podatak. 
- Stonske zidine u lipnju su ostvarile 2100 prodanih ulaznica a prošle godine je taj broj bio 7700. Dakle, ostvareno je čak 27 posto lanjskog prometa. Iako se po broju posjetitelja stonske ne mogu mjeriti s dubrovačkima, ipak po postotku lanjskih ostvarenja bolje stoje nego gradske.


Valja spomenuti kako je ulaznica za zidine ovog lipnja bila 25 posto od lanjske cijene odnosno 50 kuna (što je inače iznos dječje karte).

- Ne može se preživjeti od toga. Naši troškovi plaća i tekućeg održavanja su 600 tisuća kuna mjesečno. U svemu ovome je važno da djelatnici DPDS-a ne dobiju otkaze. U pregovorima smo s bankama za kredit da bi te ljude mogli zadržati. To je 70 familija i nisu to samo djelatnici dubrovačkih zidina to je i Sokol kula, Stonske zidine i Slano – objašnjava Andjus.
Najbrojniji posjetitelji u lipnju bili su, očekivano, domaći gosti Splićani, Zadrani, Zagrepčani... Zahvaljujući koroni, zidinama su prošetali i brojni Dubrovčani, neki i prvi put u životu. Kada bi se najave aviolinija ostvarile i srpanj bi, uz zadržavanje prihvatljive epidemiološke situacije, mogao donijeti kakav- takav prihod. Za pretpostaviti je, veći od lipanjskog. Jer, s prvim danom srpnja i cijene ulaznica vraćene su na staro – 200 kuna.

- Cijene smo vratili, morali smo, svi su. Plitvička jezera od 200 idu na 300 kuna. Skradin, Brijuni i to je sve krešilo. Napominjem da nisu to samo sredstva Društva nego i Grada Dubrovnika, 60 posto tih prihoda ide u gradski proračun – podsjeća predsjednica DPDS-a.

image
CROPIX

 

Investicije na čekanju


Mogu li domaći gosti proći jeftinije?

- Policija, vojska, invalidi, građani Županije obilaze zidine besplatno, a i kad dođu obitelji svakako se ide ususret. Uvijek domaći gosti mogu pitati i dobiti cijenu dječje ulaznice od 50 kuna – kaže predsjednica Andjus.

Predstava na Andriji
Za posjetitelje je otvorena i nova kuturno-povijesna šetnja od kule Minčeta, predziđem, kule Gornji Ugao, preko Puncijele i Bokara do Sv. Andrije, lokaliteta na kojem su ostaci Grada od prije velike trešnje 1667. godine. Ljubitelji povijesti tako će na lokalitetu sv. Andrije moći vidjeti najstarije dubrovačke žitnice, ostatke crkava sv. Andrije, sv. Martina i sv. Marka. Zanimljivo je spomenuti kako upravo na toj povijesnoj lokaciji, kako kažu u DPDS-u, Dubrovačke ljetne igre planiraju održati jednu od predstava.


Lani je u projekte obnove spomeničke baštine DPDS uložio rekordnih 40 milijuna kuna, od čega 10-ak milijuna kuna donacija Gradu. Zaliha na računu nema, korona je svima pa i DPDS-u pomrsila račune, pa su zaustavljeni svi aktivni projekti, njih 30-ak.

image
CROPIX


- Sve su investicije stale, prekinuti su svi projekti: Koruna u Stonu, zapadni gotički zid, Prevlaka, Sokol... kompletno sve osim Kneževog dvora na Lopudu jer tu imamo donaciju Zaklade Caboga Stiftung gospara Iva Felnera od 2 milijuna eura i to se radi nesmetano. Jedino što ćemo završiti i baš je pri kraju istočni dio jarka u Stonu tako da tu voda može profunkcionirati.

Očekujemo do bi to mogli završiti do kraja srpnja. I još uređenje dijela okoliša Kneževog dvora u Pridvorju. To su relativno mali iznosti, a mi smo praktički ostali bez novca – kaže o projektima tajnik DPDS-a Niko Kapetanić.

Tu je još i projekt obnove krova Katedrale vrijedan šest milijuna kuna, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za obnovu Fort Royala na Lokrumu, završni radovi na crkvi Gospe od Karmena... U DPDS-u napominju kako Društvo od projekata nije odustalo, a njihovo pokretanje ovisit će o stanju na računu.

Bez prihoda
Podsjetimo, još u veljači je bilo 500 prodanih ulaznica više nego lani. U prvih deset dana ožujka bilo je dvije tisuće prodanih ulaznica u odnosu na šest i pol tisuća u tom istom razdoblju godinu prije. Potom se dogodio totalni pad pa je primjerice u jednom danu prodano tek 37 ulaznica. Zidine su praktički bile otvorene bez ikakve zarade. Tada nastupa karantena i zatvaranje zidina. DPDS koje živi od prodaje ulaznica ostao je bez kompletnih prihoda, a i Grad Dubrovnik bez pozamašne svote koja se svake godine slije u gradski proračun.
18. travanj 2024 16:33