StoryEditorOCM
DubrovnikSituacija za ‘ispalit‘ na živce‘

Strategija ‘padobranac‘ i bahatost bez granica: drski vozači na Ilijinoj glavici ulijeću u trake kako im se svidi. A što i ne bi, kazna je skoro pa simbolična

Piše Ahmet Kalajdžić
30. kolovoza 2022. - 07:32

Mnogi su sugrađani ovog ljeta na gradskim raskrižjima, osobito onom na Ilijinoj glavici, više puta svjedočili nepropisnoj vožnji drskih vozača, među kojima su se posebno isticali uberovci. Mnogi od njih  su iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a neki dolaze iz dalmatinskog zaleđa. Registracije tih vozila većinom su bile ZG, OS, PŽ i ST.

image

Raskrižje na Ilijinoj glavici stalna je pozornica prekršaja bahatih vozača

Tonći Plazibat/Cropix

-  Nitko ih ne sprečava da dođu zaraditi, ali problem je kad u bjesomučnoj utrci za zaradom bahato krše prometne propise, ugrožavajući sigurnost prometa, posebno pješaka i vozača koji poštuju propise. Dok žure da što prije stignu do Pila preuzeti turiste, problem nastaje kad, vozeći tom trakom koja je po pravilu ”brža” od one desne kojom voze svi oni što žele na Ploče ili Pile, samo desetak metara prije semafora, ti vozači nerijetko i bez davanja žmigavca, naglo skrenu udesno da se ubace u traku za Pile. Uglavnom i uspijevaju ali problem nastaje kad netko od građana odbije iskazati takvu vrstu ”vozačke solidarnosti” te vozilo koje nije uspjelo ”strategijom padobranca” u naumu, zakrči normalno odvijanje prometa vozilima koja voze u koloni koju napušta - priča nam svjedok ovakvih opasnih akrobacija koje prate psovke praćene rubljenjem iz auta na Ilijinoj glavici, doslovce ”pod nosom” Prometne policije. Sličan je prizor i u slučaju kad bahati vozači s magistrale skreću prema Gradu: često koriste polupraznu krajnju desnu ili srednju traku da bi, pred samim semaforom naglo skrenuli ulijevo. A kako zeleno svjetlo semafora za skretanje prema javnoj garaži gori samo 10 sekundi, dolazi do još većeg zastoja i zvučnijeg koncerta automobilskih sirena s obaveznim bestimanjem vozača.

image

Raskrižje na Ilijinoj glavici stalna je pozornica prekršaja bahatih vozača

Tonći Plazibat/Cropix

Najveći dio taksista, unatoč svakodnevnoj jurnjavi za zaradom, poštuje prometne propise, a u razgovoru nam kažu kako se u ulozi ”padobranaca” najčešće nalaze isti vozači, od kojih su neki ovog ljeta bili i u ulozi uzročnika prometnih nezgoda.

Obratili smo se i Policijskoj upravi dubrovačko- neretvanskoj, odakle potvrđuju kako su upoznati s ovom problematikom:- Prilikom uočavanja navedenih prekršaja policijski službenici postupaju sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a za navedeni je prekršaj predviđena novčana kazna u iznosu od 700 kuna- ističe glasnogovornica dubrovačke PU Andrijana Biskup i dodaje:- Vozačima vozila koji ulaze u grad Dubrovnik preko Ilijine glavice omogućeno je prestrojavanje u prvu kolničku traku s treće prometne trake od kojih jedna vodi za Grad, druga zadržava smjer kretanja prema Vukovarskoj ulici, dok je treća prometna traka namijenjena za vozila koja skreću u ulicu Andrije Hebranga. Navedene prometne trake uredno su obilježene vertikalnom i horizontalnom signalizacijom tako da se vozila koja se kreću istima mogu prestrojavati sve do samog raskrižja jer im prometna to dozvoljava signalizacija, odnosno isprekidana uzdužna linija na kolniku - govore iz policije.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Dodaju kako se većina uočenih prekršaja tiču vozila koja dolaze iz smjera Gruža prema povijesnoj jezgri:

- Sva vozila moraju prije raskrižja zauzeti položaj sa svojim vozilom na prvoj kolničkoj traci s dvije prometne trake od kojih jedna vodi prema izlazu iz grada Dubrovnika dok druga vodi prema Gradu- ističe Andrijana Biskup, naglašavajući kako su nadzorne kamere PU dubrovačko-neretvanske postavljene u ulici Pera Bakića, po svojoj namjeni za prekršaje prekoračenja brzine.

25. travanj 2024 14:13