StoryEditorOCM
DubrovnikKONFERENCIJA ZA NOVINARE|

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE POTVRDIO Prva zaražena je spremačica Zračne luke, očekujemo još zaraženih

Piše L. Vierda
19. ožujka 2020. - 11:44
"Danas smo i mi dobili prvi slučaj- jedan uzorak koji je poslan, od njih 15 dosad, pozitivan je na virus COVID-19. Radi se o spremačici Zračne luke Dubrovnik. Nismo iznenađeni, znalo smo da ne možemo ostati otok ni u Hrvatskoj, a ni u Europi" - izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite župan Nikola Dobroslavić. Zaražena spremačica rođena 1966. godine imala je zadnji radni dan u Zračnoj luci 7. ožujka, pa su iz Stožera demantirali glasine da je čistila avion koji je 10. ožujka sletio iz Rima, no kad se točno zarazila i gdje još se istražuje, potvrdio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić.

Tijekom noći, dodao je šef Stožera Joško Cebalo, u karantenski smještaj odvedene su i još dvije osobe - državljanka Grčke i državljanin Albanije koji su zatečeni na Graničnom prijelazu Klek i sukladno protokolu otpremljeni u karantenu.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić ponovio je kako je prvozaražena pacijentica od subote u izolaciji bolnice te da se zasad osjeća dobro, bez ozbiljnijih simptoma, te da ne bi, prema momentalnom zdravstvenom stanju trebalo doći do pogoršanja.

"Zadaća Zavoda je obraditi kontakte oboljele, što smo već započeli, jedan veliki dio smo već obradili, dobili su uputu o samoizolaciji, ako osjete drugačije simptome moraju se nama javiti i slijediti protokol. Očekivali smo ovo, radimo na tome da se bolest ne raširi. Bitno je da se pridržavamo socijalnog distanciranja, respiratorne i higijene ruku, virus se širi u bliskom kontaktu i zagađenim površinama. Ograničite grupiranje, dvoje je okej, troje je već gužva. Ne možemo znati gdje se zarazila, to se još istražuje, možda je stvarno u ZL, tisuće i tisuće su prolazile kroz zračnu luku, pratimo situaciju, idemo u slijedeću fazu borbe. Očekujemo još zaraženih, to je logično, ali važno je da radimo na tome da smanjimo opterećenje zdravstvenog sustava pridržavanjem mjera i distance. Svim njezinim kontaktima u dane kad se teoretski mogla zaraziti preporučena je izolacija. U ovom trenu ne mogu reći o kojem se broju kontakata radi, sutra ćemo imati konkretnije podatke." - zaključio je Lakić.

Virus nije baš tako moćan, dodaje dr. Bekić, da se može prolaženjem pokraj zaraženog na par sekundi zaraziti. "Potreban je ipak dugotrajniji i bliskiji kontakt".

Načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević objasnio je trenutačnu situaciju s neumskim koridorom.
"Tranzit kroz Neum za građane RH je i dalje nesmetan s osobnom iskaznicom, zasad, ali bez zaustavljanja u BiH. Pogranični promet funkcionira tako da radnici mogu tranzitirati i raditi uz potvrde o zaposlenju s obje strane granice, svi državljani BiH uz valjane isprave također. Situacija se može promijeniti u trenu, ali danas je ovakva."
Na novinarsko pitanje kakva je situacija s otocima i provjerom Pvaličević je dodao kako policija ne može ići po otoku i kontrolirati bez dojave i konkretnijih podataka. "Svaka osoba iz potencijalno ugroženog područja je evidentirana u policijskom sustavu, sad ih je nešto više od 300, svaka provjera iziskuje izlazak na teren, provjeravanje i slanje izviješća Državnom inspektoratu."
17. travanj 2024 00:56