StoryEditorOCM
DubrovnikSASTANAK SVIH SLUŽBI DNŽ

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE Nema korone u našoj županiji, čak i gripa opada, mediji, smirite situaciju!

Piše DV
27. veljače 2020. - 11:35
Nema panike, nema virusa, mi smo spremni - zaključeno je jutros na sjednici Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, koji je uslijedio nakon sastanka stožera na nacionalnoj razini. Koordinacija, komunikacija i upute na dnevnoj bazi ovisno o situaciji i brojkama glavne su brige u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, istaknuo je dožupan Joško Cebalo, ujedno i načelnik stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

-Ono što je posebno naglašeno kao novost jest da se u rad stožera uključe i epidemiolozi, kako bi suradnja bila kompletnija. Kad su u pitanju preventivne radnje, neće biti generalne zabrane javnih okupljanja i događanja, ali svaki pojedini takav događaj morat ćemo razmotriti na svim razinama. Građani su več upoznati s naputkom ministarstva o zabrani posjeta pacijentima u zdravstvenim ustanovama što je na snazi i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zbog gripe, i sad zbog najnovije pojave koronavirusa- zaključio je Cebalo.

Jedna od tema sastanaka bila je i potencijalna lokacija za karantenu, u slučaju da se virus pojavi i u našoj županiji, za koju već imaju nekoliko opcija, u slučaju da za time bude i stvarne potrebe. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić dodao je kako je Zavod ionako u 24-satnoj spremnosti.

-Mi smo već duže vrijeme spremni na razvoj situacije i dolazak virusa u Dubrovačko-neretvansku županiju, imamo dovoljno zaštitine opreme, koordiniramo se s kriznim stožerom i HZZO-om. Važno se dobro informirati i educirati, građani neka slušaju preporuke zdravstvenih službi, gdje će dobiti prave informacije. Mediji imaju važnu ulogu u ovome, osim zdravstvenih radnika, oni upravo trebaju smiriti situaciju i ne ići u javnost s paušalnim informacijama. Zavod inače ima dežurstva tijekom cijele godine, pa ni trenutačna situacija nije drugačije-, zaključio je dr. Lakić.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić također podržava smirivanje situacije koja, dodaje, uopće nije krizna, iako je bolnica spremna i na to.
-Današnji sastanak je zanimljiv jer smo spostavitli interdisciplinarnu suradnju različitih službi u prevenciji i liječenju. Lani smo imali veliku epidemiju gripe i manju epidemiju ospica, pa nam korona i nije neka novost. Svakodnevno komuniciramo između ustanova i s ministarstvom, primamo i proslijeđujemo upute i djelujemo prema njima na dnevnoj bazi. Koronavirusa nema u Dubrovniku ni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nije zabilježen nijedan pacijent sa simptomima, čak nam i gripa pomalo opada. Imamo prostor za izolaciju, zdravstveni djelatnici upoznati su s protokolima, liječnici infektolozi su svakodnevno na 24-satnim dežurstvima, pa naši sugrađani mogu biti mirni - zaključio je Bekić.

Sjednica Stožera civilne zaštite sazvana je za idući ponedjeljak, a priključit će se i druge institucije poput Županijske lučke uprave i predstavnika Zračne luke Dubrovnik s kojima će iskoordinirati kako postupati po protokolima, a sudjelovat će i predstavnici sanitarne inspekcije.
18. travanj 2024 08:00