StoryEditorOCM
DubrovnikIZVJEŠTAJ PRAĆEN FOTOGALERIJOM

STOLOVI PUNI VOĆA I POVRĆA, LICA PUNA OSMIJEHA Lapadska placa pokazala se u najljepšem ljetnom ruhu

Piše PSD.
31. kolovoza 2019. - 12:17

Posljednji je dan kolovoza, a znamo što donosi kraj osmog mjeseca u svakom kućanstvu sa školarcima? Malu gospodarsku i živčanu krizu! Početak školske godine je razdoblje kad se djeca sjete da idu u školu, a roditelji da uopće imaju djecu. I sad počinje sve iznova, potraga za školskim priborom, akcije tamo, akcije amo, bilježnica, velika, mala, s Messijem, bez Messija, s jednorogom, bez cvjetića, debelih korica, roditelji tankih živaca, nova školska torba, olovka, gumica…

Sav taj kaos sručio se ili se tek treba sručiti na jedno domaćinstvo i na kućni budžet. Otprilike se tako i Lapađani sruče u Uvalu Lapad, a postoje i oni drugi koji kao Indiana Jones krenu u potrazi za izgubljenim blagom ili što bi se na placi u Lapadu reklo: „A moja gospođa, dolazite li i u ponedjeljak?“



To su ti komentari stalnih kupaca koji otkriju nešto što valja pa bi još, a u ponedjeljak je početak novog mjeseca pa će stići rebalans proračuna. Stolovi su puni! Kad smo ih posljednji put vidjeli bili su kao Stradun u siječnju! Toliko o tome kad smo zadnji put bili – sve vam je jasno. Dakle, idemo vas obavijestiti što smo sve jutro zatekli: cherry pomadorice (10 kuna), bijelo i crno grožđe (20 kuna), blitva (20 kuna), kupus (8 kuna), obične pomadore (20 kuna), kukumar (15 kuna), blitva (15 kuna), grah (30 kuna), rikula (4 do 5 kuna), paprike (15 kuna), luk (15 kuna), mrkva (20 kuna) i patate - kako žute tako i crvene - (10 kuna).

Tikva (20 kuna), također je tražena roba, još kad smo čuli kako jedna gospođa hvali „ma slatke su ti k'o šećer“ više nije bilo sumnje da su tikve nešto najslađe što daje lapadska placa, a tek će prava poslastica biti dočekati kraj žege i početak ugodne jeseni.
Je li vam dosta? Hoćete još?! Dobit ćete još, ali nek' znate da i ove cijene variraju, sve ovisi o tome jeste li lojalni kupac, jeste li u klubu stalnih mušterija lapadska place.



- A moj gosparu, ja se vama javljam, a vi ništa, govori jedna gospođa malo ljutita što je njezino pozdravljanje naišlo na nenamjerno ignoriranje.

Sreli smo i meštra Hendića koji je po zadatku došao na lapadsku placu kako bi pogledao zdravstveno stanje vaga – jesu li se prehladile, je li im prevruće i kako dišu, kako vagaju. Malo smo popričali s njim što nam je isto uljepšalo jutro jer nam je ispričao jednu anegdotu. Usrećile su nas i naše drage dobre tete koje su spremno odgovorile na svako naše pitanje, još uvijek podnose našu „gnjavažu“ i isprate nas s osmijehom. Vidjeli smo i glumca Gorana Bogdana odmah do place tako da je lapadska placa pravo okupljalište poznatih faca!



Na placi možete naći i jabuke (10-15 kuna) i šljive (15 kuna). Bolje šljiva na stolu nego 'šljiva' u licu, a kupite li jabuka i šljiva u kombinaciji možete napraviti jedan dobar i sočan kompot koji će vašoj probavi pomoći da prebrodite sve nadolazeće krize, ispite i izazove. A kad smo već kod probave, na placi smo zatekli i bobice. Kilogram košta 50 kuna, ali su bobice jako dobre za želudac i crijeva, djeluju tako nježno kao poljubac. Rekli bismo vam da možete kupiti i župsku prokulu, ali više ne možete jer je rasprodana dok smo rekli „Uvala Lapad“. Više sreće, možda, drugi put!

Da ne bude diskriminacije, spomenut ćemo i praske koje možete kupiti za 25 kuna, toliko su nabubrile kao vaš muž kad shvati da u objed nije uključeno meso i da mora u butigu po vino, a sve znate. Naišli smo i na krajiće koji koštaju 10 kuna, ima tu još neko vrlo atraktivno žuto cvijeće, ali i bosiljak u grasti koji može biti vaš za samo 20 kuna! I gle, ugledasmo i kupine, skupile su se – svi na jednu hrpicu, sad će ih prodavačica rasporediti u čašicu pa ćete ih moći kupiti za 10 kuna po čašici.



Pokraj lapadske place mogle su se i ovog jutra kupiti neke stare stvari, pa ako imate dovoljno vremena, svratite, možda otkrijete nešto iz pranonine mladosti. I eto, i mi smo raspodijelili ova slova u čašice, za ugodno čitanje, za pokoju informaciju, poneki osmijeh, a uz dodatak fotogalerije Boža Radića sve ovo što smo vam iznijeli dobiva pravu formu, pravi omot. Vi ćete u svakom slučaju dobiti sliku i vidjeti što vam je susjeda jutros nosila, a stalno se žali kako nema para! Pih!

B. Lucić

20. travanj 2024 07:08