StoryEditorOCM
DubrovnikPUNO IH JE I ZBUNJUJU

Stavke na računu Vodovoda: Hoćemo li plaćati naknadu za razvoj nakon što je EU odobrila 800 milijuna kuna za Aglomeraciju Dubrovnik?

Piše Gabrijela Bijelić
25. siječnja 2022. - 07:30

Naknada za zaštitu voda, naknada za korištenje voda, naknada za razvoj...mjesečni račun za usluge vodoopskrbe i odvodnje koji dobivaju potrošači sastoji se od više stavki koje nerijetko izazivaju nedoumice. Neki se tako pitaju imaju li neke od stavki kakve veze s aktualnim projektom Aglomeracije i hoće li taj EU projekt poboljšanja infrastrukture umanjiti iznose na uplatnicama Vodovoda:

- Mjesečni račun za usluge vodoopskrbe i odvodnje kojeg dobivaju naši korisnici sastoji se od više stavki, od kojih dio Vodovod samo naplaćuje u ime drugih tijela poput Hrvatskih voda, kao što su naknada za zaštitu voda ili naknada za korištenje voda i taj novac se prosljeđuje njima.

Naknada za zaštitu voda spada u vodne naknade, a plaća se zbog onečišćenja voda te je Vodovod naplaćuje za Hrvatske vode sukladno Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva. Visinu ove naknade određuje Vlada RH, a prihod se koristi za pripremu planova za zaštitu voda i organiziranje njihova provođenja, praćenje i utvrđivanje kakvoće voda i poduzimanje mjera za njihovu zaštitu i financiranje gradnje magistralnih građevina javne odvodnje otpadnih voda. Hrvatskim vodama ide i prikupljena naknada za korištenje voda, čiju visinu također propisuje Vlada, a plaća se za zahvaćanje i drugo korištenje voda te za korištenje vodnih snaga, osim za opće i slobodno korištenje voda. Prihodi od nje koriste se za prikupljanje i vođenje podataka o zalihama voda i njihovu korištenju, nadzor nad stanjem, vodoistražne radove, financiranje gradnje građevina javne vodoopskrbe, financiranje nabave opreme za pružanje vodnih usluga, kao i financiranje rekonstrukcije ili sanacije građevina u svrhu smanjenja gubitaka vode – objašnjava nam glasnogovornik Vodovoda Tihomir Matić. Dodaje kako se naknada za razvoj naplaćuje na području pojedinih jedinica lokalne samouprave prema odluci predstavničkog tijela, dakle gradskog ili općinskog vijeća, a taj prihod Vodovod Dubrovnik reinvestira na području tog grada ili općine te o tome podnosi izvješće.

image
Ilustracija
Duje Klaric/Cropix

- Prihodi od te naknade koriste se za financiranje gradnje komunalnih vodnih građevina sukladno planu gradnje komunalnih vodnih građevina, a mora se koristiti tako da se osigura ravnomjeran razvoj sustava javne odvodnje na vodoopskrbnom području ili aglomeraciji. 2019. godine prihodi od nje na području Grada Dubrovnika iznosili su nešto više od 17,5 milijuna kuna, a ta sredstva su iskorištena na razne projekte vodoopskrbe i odvodnje, poput izgradnje pročistača pitke vode, rekonstrukcije vodoopskrbe i odvodnje u Vukovarskoj ulici, Malom Zatonu, rekonstrukcije cjevovoda u Ulici Nikole Tesle, izgradnje cjevovoda od crpne stanice Šumet do istoimene vodospreme, izgradnje javne odvodnje na području Nove Mokošice i u Ulici kardinala Stepinca ili kupovine novih pumpi za kanalizacijske crpne stanice, a dio sredstava utrošen je na financiranje pripreme Aglomeracije Dubrovnik – ističe glasnogovornik i napominje kako su u pandemijskoj 2020. ti prihodi kao posljedica krize izazvane koronavirusom, bili znatno niži.

- Iznosili su nešto manje od 12,5 milijuna kuna, a utrošeni su na projekte poput dovršetka izgradnje uređaja za pročišćavanje pitke vode u Komolcu ili dovršetka gradnje mreže vodoopskrbe i odvodnje u Ulici kardinala Stepinca, otplatu kreditnih obaveza za projekte na području od Orašca do Trstenog, izgradnju mreže javne odvodnje na Lopudu, investicije na području Petrovog sela, Pobrežja i Osojnika kao i nastavak izrade potrebne dokumentacije za razne projekte Aglomeracije Dubrovnik te vlastiti dio sredstava za projekte Aglomeracije – rastumačio je Matić.

- Ostale stavke na računu prihod su Vodovoda Dubrovnik, kao fiksni dio najniže osnovne cijene vodnih usluga koji služi pokriću troškova koji ne ovise o količini potrošene vode već nastaju kao posljedica priključenja nekretnine na komunalne vodne građevine, redovitog održavanja ispravnosti komunalnih vodnih građevina te ispitivanja i održavanja zdravstvene ispravnosti vode za piće, odnosno služi održavanju sustava vodoopskrbe neovisno o potrošnji, a njihova visina ovisi o profilu brojila, te varijabilni dio potrošnje koji se naplaćuje prema količini potrošene vode i važećem cjeniku usluga Vodovoda Dubrovnik. Tu su i fiksni dio osnovne cijene odvodnje, koji se plaća za održavanje sustava javne odvodnje, a obračunava se prema izračunanim troškovima održavanja priključka te varijabilni dio osnovne cijene odvodnje koji se plaća za ispuštene otpadne vode, a plaćaju ga oni korisnici čije su nekretnine priključene na sustav javne odvodnje i to prema utrošenoj količini vode. Posljednja stavka je varijabilni dio osnovne cijene pročišćavanja koji se računa na temelju cijene realnih troškova pročistača otpadnih voda po kubiku utrošene vode – zaključuje naš sugovornik.

image
Ilustracija
 
Bozidar Vukicevic/Cropix

Naglašava kako je Vodovod, kako bi korisnicima usluga ponudio odgovore na najčešća pitanja, poput pojašnjenja stavki na njihovim računima, kod pokretanja nove Internet stranice prije nekoliko godina uveo i posebnu kategoriju na kojima se mogu pronaći odgovori na takva, često postavljena pitanja, a može joj se pristupiti direktno na adresi: https://www.vodovod-dubrovnik.hr/pitanja ili putem rubrike Kontakt na glavnoj stranici.

Održavanje vodoopskrbe i odvodnje

Osim posebnih naknada gotovo sav prihod Vodovoda Dubrovnik usmjerava se na održavanje i unaprijeđenje sustava vodoopskrbe i odvodnje. Što se tiče visina tih naknada, kako smo već istaknuli, one koje se prikupljaju za Hrvatske vode određene su direktno uredbom Vlade, dok je visina naknade za razvoj određena od strane predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave te na njih Vodovod nema utjecaj.

Bitno je naglasiti i da je projekt Aglomeracije Dubrovnik, kao najveće ulaganje u komunalnu infrastrukturu Grada Dubrovnika do sada, projektiran da riješi najveći dio problema u vodoopskrbi i odvodnji na području grada i kao takav prihvaćen od strane EU, ali dio željenih investicija zbog raznih razloga nije mogao ući u njegov obuhvat te će Vodovod Dubrovnik i dalje takve investicije provoditi vlastitim sredstvima, naravno tražeći načine da za svaku od njih iznađe prihvatljive izvore sufinanciranja, bili oni putem Hrvatskih voda ili sredstava dostupnih putem raznih EU fondova, kaže Matić.

20. travanj 2024 08:31