StoryEditorOCM
DubrovnikMARO KRISTIĆ |

Stanari ‘Našeg doma‘ pitaju se gdje je zapelo i zašto u ladicama gradske uprave leže izrađeni geodetski dokumenti koji do danas nisu ovjereni

Piše dv
19. ožujka 2021. - 13:09

U naselje Naš Dom u Mokošici je 1986. godine uselilo više od 320 obitelji. Danas, gotovo 40 godina od tada veći dio njih još uvijek nije uspio uknjižiti svoje vlasništvo nad stanovima u tim zgradama. Radi se o zgradama u Vinogradarskoj ulici prilikom čije se gradnje tijekom 1980-ih odstupilo od građevinskih dozvola, ali ne u kontekstu samih zgrada nego prilikom izgradnje parkinga i pristupnih puteva. Stanari dijela zgrada svojim trudom i na svoju inicijativu su uspjeli riješiti svoj vlasnički status te ozakoniti i etažirati stanove, no oni sugrađani koji žive u zgradama koje su izgrađene na više čestica zemlje to nisu uspjeli do danas te im to uzrokuje velike životne probleme, jer nisu uknjiženi vlasnici stanova koje su pošteno platili i kupili, pa iste ne mogu primjerice prodati, a niti mogu energetski obnavljati zgrade zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Grad Dubrovnik je u mandatu bivšeg gradonačelnika obećao riješiti vlasničko pitanje svim preostalim stanarima Našeg Doma te je u potpunosti preuzeo sve troškove tog postupka. Odabrana je ovlaštena geodetska tvrtka iz Splita koja je uspješno okončala prvu fazu, tj. riješila pitanje ozakonjenja stanova još 2015.g.

U drugoj fazi je trebalo uslijediti rješavanje svih spornih imovinsko-pravnih pitanja, kako bi se konačno uknjižilo vlasništvo te etažirali stanovi.

Međutim, to do danas nije napravljeno pa se stanari opravdano pitaju gdje je zapelo i zašto u ladicama gradske uprave leže izrađeni geodetski dokumenti koji do danas nisu ovjereni? Napominjemo kako su gradonačelnik i predsjednik gradskog vijeća u ime Grada prihvatili preuzeti okončanje ovog postupka i financiranje istog te je u tu svrhu angažiran i odvjetnik čiji je zadatak u suradnji s Domoupravom u zajedničkom interesu stanara i Grada koordinirati u rješavanju pravnih pitanja. Vlasništvo nad dijelovima zemlje na kojima su izgrađene zgrade ne bi trebalo biti sporno, jer je Grad odavno obećao prepustiti isto stanarima zgrada u odgovarajućim suvlasničkim omjerima bez naknade, dok je za dvije zgrade trebalo riješiti još neke dodatne formalnost poput ukidanja statusa čestice puta te dobivanja potrebne suglasnosti Hrvatskih voda. U međuvremenu su, zbog tromosti Domouprave kod rješavanja otvorenih pitanja izmijenjeni i dijelovi zakona kojima se rješava ova materija pa sada uz ne velike, ali nepotrebno izazvane dodatne troškove treba i izraditi i odgovarajuće izmjene i dopune geodetskih dokumenata, ali to je potpuno opravdano jer ovdje ne postoji niti jedan ozbiljan problem osim nedovoljno odgovornog i predanog pristupa rješavanju ovog velikog problema za sugrađane koji žive u Našem domu.

Podsjećamo da je ne tako davno ova gradska uprava uz suglasnost svih gradskih vijećnika pomogla sugrađanima sa sličnim problemom u naselju Sedam smrtnih grijeha da riješe svoje probleme te se Grad u njihovu korist odrekao naknade za ozakonjenje i na taj način im pomogao da se nakon više desetaka godina čekanja mogu uknjižiti kao vlasnici svojih stanova. Stoga očekujemo da će se isti primjer slijediti i kada su u pitanju stanari zgrada u naselju Naš dom u Mokošici te da će se na sljedećoj sjednici gradskog vijeća donijeti obvezujući zaključak po ovom pitanju.

25. travanj 2024 15:52