StoryEditorOCM
DubrovnikStala opskrba zbog deložacije karićara s Ploča!

Restorani, butige, pekare i placa unutar dubrovačkih zidina jutros ostali bez robe! ‘Gradonačelnik je u 4 ujutro poslao rušilačke snage! Ovako rade samo Rusi!‘

Piše S.Rudinović/A.Hauswitschka
23. lipnja 2022. - 09:08
Jutros u 4 sata uklonjene su ograde oko pretovarne zone na Pločama pa je opskrba unutar zidina prekinutaAnton Hauswitschka

Dubrovački karićari jutros nisu dostavili robu poslovnim objektima i prodavačima na gradskoj placi zbog deložacije s Ploča. Kako kažu, rano jutros krenulo je uklanjanje ograde kojom su inače ograđeni karići i električna dostavna vozila.

- Nitko u Gradu jutros nije dobio robu, opskrba je obustavljena... Restorani, placa, butige, pekari i ostali - kažu karićari, a među njima je i gradski vijećnik Ivica Roko.

image

Pretovarna zona na Pločama

Bozo Radic/Cropix

- Gradonačelnik je prije svega ovoga zakazao sastanak s nama koji se trebao održati danas u 14 sati. Međutim, prije nego što smo uopće razgovarali o pretovarnoj zoni, jutros u četiri sata su krenuli s deložacijom, rušilačke snage su došle i srušile sve ovo okolo. Naravno, nismo mogli dostaviti robu. Mi imamo pravovaljani ugovor o koncesiji koji vrijedi još dvije godine. Nismo prekršili nikakve ugovorne odredbe i sve uredno plaćamo - kaže Božo Pulić.

Na pitanje, što im je jutros rečeno, gdje bi trebali smjestiti kariće, Pulić kaže: "Ne znam kako su zamislili gdje bismo svi trebali stati kad nam dižu 60 posto prostora i kažu: snađite se! Kao da dvije litre vode idete uliti u bocu od litre, to je nemoguće".

Karićari će se u 10,30 sastati sa svojim odvjetnikom i odlučiti hoće li ići na zakazani sastanak s gradonačelnikom Matom Frankovićem i kako dalje postupati.

image

Ovako bi prostor pretovarne zone trebao izgledati nakon radova

Proto Arch/Grad Dubrovnik

Iz gradske uprave su u utorak, 21. lipnja, objavili kako počinje uređenje područja pretovarne zone na Pločama, čime će ovaj prostor u neposrednoj blizini istočnog ulaza u povijesnu jezgru dobiti primjereniji izgled. Izrađen je glavni projekt hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja u svrhu uređenja postojećeg stanja kojim je predviđeno razdvajanje pretovarne zone i javne površine, priopćili su. Planirano uređenje podrazumijeva uklanjanje građevinskog i ambalažnog otpada, pokretnih i nepokretnih stvari unutar paravana kao i samih paravana te formiranje zelenog pojasa u gradskoj sredini te konceptualnu podjelu javne površine na prihvatno-pretovarnu zonu i otvaranje javne površine, fontane „Međed“ koja ima svojstvo kulturnog dobra i javnog gradskog WC-a građanstvu i turistima. Kontejneri miješanog komunalnog otpada će se postaviti na rub čestice, uz potporni zid prema Gimnaziji Dubrovnik, dok će se zadržati autobusna čekaonica i pješački prijelaz Ulicom Frana Supila, paralelan s cestom. U tom je priopćenju najavljeno kako će radovi početi u ponedjeljak, 27. lipnja, i da je predviđeni rok završetka deset dana.

image

Jutros u 4 sata uklonjene su ograde oko pretovarne zone na Pločama pa je opskrba unutar zidina prekinuta

Anton Hauswitschka/Anton Hauswitschka

Božo Pulić i Žarko Ivelja, dvojica koncesionara čije tvrtke T-Bon steak i Palma plus imaju koncesiju za ospkrbu unutar gradskih zidina još dvije godine i zapošljavaju 12 ljudi, jutros nisu preuzeli robu koja je stiga za trgovine, kafiće i restorane. - Kada preuzmemo robu, ugovorom smo za nju odgovorni. Jutros je gradonačelnik poslao rušilačke snage koje su uklonile ograde oko pretovarne zone. Bila je i policija. Ma, ovako rade još samo Rusi, prvo sve poruše. Gdje ćemo mi sada s našim elektro vozilima? Ima li koga 'svoga' gradonačelnik da preuzeme naš posao, ne znamo, ali ovako se ne radi - pita se Božo Pulić.

Žarko Ivelja ističe kako se sve ovo moglo napraviti tijekom zine, a ne čekati lipanj kada je turistička sezona u vrhuncu.

- Za dva dana mesnica će u Gradu zatvoriti, ljudi i turisti neće moći kupiti ni sok. Svugdje u svijetu ugradskim centrima zabranjeno je prometovanje svim vozilima osim onih eleketričnih poput naših. E, sad će u Grad ulaziti dizelski kamioni, bit će buka, bit će ulja po Stradunu - poručuje Ivelja. 

18. travanj 2024 03:28