StoryEditorOCM
DubrovnikU Županiji počinje nastava za 1135 novih osnovaca

Sretno, prvašići: Dubrovačka psihologinja savjetuje roditelje kako lakše prebroditi polazak djeteta u školu, evo što svakako treba izbjegavati...

Piše Anđelka Kelava
5. rujna 2022. - 07:32

Počinje još jedna školska godina. U ponedjeljak će prvi put u školske klupe sjesti 1135 prvašića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ili njih 94 manje nego godinu ranije kada je upisano njih 1229. U školama u Gradu Dubrovniku 400 učenika kreće u prvi razred, što je za 35 manje nego lani.

I roditelje treba pripremiti

Broj učenika se, nažalost, smanjuje, zadnje čak tri godine je u silaznoj putanji. Najviše prvašića u zadnjih šest godina je bilo 2019./2020. godine, kad je u prvi razred krenulo 472 učenika. Otad broj upisane dječice pada, no ne i stres koji prolaze i roditelji i prvašići kada je početak osnovnoškolskog obrazovanja u pitanju. Prvašići zbog odlaska u sredinu ozbiljniju od njima poznate vrtićke, a roditelji zbog brige kako će proteći prvi dan škole njihovih mališana.

image

Prvi dan škole je danas

Ivo Ravlic/Cropix

Kako prevladati te, za cijelu obitelj iznimno stresne, trenutke pitamo stručnu suradnicu dubrovačke Osnovne škole Marina Držića, magistru psihologije Danijelu Kekez koja savjetuje roditelje kako se najbolje pripremiti za polazak učenika u prvi razred Osnovne škole:

- Polazak u školu važan je trenutak i za dijete i za njegove roditelje. Riječ je o novoj i nepoznatoj situaciji i za očekivati je i uzbuđenje i radost kao i nelagodu i strah. Roditelji, najvažnije osobe u životu djece, mogu olakšati djeci prilagodbu. Ono što svakako pomaže je roditeljev pozitivan stav prema školi i učiteljici, pokazivanje povjerenja u dijete i vjera da će se ono uspješno snaći u novoj situaciji - ističe Kekez.

U klupe s veseljem

Također napominje da je poželjno razgovarati s djetetom o školi i o tome što ga očekuje kad jednom sjedne u klupe.

image

Roditeljima je stresno kao i djeci

Božo Radić /Cropix

- U pozitivnom tonu treba djeci opisati što se događa u školi, kako izgleda učionica, kako bi izgledao zajednički rad s učiteljicom, kako svi zajedno uče i igraju se… Svakako treba izbjegavati plašenje školom i učiteljicom i negativan stav. Kada naše dijete krene u školu, važno je pokazati interes - razgovarati s djetetom o školi, pitati što je u danu bilo najljepše, čega su se igrali, zajedno prelistati bilježnice i knjige, pohvaliti trud i rad, posložiti pernicu i torbu... - tumači dubrovačka psihologinja. Važno je, dodaje, organizirati djetetovo vrijeme i kad nije u školi:

- U slobodno vrijeme omogućite svom mališanu igru, druženje s obitelji i aktivnosti u kojima uživaju od prije. Važno je reći da se većina djece prilagodi školi bez poteškoća i s veseljem ide u prvi razred, prihvati školske obveze i pronađe nove prijatelje - savjetuje Danijela Kekez.

Prvašićima kao i svim osnovcima i srednjoškolcima koji će u ponedjeljak sjesti u školske klupe ostaje poželjeti mirnu školsku godinu u učionicama bez online nastave i maski na licu.

Zadnje tri godine u silaznoj putanji

U tablici je prikazan broj prvašića i ukupan broj učenika u dubrovačkim osnovnim školama kroz proteklih pet godina kao i koliko ih je u novoj školskoj godini koja starta u ponedjeljak.

ŠKOLSKA GODINA                         BROJ PRVAŠIĆA UKUPAN BROJ UČENIKA

2022./2023.                                                       400                                     3572

2021./2022.                                                       435                                     3592

2020./2021.                                                       436                                     3601

2019./2020.                                                       472                                     3572

2018./2019.                                                       439                                     3483

2017./2018.                                                       452                                     3420

20. travanj 2024 10:01