StoryEditorOCM
DubrovnikZAPELA OPSKRBA |

Sreća je što je dječjih cjepiva ponestalo ljeti, kad se manje cijepi

Piše Silvia Rudinović
4. srpnja 2021. - 07:32

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji trenutačno vlada nestašica obveznih cjepiva protiv dječje paralize ili poliomijelitisa (IPV) te protiv difterije, tetanusa i pertusisa odnosno hripavca (Di-Te-Per) za djecu stariju od četiri godine. Prema važećem kalendaru obveznog cijepljenja u Hrvatskoj, djeca s navršenih pet godina docjepljuju se Di-Te-Per cjepivom.

Prva nestašica polio-cjepiva

- Čuli smo se s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo koji nabavlja cjepiva i rečeno nam je kako su ona u postupku nabave – kaže dr. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Dr. Ljubić kaže kako ne zna razlog nestašice, ali ne dovodi je u vezu s velikom potražnjom i proizvodnjom cjepiva protiv bolesti COVID-19.

- To ne bi trebalo imati veze s ovim dječjim cjepivima jer se radi o sasvim drugim proizvođačima koji nisu uključeni u proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa. Dosad smo imali slučajeva da je povremeno došlo do nestašice Di-Te-Per cjepiva, ali su se količine vrlo brzo nadoknadile, a ranije nismo imali ovakav nedostatak polio cjepiva – objašnjava dr. Ljubić.

Iako više ne vrijedi takva preporuka, ljeti se manje cijepi. Dr. Ljubić napominje da ljetne temperature nisu kontraindikacija za cijepljenje. Sugovornik roditeljima poručuje kako nema razloga za brigu, jer su djeca starija od četiri godine već zaštićena protiv ovih bolesti urednim cijepljenjem do četvrte godine, te kaže kako nekoliko tjedana ili čak mjeseci neće poremetiti plan cijepljenja. Sve što je u programu obveznog cijepljenja djece do četvrte godine života uredno se provodi bez zastoja.

Iako iskustva roditelja koji su bezuspješno pokušali naručiti djecu na cijepljenje Di-Te-Per cjepivom u dubrovačkim ambulantama govore drugačije, prim. dr. Bernard Kaić, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tvrdi kako nema nestašice Di-Te-Per cjepiva, pa se postavlja pitanje, gdje je u distribucijskom lancu zapelo.

- Tog cjepiva su svi dobili koliko su tražili u zadnjoj kvartalnoj distribuciji i imamo ga na zalihama u centralnom skladištu. Cjepivo protiv dječje paralize koje nije kombinirano s drugim cjepivima, daje se prema Programu cijepljenja ujesen učenicima prvog i osmog razreda osnovne škole. Trenutačno tog cjepiva nemamo, ali će ga do početka školske godine biti. Cjepiva protiv dječje paralize koje je kombinirano s drugim cjepivima i primjenjuje se u prve tri godine života, ima dovoljno i svi su ga dobili koliko su tražili u zadnjoj kvartalnoj distribuciji – odgovara dr. Kaić.

Izvanredni uvoz BCG-a

Proteklih nekoliko godina, na europskoj i svjetskoj razini prisutan je problem opskrbe cjepivom protiv tuberkuloze, kaže Ivana Šipić Gavrilović, glasnogovornica Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

- U Republici Hrvatskoj ranije je bilo odobreno cjepivo protiv tuberkuloze BCG VACCINE SSI, prašak i otapalo za suspenziju za injekciju, cjepivo protiv tuberkuloze (BCG), liofilizirano. Međutim, za cjepivo BCG VACCINE SSI nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet prijavio je trajni prekid opskrbe u Republici Hrvatskoj prije više godina. Slijedom navedenog, a kako bi se osigurala opskrba tržišta, HALMED temeljem izjave Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s iskazanom potrebom za ovim cjepivom daje suglasnost za izvanredni unos cjepiva protiv tuberkuloze iz drugih država članica EU-a. U skladu s navedenim, predmetno cjepivo trenutačno je stavljeno u promet temeljem suglasnosti HALMED-a za potrebe HZJZ-a. Takva suglasnost zadnji put je izdana 7. lipnja ove godine za unos ukupno 74.800 doza cjepiva – navodi Šipić Gavrilović.

Postupak izvanrednog unosa lijeka ili cjepiva uobičajen je ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama Europske unije, kaže HALMED-ova glasnogovornica. Sustav izvanrednog unosa lijeka koji nema odobrenje za stavljanje na hrvatsko tržište osmišljen je i Zakonom o lijekovima propisan upravo kao mehanizam kojim se osigurava da pacijenti putem legalnog distribucijskog lanca dobiju lijek koji im je neophodan.

Nema veze s koronom

- Ovom prilikom dodatno bismo istaknuli da su svi izvanredno uneseni lijekovi proizvedeni u skladu s važećim europskim i međunarodnim propisima i smjernicama, odobreni su u zemlji iz koje se unose te su provjerene kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti – tvrde iz HALMED-a.

U ovoj Agenciji kažu kako nemaju informaciju o poremećajima u opskrbi pedijatrijskim cjepivima poput kombiniranog protiv difterije, tetanusa i hripavca. Nemaju ni informacija koje bi upućivale da povećanje proizvodnje cjepiva protiv bolesti COVID-19 ima utjecaja na zastoje u proizvodnji i distribuciji drugih cjepiva, a HALMED, kažu, redovito razmjenjuje sva saznanja s regulatornim tijelima za lijekove drugih država članica Europske unije te sudjeluje u praćenju i zajedničkim analizama utjecaja pandemije bolesti COVID-19 na opskrbu tržišta Europske unije lijekovima i cjepivima.

18. travanj 2024 19:33