StoryEditorOCM
DubrovnikPRIOPĆENJE

SRĐEVCI Nije ovo prvi put da vladajući osporavaju naše inicijative, ili da se „kite tuđim perjem“!

Piše PSD.
24. rujna 2019. - 13:05
Završila je još jedna sjednica Gradskog vijeća grada Dubrovnika. Duga i naporna, kakve sjednice znaju i biti. Sjednica, međutim, koja je pokazala neočekivanu ranjivost vladajućih, njihovu nervozu i neprimjerenu retoriku u trenutcima kada se nađu u situaciji koja zahtijeva smislene odgovore na argumentiranu raspravu.

Gradonačelnik Mato Franković, predsjednik GV-a Marko Potrebica i dogradonačelnica Jelka Tepšić, bili su protagonisti tog nesvakidašnjeg igrokaza. Jedina osoba koja je u cijelom tom igrokazu bila korektna u komunikaciji želeći argumentirano raspravljati, bio je Blaž Pezo, gradski vijećnik HDZ-a i direktor LUD-a.

Čemu uvrede?

Sinoć smo tako na sjednici Gradskog vijeća svjedočili politički i ljudski potpuno iracionalnim ispadima dijela vladajuće garniture, koji su na neprimjeren način uvredama izvrgnuli ne samo našeg vijećnika Nikšu Selmanija, nego i sve članove liste KLGB Srđ je Grad.
Postavlja se pitanje, zbog čega? Očito zbog jednog našeg priopćenja u kojem, između ostalog, argumentirano stoji kako je KLGB Srđ je Grad zaslužna za uvođenje boravišne pristojbe za brodove za kružna putovanja u Zakon o boravišnoj pristojbi. Jedino smo, naime, mi u javno savjetovanje uputili takav prijedlog, koji je kasnije postao sastavnim dijelom nacionalnog Zakona. I to sada nekome smeta.
Nikakav se sličan prijedlog do tog momenta nije nalazio u prijedlogu Zakona koji je Ministarstvo turizma poslalo u javno savjetovanje. Sve su ostalo spinovi, što je lako provjerljivo.

Nije ovo prvi put

Nije, međutim, ovo prvi put da vladajući osporavaju naše inicijative, ili da se „kite tuđim perjem“. Objeručke su, tako, ne pitavši, prisvojili projekt koju smo još 2015. godine predstavili bivšem gradonačelniku, a koji se odnosio na Centar za upravljanje posjetiteljima/dispečersku službu.

U tom smo projektu na 15-tak stranica gusto napisanog teksta iznijeli naše viđenje rješenja problema zaustavljanja na platou Pila koji je obuhvaćao kontrolu zaustavljanja organiziranjem Centra za upravljanje posjetiteljima/ dispečerske službe, zakupa točno utvrđenih vremenskih intervala/slotova od strane zainteresiranih agencija i autobusera, kalkulaciju broja slotova, način i vrste vinjeta, način funkcioniranja službe, namjenu prihoda od zaustavljanja autobusa, način financiranja projekta…

Sve je to, izmijenivši nekoliko termina, preuzela ova gradska uprava, najavivši pokretanje projekta u 2020. godini. Čak je na jučerašnjoj sjednici Gradonačelnik, potpuno opušteno, bez problema, govorio upravo o novim pravilima zaustavljanja na platou Pila, zakupu slotova, vremenskom trajanju slota, kontroli zaustavljanja…kao da je sa „blesimetra“ čitao ono što smo mi napisali prije gotovo četiri godine. I što sada?

Naša filozofija

Ponovit ćemo da je filozofija koja nas u KLGB Srđ je Grad pokreće je da je, zapravo, potpuno nebitno što je netko predložio i kada je predložio, ukoliko od tog prijedloga korist ima cijela zajednica. Međutim, kada se ignoriraju činjenice i puštaju spinovi u javni prostor, onda smo prisiljeni reagirati, kao u slučaju boravišne pristojbe za kružna putovanja. I to ćemo uvijek raditi.

Vladajućim ispadima usprkos.
24. travanj 2024 00:52