StoryEditorOCM
DubrovnikNAPREDNE METODE |

SPECIJALNA BOLNICA ‘ARITHERA‘: Liječenje proširenih vena bez rezova i ožiljaka

Piše dv
7. lipnja 2021. - 09:31

Specijalna Bolnica Arithera, jedna od najdugovječnijih privatnih medicinskih ustanova u Hrvatskoj sa preko 20 godina iskustva, otvorila je svoju poslovnicu u Dubrovniku na adresi Masarykov put 1a.

S više od 10 medicinskih specijalizacija ova bolnica ima najširi spektar medicinskih usluga  u Hrvatskom privatnom zdravstvenom sektoru.

Od kroničnih bolesti venskog sustava obolijeva sve više populacije. Razlozi tome su brojni, a zanemarivanje bolesti i nepravovremeno liječenje može dovesti do niza ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

O toj problematici razgovarali smo s dr. Zlatkom Čačićem, voditeljem Aritherinog centra za liječenje proširenih vena i prvim hrvatskim liječnikom certificiranim za primjenu unaprijeđene UGFS metode liječenja proširenih vena pjenom. 

Dr Čačić, koji su simptomi proširenih vena i što učiniti kada se proširene vene pojave?

Dr Čačić: Ako proširene vene ne izazivaju simptome-bol ili edeme, moći ćete ih prepoznati po vidljivim znakovima poput promjene boje kože potkoljenica – često tamnija koža, pojavu kapilarne mreže oko gležnjeva ili češću pojavu dermatoloških problema kao što je ekcem....

Kad se pak bolni znakovi i simptomi pojave, oni uključuju: osjećaj težine u potkoljenicama; pečenje, grčenje mišića; edem – potkoljenica i gležnjeva; bol u nogama nakon dužeg kretanja, sjedenja ili stajanja; svrbež u okolini proširenih vena; pojava ulkusa - rana – najčešće u okolini gležnjeva; pojavu iznenadnih oteklina koje  ukazuju na upalu – medicinskom terminologijom – tromboflebitis.

Za postavljanje dijagnoze proširenih vena  potreban je pregled i ultrazvučna pretraga color dopplerom koji  jasno slikovno prikazuje vene nogu, a korištenjem takozvanog dopplerovog efekta, navedena će pretraga dijagnosticirati da li postoji refluks –povrat u nekoj i u kojoj od vena i opstrukcija - začepljenje.

Kako riješiti taj problem?

Dr Čačić: Dijagnosticirana bolest proširenih vena zahtjeva liječenje. Postoje različite metode liječenja, a mi u SB Arithera proširene vene liječimo minimalno invazivnim metodama:  UGFS – sklarozacija vena pjenom i laserskom ablacijom - EVLT metoda.

U Dubrovačkoj poslovnici primjenjujemo vrlo uspješnu i gotovo bezbolnu UGFS metodu – ultrazvučno vođeno uklanjanje proširenih vena pjenom. Ovom metodom tretiraju se male safenozne vene promjera ušća do 9 mm i velike vene promjera ušća do 12 mm . Unaprijeđena UGFS metoda zahtijeva izrazito visoku manualnu spretnost liječnika te potpuno novu tehniku aplikacije kao i unaprijeđeni sastav pjene.

Kako se UGFS metoda provodi?

Dr Čačić: Sklerozacija pjenom izvodi se u ambulanti. Cilj metode je ubrizgavanjem pjene uništiti glavnu površinsku venu koja uzrokuje pojavnost  proširenih vena. Pjena djeluje trenutno što dovodi do sljepljivanja stjenki vena i variksa koje potom „nestaju“ razgrađujući se i pretvarajući u vezivno tkivo. Bolesna vena nestaje a njenu funkciju preuzimaju druge, zdrave vene. Zahvat traje maksimalno sat vremena.

Koja je posebnost UGFS metode?

dr Čačić: UGFS metoda trenutno je najmodernija metoda liječenja vena proglašena metodom izbora od strane najvećih svjetskih eksperata flebologa i predsjednika Britanskog Instituata za vene, dr. Philip Coleridge Smitha.  Proširene vene liječe se bezbolno uz izostanak rezova, modrica ili oštećenja na koži. Pacijent se nakon zahvata koji traje maksimalno sat vremena momentalno vrača svakodnevnim aktivnostima bez neželjenih izostanaka sa posla i bolovanja.

Kolika je važnost pravovremenog dijagnosticiranja?

Budući da je liječenje jednostavnije u početnim fazama bolesti, moj savijet je da nikako ne čekate da se bolest razvije. Dolaskom u SB Arithera Dubrovnik na specijalistički pregled s color dopplerom vena brzo se dijagnosticira da li bolest proširenih vena postoji, te stupanj oboljenja proširenih vena. Budući da se rado o walk in – walk out metodi liječenja proširenih vena gdje pripreme za zahvat nisu potrebne, odmah nakon pregleda možete ostati na zahvatu i na taj način preduhitriti razvoj krajnjih i po život opasnih stadija bolesti. Naglašavam da se radi o metodi liječenja koja je primjenjiva u svim periodima godine uz manji ili veči konfor primjene.

Dubrovački pacijenti imaju priliku obaviti pregled i UGFS zahvat u novootvorenoj poslovnici Specijalne bolnice Arithera u Dubrovniku na adresi Masarykov put 1 a (Dvori lapad), tel. 020/440044, www.arithera.hr

23. travanj 2024 16:45