StoryEditorOCM
DubrovnikPOZDRAV PROLJEĆU

ŠPAROGE, KUKE, PROKULICE I ŠPINAT Lapadska placa u svim nijansama zelene!

Piše PSD.
7. travnja 2018. - 12:25

Ona noćna mora koju ste imali sinoć jutros je postala stvarnost. Da, probudili ste se pokraj iste žene, u istom krevetu, u istoj kući s istim bračnim statusom. Za par dana će vašoj supruzi rođendan, a koja je vaša bilanca? 24 godine i 4 mjeseca u braku, a još ne znate njezinu omiljenu boju ili cvijet. Može li lakše pitanje: kad igra Manchester? Ma sve je to lijepo i krasno, ali vas muči drugi, puno veći problem: otkrili ste da vam mali ne samo pasivno nego i aktivno sluša narodnjake, a simptome ste čuli na rođendanskoj proslavi njegovog prike. Ama kako se to moglo dogoditi? Pa dijete ste maksimalno posvećeno odgajali, pružili sve... Zadnji put kad ste ga vidjeli slušao je samo Lepu Brenu. A cijeli život ga učite dubrovačkim vrijednostima i tradiciji, kako biti gospar, kamen, krš, maslina, vino, ganga, Neretva… I onda vam se dogodi i ovo! Pa da se iz petnih žila niste trudili da ne bude doma kad puštate narodnjake ne bi vam bilo ni krivo, ali ovako... Plače vam se! S druge strane, mala vam je na studijima, ali više studira ljubav, nego gradivo. Spanđala se s nekim likom, ne zna tko joj glavu, a tko indeks nosi… Ukratko, kazini na sve strane!

Još se niste financijski oporavili od rashoda koji su nastali tijekom Uskrsa, došla vam je punica, a ni troškove puta niste joj mogli naplatiti. I evo četvrtog mjeseca, treba opet pripremati apartmane, usvojiti i rebalans kućnog proračuna. Malom će brzo maturalna i što ako vas osramoti i zapjeva te neke pjesme pred cijelim društvom kad popije? Pa zemljo otvori se! Morat ćete preventivno porazgovarati s njim. Sad se možete uputiti na kavu sa Dživom i popričati o onome čemu ste sinoć s nevjericom svjedočili: što se dogodilo Ademu i Faruku, što „muti“ Ali, kakve osjećaje ima Ejlul i što će biti sa Songul?! Pošli ste sinoć u wc oplakali, a da se ne blamirate pred cijelom obitelji. Jer, morate se držati službenog stava: „Ne gledam turske sapunice, samo pizduni gledaju Istambulsku nevjestu!“ Eto!

I dok vi tako sa Dživom raspravljate o teškim sudbinama i o pitanju hoćete li ženi za rođendan kupiti usisivač ili mikser, ovisi kakve su akcije, na lapadskoj placi vaša supruga bira što će kupiti od zeleni i kako vam pokvariti dan. Naime, zeleni ima u svim varijacijama i nijansama, a vas će to, kao velikog „šparogofila“ od srca „obradovati“. Dakle, kilogram blitve košta 20 kuna, takva je cijena i kupusa raštana, zeleni luk može se kupiti za 5 kuna po balici, a balica celera i petrusina je vaša za samo 2 kune. Ima kopra (3kune/balica), a tu su i mlade prokulice koje imaju lijepu cijenu od 25 kuna što ih čini apsolutnim pobjednicima ove subote! Osvojile su „Final Four lapadske place“ u kategoriji juniora! Ako već umišljate da ste jaki kao mornar Popaj, onda se uhvatite špinata (3kune/balica) i bit ćete još jači!

Zeleni luk može biti vaš za 5 kuna (po balici), a da vam se ne učini da je u životu sve zeleno, spomenut ćemo i mrkvu (4 kune/balica) pa i patata koje pak koštaju 8 kuna. E sad, dolazimo do apsolutnih nositeljica svih proljetnih medalja – šparoge (15 kuna) i kuke (10 kuna). Kako to mislite – „ne volim šparoge i kuke“? Nemojte da vas supruga čuje, mogli biste napustiti kuću s masnicama! I još malo da ohrabrimo sve žene koji imaju svoj mali đardin ili se vole baviti vrtlarstvom – sadnice kukumara stoje 3 kune po komadu. Tete na placi su presretne jer je konačno počelo grijati sunce pa se lakše živi!  

Mi smo vam naveli ponudu, a na vama je da mužu dignete tlak priopćenjem kako za objed NEĆE biti mesa. I još nešto, za sve ljubitelje umjetnosti, suvenira i knjiga, tu je opet ponuda antikviteti pa možda pronađete nešto i za sebe. Do sljedećeg čitanja, želimo vam ugodnu probavu!

B. Lucić

24. travanj 2024 06:39