StoryEditorOCM
DubrovnikREALIZIRANA SURADNJA

SPAJAMO ZELENU I PLAVU HRVATSKU Otvorena butiga slavonskih proizvoda Vrhunsko vukovarsko

Piše DV
25. srpnja 2019. - 19:28

Od sireva i vina, preko pčelinjih, mliječnih i suhomesnatih proizvoda, nakita i suvenira - sve to od danas se može pronaći u butizi "Vrhunsko vukovarsko" otvorenoj jutros u ulici Marojice Kaboge u zidinama. Suradnja je to dogovorena između gradova prijatelja Dubrovnika i Vukovara, koja je jutrošnjim simboličnim presijecanjem vrpce i realizirana. Vedran Barić voditelj zadruge Vrhunsko vukovarsko rekao je kako će u ovom shopu, zahvaljujući inicijativi iz Grada, biti prezentirani brojni slavonski proizvodi, i time, u svjetskoj destinaciji poput Dubrovnika, biti dostupni i gostima ali i Dubrovčanima. "Zahvaljujem se Gradu Dubrovniku, posebno Marku Potrebici, čija je ovo i bila ideja" - rekao je Barić. Gradonačelnik Mato Franković službeno otvorenje započeo je riječima kako su Dubrovnik i Vukovar stari gradovi prijatelji koji su u ratu dijelili sličnu sudbinu ali i potpuno različit poslijeratni razvoj, te da je zato sretniji jer dva grada i na ovaj način surađuju. 

"Jako sam sretan i zahvaljujem se Gradu jer od ideje o otvaranju shopa slavonskih prozivoda do same realizacije nije proteklo puno vremena, ovim ćemo spojiti plavu i zelenu Hrvatsku" - zadovoljno je ustvrdio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Prostor za "Vrhunsko vukovarsko" osigurala je zaklada Blaga djela, a uredilo ga je Društvo prijatelja dubrovačke starine. Na otvaranju shopa slavonskih proizvoda, osim delegacija Grada Dubrovnika i Grada Vukovara, bilo je i dubrovačkih gospodarstvenika zainteresiranih za suradnju, a svečanost otvorenja začinili su i tamburaši u slavonskim narodnim nošnjama.

Što je 'Vrhunsko vukovarsko'
Zadruga Vrhunsko vukovarsko osnovana je na inicijativu Grada Vukovara u rujnu 2018. godine, a okuplja male proizvođače s područja grada Vukovara s ciljem pronalaska novih prodajnih puteva i tržišta. Momentalno broji dvadesetak članova, malih i velikih proizvođača, koji nude izvorne vukovarske proizvode, od pekmeza, džemova, meda, vina, sira, medenjaka, rakija, likera, do suhomesnatih delicija, suvenira pa i slavnih Startasica iz pogona Borova d.d.
Zadruga želi proizvođačima područja Vukovara pružiti mogućnost predstavljanja na tržištu cijele Republike Hrvatske.
































U suradnji s Gradom Vukovarom, na inicijativu Grada Dubrovnika, zadruzi je ustupljen poslovni prostor preko dubrovačke zaklade Blaga djela.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava prilikom otvaranja prisjetio se kako su Dubrovnik i Vukovar imali tešku sudbinu u ratu.
- Mi smo gradovi prijatelji i na drugačiji način smo se razvijali, ali uvijek međusobno uvažavali i pomagali. Osjećam veliku čast i zadovoljstvo što će sugrađani, gospodarski subjekti, ali i turisti imati priliku osjetiti dašak Slavonije u Dubrovniku - kazao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković naznačio je kako je projekt realiziran uz puno dobre volje od strane svih koji su bili uključeni.
- Smisao Vukovarske kuće je da se plasiraju naši proizvodi, ali i predstavi kultura tog dijela Hrvatske zahvaljujući ideji i dobroj volji čelnih ljudi Dubrovnika. Ovo je svjetionik svemu čemu pričamo godinama o povezivanju 'zelene' i 'plave' Hrvatske. Dobili smo dobru priliku i na nama je da je iskoristimo - istaknuo je gradonačelnik Franković.
Zadruga Vrhunsko vukovarsko osnovana je na inicijativu Grada Vukovara u rujnu 2018. godine i okuplja male proizvođače s područja grada Vukovara s ciljem pronalaska novih prodajnih puteva i tržišta.
Trenutno broji dvadesetak članova, malih i velikih proizvođača, koji će ponuditi raznovrsne vukovarske proizvode, od pekmeza, džemova, meda, vina, sira, medenjaka, rakija, likera, suhomesnatih delicija, majica, raznih suvenira, zlatoveza, kreativnih suvenira pa do poznatih startasica iz Borovo d.d.
Zadruga želi predstaviti ono najbolje što Vukovar ima, ali i proizvođačima područja Vukovara pružiti mogućnost da se kroz ozbiljan pristup predstave na tržištu cijele Republike Hrvatske.

 

18. travanj 2024 04:55