StoryEditorOCM
DubrovnikGRADONAČELNIK O FILTRIRANJU

SKLADOGRADNJO, ODLAZI Na pročistaču dosad izvedeno samo 13 posto radova

Piše Kristina Filičić
31. srpnja 2017. - 17:03

Iako su radovi na prve faze izgradnje pročistača pitke vode trebali završiti 30. lipnja, trenutačno je na gradilištu izvedeno svega 13 posto radova – kazao je gradonačelnik Mato Franković nakon sastanka s Tonijem Zlatićem, predstavnikom tvrtke Suez Environnement, izvođačem radova na pročistaču te predstavnicima dubrovačkog Vodovoda.

- Postoje značajni problemi s izvođenjem građevinskih radova na projektu pročistača. Problemi s kojima se suočila tvrtak Suez su problemi s podizvođačem tvrtkom Skladgradnja koja u ovom trenutku drži za taoce i Grad Dubrovnik i tvrtku Suez. Ta tvrtka je u financijskim poteškoćama. Od siječnja je 15 puta bila blokirana i sada je u blokadi. Izvjesni su veliki problemi s nastavkom izgradnje pročistača – naglasio je Franković.

Dogovorene su kratkoročne mjere. Izvođač će pokušati dogovoriti s tvrtkom Skladgradnja izlazak iz projekta i napuštanje gradilišta.

- To bi sad najviše odgovaralo Gradu jer bi se potpisali ugovori s nekim drugim podizvođačima i radovi bi završili do kraja godine. U protivnom pročistać nećemo završiti najmanje 10 do 12 mjeseci ako se krene u pravnu bitku odnosa Sueza i Skladgradnje. Jedine žrtve projekta će biti građani grada kojima je obećano rješavanje pitanja pročistača – kazao je Franković te dodao kako do prvih kiša nećemo imati gotov porjekt pročistačakoji će vjerojatno sačekati neke nove kiše.


Sukladno ugovoru, zbog probijanja rokova naplatit će se penali nešto više o pet milijuna kuna, međutim, krajnji cilj je dobiti gotov pročistač koji će služiti građanima. Gradonačelnik Franković pozvao je podizvođača, tvrtku Skladgradnja, da napusti gradilište i da ne drži za taoce građane Dubrovnika.

Na novinarsko pitanje je li bivša vlast znala za probleme na gradilištu,  Franković je kazao kako je sigurno bila svjesna problema.
- Ako je izvedeno samo 13 posto ugovorenih radova a rok bio 30. lipnja, u svibnju su radovi trebali biti preko 70 posto izvedeni a nisu nego otprilike 7 posto, znali su. Njihova obećanja su bila isprazna to je bilo obmanjivanje građana – zaključio je Franković te iznio podatak kako je trenutačno na gradilišu dvadesetak radnika, nedovoljno s obzirom na opseg posla.

19. travanj 2024 15:14