StoryEditorOCM
DubrovnikJOŠ ŠEST DANA

Sitno se broji do spektakularnog otvorenja Pelješkog mosta, prva će njime ‘proletjeti‘ dva posebna bolida. Društvene mreže gore, svi se pitaju tko će biti brži: ‘Palit‘ ću gume...

Piše Stanislav Soldo
20. srpnja 2022. - 10:37

Sitno se broji do spektakularnog otvorenja Pelješkog mosta. Na Pelješkom mostu izvode se završni, "fini" radovi, most se šminka i uređuje za otvorenje, jednako kao i pristupne ceste, čiji bi tehnički pregled trebao biti danas.

Riječ je o dijelu pristupnih cesta koje su dovršene u ovoj fazi radova, dakle pristupna cesta u Komarni i dio cesta na Pelješcu od Brijeste do Prapratnog. Nakon toga slijedi izdavanje uporabne dozvole, što je posljednja predradnja za otvaranje Pelješkog mosta i dijela pristupnih cesta.

Čitava Dubrovačko-neretvanska županija nestrpljivo iščekuje taj 26. srpnja navečer, kada će biti sjedinjena s ostatkom Lijepe naše. Program će biti raznovrstan, za svakoga ponešto.

Pod "dirigentskom palicom" Kreše Dolenčića pjevat će klape od Ploča do Dubrovnika, a ispod mosta se očekuje 500-tinjak brodica, lađa, trupa i drugih plovila. Zanimljivo je da će preko mosta prvi prijeći automobili hrvatske proizvodnje - Rimčeva "Nevera" i automobil trostrukog europskog prvaka, "letećeg Konavljanina" Nike Pulića.

Povijesni dan

Ljubitelji oktana odmah su zapodjenuli rasprave po društvenim mrežama tko će biti brži - "Nevera", najskuplji automobili na svijetu, ili bolid iz Konavala. Jedni su na strani "Nevere", ističu da je najbrža i da joj nema premca te da će projuriti Pelješkim mostom najmanje 200 kilometara na sat, dok drugi hvale automobilsko iskustvo Nike Pulića.

- Pa ne zovu ga uzalud "leteći Konavljanin" - dodaju Pulićevi fanovi u ovom "dvoboju" na Pelješkome mostu, gdje će između šarenih boja vatrometa proletjeti "Nevera" i Pulićev bolid.

- Ma kakvo utrkivanje. Nema o tome govora. Ovo je velik dan za čitavu Hrvatsku, a posebno za nas na jugu. Nisu to isti automobili. "Nevera" je jedna vrsta, a ovaj moj trkaći je nešto sasvim drugo - rekao je Pulić, otkrivši nam da bolid čeka spreman na prikolici i već u ponedjeljak ide prema Pelješkome mostu.

image

Niko Pulić: Hrvatska je opet spojena!
 

Nikša Stipaničev/Cropix

- Ovo je povijesni dan za Hrvate. Čekamo to 300 godina i veselim se tome. Posebno sam sretan što ću imati čast nakon toliko puta prolaska kroz Neum i prelaska granice svojim automobilom prvi prijeći preko Pelješkog mosta. Sada će nam to biti puno lakše i jednostavnije bez stresa i čekanja na granicama - kaže nam vidljivo uzbuđeni Niko, u iščekivanju da svojim bolidom "proleti" preko mosta.

- To je hrvatski proizvod koji je napravljen hrvatskim rukama. Počeo se raditi 2005. godine. Zadnje dvije godine vozim ga na utrkama. Šasija je "smart forfour", a sve je drugo ručni rad hrvatskih radnika, to jest inženjera Zlatka Kvočića - otkriva nam Niko detalje o čudu od trkaćeg automobila od nevjerojatnih 600 konjskih snaga, koji razvija brzinu do 250 kilometara na sat.

Ali ipak se tolikom brzinom neće voziti po Pelješkome mostu.

Generalna proba

- Valja pripaziti. Bit će tu puno ljudi i toliko velika brzina ne dolazi u obzir. Ali da će biti "paljenja" guma, to hoće sigurno. Pa ne otvara se Pelješki most svaki dan - uzbuđen je automobilski as Niko Pulić.

"Nevera" će krenuti s jedne strane mosta, a auto proslavljenog hrvatskog automobilista s druge. Još uvijek nije poznato tko kreće iz Komarne, a tko s Brijeste. Detalji će se, kako doznajemo, utvrditi u ponedjeljak na generalnoj probi.

image

 

 

Tom Dubravec/Cropix

Nakon ovog show programa, prvi koji će službeno prijeći most bit će pripadnici prve i četvrte gardijske brigade, njih 40 na motociklima, dok će ispod mosta biti stotine brodica, a među njima i neretvanske lađe.

Upravo su neretvanski lađari s Milojkom Glasnovićem prije deset godine, točnije 9. rujna 2012. godine, od brodica i lađa bili izgradili pelješki most, a sama akcija nazvana je "Bilo naroda - gradimo most". Danas, s odmakom od deset godina, Milojko Glasnović je sretan. Ponosno ističe da je akcija "Bilo naroda" bila dodatni impuls izgradnji Pelješkog mosta, kojemu u to vrijeme nije bila naklonjena ni aktualna državna vlast.

- Sretan sam, a bio bih još sretniji da se mostu dalo ime "bilo naroda". Ta akcija koja je okupila na stotine brodica to je zaslužila - reći će Glasnović.

Uz domaće ljude Pelješčane i Neretvane, na otvorenju mosta očekuju se i brojni gosti iz čitave Hrvatske. Gotovo tisuću kilometara prohodat će skupina hrvatskih branitelja iz Varaždina, od najistočnijeg do najjužnijeg dijela Hrvatske. Oni pješače od vukovarskog Vodotornja, a krajnji cilj im je Komarna na dan svečanog otvorenja Pelješkog mosta, koji će spremno dočekati sve uzvanike i goste.

A svi gosti će se moći prošetati po njemu samo u večeri svečanog otvorenja, i to do prvog pilona. Preko mosta neće moći prelaziti ni pješaci ni biciklisti.

Otporan na buru

Ne očekuju su problemi s burom i jugom, kako je to na Mostu Franje Tuđmana u Dubrovniku ili na Maslenici, jer je most projektiran da podnosi udare vjetra od 180 km na sat.

S obzirom na visinu i širinu rasponske konstrukcije, ispod mosta otvoren je plovni put za velike kruzere prema Neumu, što je nedavno provjerio i kapetan Jozo Glavić, koji je kruzerom "Bolette" uplovio u Neum.

25. travanj 2024 22:47