StoryEditorOCM
DubrovnikU BALICI PAR KOMADA

Sezona je kuka i šparoga: obišli smo grušku placu i doznali cijenu gastronomske delicije koja raste u drači

Piše Kristina Filičić
17. ožujka 2025. - 12:24

Sezona je kuka i šparoga. Na gruškoj placi malo je zauzetih banaka, uvjeravaju nas kako je i inače tako ponedjeljkom. Na tri banka smo ugledali kuke i šparoge. Zaustavljamo se na prvom, gospođa Mara koja iz Konavala donosi robu na placu, govori kako je veća balica kuka četiri do pet eura, a manja tri eura. U manjoj, izbrojili smo, oko 25 komada kuka. Šparoge su skuplje, jer teže ih je i naći. Ima ih u pričuvi, kaže, već su obećane jednom kupcu.

- To je za zdravlje, i to ne diram ako sam mu obećala – kaže Mara vjerna svojim stalnim kupcima.

image
Bozo Radic/Cropix

Pokazuje nam ‘rezervirane‘ balice šparoga i komentira:

- Neko bi to prodav‘o daleko više nego ja, u mene je balica šparoga pet eura.

Ona ih ne bere, starost ne da, ali beru mlađi članovi familije. Treba dosta vremena i mirnih živaca za branje ali, kaže nam, nije problem ako znaš gdje su im poste - u drači. Jela ih je puno u djetinjstvu, ‘nisam imala što drugo, žućenicu, paziju i kuke‘, sada dosta manje.

- Proda se kako kad. Komentiraju da je skupo, treba stvarno bit raspoložen za stat ođe i kupcima odgovarat ili šutat. Nitko ne cijeni rad drugoga, to je uvijek bilo tako. Radila sam i u državnoj firmi pa se ni tamo nikad nije ocjenjivalo po radu nego po interesu – kaže Mara pa ističe kako su kuke i šparoge počele prije dvadesetak dana.

- Sad bi im pasalo da sunce pripeče na ovo mokro pa će ih onda bit dosta. Hladnoća im nije sklona.

Tvrdi kako su cijene kuka i šparoga iste kao i lani, ‘ali ljudima je uvijek bilo skupo dat za kuke i šparoge, iako ima onih koji kupuju‘.

- Neki dan kažem jednom kupcu tri eura balica kuka, on kaže daj mi deset balica, a nije mi izgled‘o kao imućan gospar.

Donosimo cijene iz drugih gradova: Dubrovčani na placi plaćaju daleko skuplji kupus, mrkvu, patate, ma skoro sve...

Spominjemo podatke tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede koji redovito prikuplja i obrađuje podatke o tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i cijene na hrvatskim tržnicama, prema kojima Dubrovčani u pravilu plaćaju skuplje voće i povrće nego u drugim dijelovima Hrvatske.

- Zvali su nas iz ministarstva da otvorimo žiro račun, da moramo isticat točne cijene. Da babama na placi to treba, pa na placi se deset puta u danu cijena promijeni! Kuke su tri eura, dođe čovjek može li četiri balice za deset i daš. Ođe je cjenkanje, pitanje ponude i potražnje – kaže nam sugovornica.

image
Bozo Radic/Cropix

Podaci ministarstva još kažu kako na ovoj placi plaćamo daleko najskuplju mrkvu i zeleni kupus?

- Ma lažu, bila sam ja na placi u nekim gradovima. Uvijek je neka vika na nas, to vam je tako. Kažu skupo, a što idete tamo đe je najskuplje?! I na placi su na bancima različite cijene. Mrkva je u mene tri eura, a netko drži po četiri eura. Glavati kupus je dva do tri eura.

Brokulu cijeni pet eura, špinat isto toliko, mladi luk balica euro...

- Nemam kuka, imam jaja. Nek ti govore ovi drugi - kaže nam jedna gospođa za bankom a dok idemo dalje u nadi da ćemo naći te druge, dobacuje:

- Jedna balica kuka ti je ko kilo blitve, pa ti vidi od čega ćeš se više najesti!

Gospođa Mare govori nam kako je jako teško nečiji trud prodat‘, a na pitanje je li placa skupa odgovara:

- Ja ću ođe dat kupcu sigurno deset deka više, a tamo u centrima se na grame mjeri, pa i kesu ti naplati. Dosta puta popustim s cijenom, pogotovo kad ideš doma sniziš cijenu samo da ne vraćaš robu doma. Evo, jučer je bila sveta nedjelja, pošla sam u crkvu, stavila objed i ajde u baštinu beri. Ko to cijeni, nitko!

Kupac Krešo Šljuka kaže nam kako su cijene na placi znatno veće nego one u trgovinama.

- Sigurno da je skupo. Tri, četiri eura ovo pa još ono i skupi se toga. Jutros sam kupio kuke u jednoj našoj butizi, četiri eura sam platio ali da samo znaš koliko je debela ta balica bila – kaže pa dok pokušava dočarati rukom, nastavlja:

- A ođe su tri eura, a u balici nema pet komada. Ovdje dođem i kažu mi za bankom mladi luk je dva, tri eura, što govorit‘ više. Oni se bave poljoprivredom, kopaju, teško rade, muče se, trebaju i oni živjet‘. Nije lako na zemlji, razumijem ih – kaže gospar Krešo pa spominje kako povrće ljeti nabavlja od jednog proizvođača s Orašca.

Na podatke resornog ministarstva kako je dubrovačka placa među najskupljima kaže:

- Sigurno je tako, a tek riba, po zlato! Ne kupujem više na placi, samo prođem, vidim cijene i idem dalje. Kupim vina u jednoga s Orašca i to je sve. Drugo ođe ne kupujem.

image

Na gruškoj placi u ponudi su šparoge i kuke

Božo Radić/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
29. travanj 2025 01:45