StoryEditorOCM
DubrovnikNAPUSTIO NAS JE ŽELJKO FILIČIĆ

SAMOZATAJNI HEROJ Otišao je jedan od osnivača dubrovačkog HRM-a

Piše PSD.
7. prosinca 2018. - 01:16
U Dubrovniku je u utorak preminuo istaknuti dubrovački branitelj Željko Filičić.

Rođen 16. svibnja 1958. god. u Dubrovniku, Filičić je bio jedan od prvih sudionika u pokretanju demokratskih procesa, zalažući se za višestranačje i neovisnost RH. Kad je zaprijetila opasnost od srpske agresije, stavlja se na raspolaganje PU Općine Dubrovnik.Također sudjeluje u organizaciji Narodne zaštite, unutar koje utemeljuje i uspješno vodi Obavještajno Propagandno Informativni odjel, koji je djelovao usklađeno s PU Dubrovnik.

Nakon početka otvorene srpsko-crnogorske agresije na hrvatski jug, probija se sa Sinišom Tkalecom u Zagreb, gdje odgovornim u Vladi i tek stvorenom GS OS RH realno prikazuje situaciju. Nakon što su osigurali značajne količine ratnog materijala, njih dvojica predvode dva konvoja (listopad 1991.god.) kojima se pridržuju i dubrovački studenti dragovoljci. Oba su uspješno odrađena izbjegavajući zamke u kojima su prethodni pokušaji završavali. Između dva konvoja sudjeluje u obrani Stona i akcijama u zaleđu, u Dubrovačkom primorju.

Na glas da je Dubrovnik u potpunom okruženju, Filičić uplovljava s grupom od 6 suradnika u Grad, gdje zajedno sa Želimirom Čizmićem i njegovom skupinom suradnika utemeljuje HRM Dubrovnik. Čizmić postaje prvi zapovjednik odreda, koji je do kraja studenog brojio više od 450 boraca i raspolagao sa svim relevantnim službama i opremom potrebnim za funkcionalno djelovanje u obrani i transportu, te povezivanju s ostalim dijelovima RH.

Unutar HRM nastavlja s radom dobro osmišljen O.P.I. odjel,preteču Informativno psihološke djelatnosti (kasniji IPD unutar HV), a elaborat o tome je tijekom prosinca 1991./ siječnja 1992. dostavljen odgovarajućim službama u Split i Zagreb.


U najtežim danima za Dubrovnik (studeni 1991. god.) ispunjava sve zadaće na prvim crtama bojišnice, ne odustajući od dalje mobilizacije i izgradnje Odreda. Također, s Goranom Štampalijom organizira obranu i mobilizaciju dragovoljaca na otocima Koločep, Lopud i Šipan.

U vremenu pada Vukovara 19 do 24. studenog 1991., na glas o mogućoj sličnoj sudbini Dubrovnika, probija se s Bracom Miloševićem i Goran Štampalijom do Zagreba gdje s najvišim predstavnicima Vlade i Ureda Predsjednika RH, te GS OSRH, osiguravaju potporu za nastavak obrane, čime se sprečava ideja o tzv. demilitarizaciji Dubrovnika. Osigurava se još jedna važna pošiljka oružja koju u nemogućim uvjetima blokirane obale, Filičić doprema uz pomoć Štampalije i dva vozača kamiona u Ston i Dubrovnik.

Početkom svibnja 1992. god., zajedno s Edijem Bulićem, Goranom Štampalijom i Vlahom Lonzom utemeljuje i ustrojava, po nalogu zapovjednika tek formiranog Domobranstva, generala Červenka, dvije Domobranske bojne u Dubrovniku, a kasnije u Konavlima, u sklopu kojih sudjeluje u deblokadi i oslobađanju dubrovačkog zaleđa.

Željko Filičić je za zasluge u Domovinskom ratu, između ostalog, odlikovan i Redom hrvatskog trolista i  Ordenom Bana Jelačića.
.

Obitelji  izražavamo sućut.
19. travanj 2024 04:35