StoryEditorOCM
Dubrovnik‘ISELIO‘ IZ DUBROVNIKA?

Ruski oligarh Viktor Vekselberg više nije vlasnik Hotela Belvedere

Piše Silvia Rudinović
14. travnja 2022. - 07:29

Ruski oligarh Viktor Vekselberg više nije vlasnik Hotela Belvedere u Dubrovniku. Ovu informaciju potvrdio je Davor Štern, njegov prijatelj i nekadašnji suradnik upravo na projektu obnove, odnosno izgradnje novog Belvederea. Vekselberg je, prema njegovim informacijama, prodao tvrtku u čijem je vlasništvu dubrovački hotel izgrađen 1985. godine, devastiran i neobnovljen od Domovinskog rata.

- Znam da je to prodao, ali ne znam kome. To je neka firma s Cipra, koliko mi je poznato – kaže Štern, a upitan kad je došlo do prodaje, sugovornik odgovara kako od toga ima i nekoliko godina: „Nije to ništa novo. Ne znam zašto to nisu stavili na sva zvona“.

image

Davor Štern

Tonci Plazibat/Cropix

Belvedere s pomoćnim zgradama i dvorištem upisan je kao vlasništvo tvrtke Vila Larus d.o.o., sa sjedištem u Lozici 40. Vila Larus je od 2018. godine u vlasništvu ciparskog društva Zabuton Holdings Limited, a zastupa je Igor Juszupov, član uprave sa švicarskom adresom. Juszupov je ujedno i predsjednik Uprave tvrtke Tifon Labirint u čijem je vlasništvu restoran u spomeničkoj jezgri Dubrovnika. Kao vlasnici Tifon Labirinta trenutačno su zavedene tvrtke Centiveo AG iz Züricha i Akcioneroe obšestvo 'El Holding' iz Moskve.

Vekselberg jest ili je bio vlasnik tog restorana, teško je reći s obzirom da se u službenim registrima njegovo ime ne nalazi kad je u pitanju luksuzna Matačićeva vila u Lozici kao ni spomenuti restoran ili Hotel Belvedere. No, ruski bogataš nikada nije opovrgnuo izjave koje su u njegovo ime davali suradnici i prijatelji o vlasništvu ili ulaganjima na dubrovačkom području, pa tako ni namjeri da investira 150 milijuna eura u novi Belvedere.  

- Znate da sam imao aktivnu ulogu u tome, ali kako se odustalo od inicijalnog projekta, od čuvene sjednice Gradskog vijeća kad se sve vratilo na početak, ja sam se od toga maknuo. Nisam to više mogao gledati. Godinama se bezuspješno pokušavalo nešto napraviti za grad i u jednom je trenutku odlučio da mu to više nije potrebno, pa je izašao – odgovara Štern na pitanje o Vekselbergovim razlozima prodaje.

image

Ciparska tvrtka Zabuton Holding Ltd. vlasnik je Hotela Belvedere

Admir Buljubasic/Cropix

No, postoje neke nelogičnosti, prije svega vezane uz vrijeme prodaje tvrtki u čijem je vlasništvu hotelsko zdanje. Ruski milijarder je Hotel Belvedere kupio na javnoj dražbi 2014. godine za 12 milijuna eura. Planirana investicija najprije je zapela na sudskom sporu s prethodnim vlasnikom, a potom i zbog, kako su investitorovi izvori proteklih godina plasirali po medijima, spore administracije i nesređene prostorno-planske dokumentacije.

Dubrovačka javnost o Vekselbergovim je namjerama imala priliku čitati upravo tijekom javne rasprave o izmjenama prostorno-planske dokumentacije i predstavljanja arhitektonskog rješenja novog Hotela Belvedere, kojem je autor Marko Dabrović, odnosno studio 3LHD. Niz ozbiljnih primjedaba tada je dalo Društvo arhitekata Dubrovnik kojem je predsjednik u to vrijeme bio Božo Benić, današnji pročelnik gradskog odjela za prostorno planiranje. U međuvremenu je izrađena HIA studija projekta Belvedere, prva takva procjena utjecaja na povijesnu jezgru Dubrovnika kao zaštićene svjetske kulturne baštine, pa je čak i UNESCO blagoslovio Dabrovićevo rješenje. No, Grad Dubrovnik povukao je prijedlog prostornog plana s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća, čime je i projekt odložen dok država ne utvrdi granice pomorskog dobra. Od tada su prošle godine, ruglo onkraj grada čega obnovu, a Vekselberg je uvršten na popis oligarha bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koje je Zapad stavio pod sankcije. Tim je priča o ruskom kapitalu na dubrovačkom području postala predmetom još većeg interesa javnosti, a odnedavno i državnih tijela za primjenu sankcija nad ruskim tvrtkama i imovinom oligarha.

image

U službenim registrima Vekselbergov nema veze s luksuznom Matačićevom vilom u Lozici 

Ahmet Kalajdžić

Ciparska tvrtka Zabuton Holding Ltd. upisna je u kao vlasnik društva Vila Larus za poslovanje nekretninama, turizam i ugostiteljstvo, temeljnog kapitala 20 tisuća kuna, od kraja 2018. godine. Dotad se kao osnivač vodila tvrtka Winlet Investment Holding sa sjedištem na Bahamima, a ovlaštena osoba bila je ruska državljanka Elena Arinushkina.

U isto vrijeme, krajem 2018., Tifon Labirint, tvrtka temeljenog kapitala 46 milijuna kuna, mijenja osnivača. Umjesto Grierson Investing Corp., upisuju se švicarski Centiveo AG te ruski Ream Menadžment, kasnije Akcioneroe obšestvo 'El Holding'. Vila Larus i Tifon Labirint, dvije su tvrtke koje veže isto ime u upravi, Igor Juszupov. Ako je Vila Larus zaista prodana prije nekoliko godina, a Vekselberg više nema udjela u Hotelu Belvedere, pitanje je zbog čega tvrtka nikad nije opovrgnula napise u kojima se ruski bogataš spominje kao vlasnik.

image

Viktor Vekselberg na otvaranju izložbe "Faberge u Dubrovniku - Blago carske Rusije", u Dubrovniku 2007.

Silvia Rudinović

Fabergéova jaja

Viktor Vekselberg 2007. godine u Dubrovniku je izložio Fabergéova jaja, od kojih dio i posjeduje. Na otvorenju izložbe "Fabergé u Dubrovniku - Blago carske Rusije", u rujnu te godine, osnivač i predsjednik fondacije The Link of Times obratio se okupljenima među kojima su bili tadašnji potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec, gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica te Frano Matušić, današnji državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i koordinator stalne skupine koja primjenjuje mjere ograničavanja, odnosno sankcija ruskim tvrtkama i oligarsima u Hrvatskoj.

image

Viktor Vekselberg na otvaranju izložbe "Faberge u Dubrovniku - Blago carske Rusije", u Dubrovniku 2007.na kojem je bio i sadašnji državni tajnim Frano Matušić

Silvia Rudinović
27. rujan 2023 14:43