StoryEditorOCM
DubrovnikVRTIĆI U KORONI|

Roditelji ih moraju plaćati i ako im djeca u njih ne idu jer su zatvoreni zbog korone

Piše Silvia Rudinović
15. rujna 2020. - 18:19
Roditelji vrtićke djece u dilemi su oko plaćanja usluge Dječjim vrtićima Dubrovnik u slučaju zaraze virusom COVID-19 ili izolacije. Uoči samog početka nove pedagoške godine vrtić Sunce u Novoj Mokošici zatvoren je na 14 dana, jer je netko od zaposlenika bio pozitivan na koronavirus. Kako stvari stoje, roditelji će i za to vrijeme plaćati vrtić.
 

Nema više pomoći


U početku epidemije koronavirusa, Grad Dubrovnik donio je odluku o potpunom oslobađanju plaćanja vrtića od 15. ožujka do 30. lipnja u svojim vrtićima.

- Bila je to jedna od kriznih mjera pomoći ranjivim skupinama pogođenima virusom COVID-19 donesenih od Gradskog vijeća na online sjednici 8. travnja – podsjeća Doris Alavija, glasnogovornica Grada Dubrovnika.
Značajan dio upisane djece ljetos je ostao doma, a u slučaju da ne koriste usluge tijekom srpnja i kolovoza, i inače su oslobođeni plaćanja. S početkom rujna otvorila su se nova pitanja.

image
"U slučaju nekih spornih izoliranih slučajeva, roditelji će se obratiti upravi vrtića te će Upravno vijeće razmotriti takva pojedinačna pitanja"


Prema važećoj odluci Gradskog vijeća, roditelj čije dijete zbog bolesti ne pohađa vrtić može biti oslobođen plaćanja 50 posto cijene za svaki dan bolovanja, ali samo u slučaju da ono traje 20 radnih dana i više, što je zapravo najmanje čitav mjesec izostanka. Ovo je pravilo zapisano u Zaključku o načinu i uvjetima sudjelovanja roditelja - korisnika usluga u cijeni programa dječjih vrtića i jaslica u vlasništvu Grada Dubrovnika.

image
Tonći Plazibat/CROPIX


Takva se odluka čini nepravednom i u 'normalnim' okolnostima, a osobito u jeku pandemije.
- U konkretnim slučajevima koje navodite, samoizolacija, bilo s obitelji ili zbog pojave virusa u ustanovi, također će se smatrati bolovanjem u smislu u kojem je to uređeno navedenim Zaključkom. Sukladno tome, na Upravnom vijeću Dječjih vrtića Dubrovnik, planiranom kroz nekoliko dana, pravilnik će se izmijeniti na način da će se rok od 20 radnih dana umanjiti na 14 radnih dana. Izostanak djeteta će se evidentirati te će se, uz predočenje liječničke potvrde, cijena participacije roditelja umanjiti za 50 posto za svaki dan bolovanja. U slučaju spornih izoliranih slučajeva, roditelji će se obratiti upravi vrtića te će Upravno vijeće razmotriti takva pojedinačna pitanja – odgovor je Grada Dubrovnika.
 

Manje djece


Izolacija se propisuje na 14 dana, i nije važno jesu li radni, pa se postavlja pitanje može li se uopće umanjiti cijena vrtića za trajanja izolacije. Osim toga, roditeljima nije jasno, zbog čega trebaju platiti polovicu iznosa i u danima kad vrtić ne radi odlukom osnivača, epidemiologa i ustanove. Koliko će platiti roditelji djece iz vrtića Sunce, čitav iznos ili, čak i da se računa 14 radnih i neradnih dana, 75 posto mjesečnog iznosa? Ukoliko Upravno vijeće ne preispita sam prijedlog, ovo bi svakako spadalo u „sporne slučajeve“ o kojima uprava treba voditi računa.

U jaslice Dječjih vrtića Dubrovnik upisano je 190 djece, 40-ak manje nego lani, a u vrtićke programe 83, 15-ak manje nego 2019. godine. Prava pedagoška godina obično počinje kad i školska. S početkom rujna, u vrtićima je manje djece nego prethodnih godina i zbog straha od zaraze koronavirusom, nezaposlenosti roditelja ili rada iz kuće. Ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać kaže kako će se prava slika broja vrtićke djece vidjeti nakon jesenskog upisnog roka.


image
Boja Mustać 


- Ova godina je bila teška, kasno smo krenuli s upisima, dio roditelja i zaboravi na to. Uskoro krećemo s aplikacijom za upise u jesenskom roku, tako da o pravom broju možemo govoriti tek 15. listopada. Za toplog vremena uvijek je manje djece u vrtićima, brojka se poveća kad počne škola, ali ne možemo zatvoriti oči pred izazovnošću situacije i time da je zaista manji dolazak djece u vrtiće. I sama imam grč u želucu, uvijek mislite da se takve stvari događaju negdje drugdje, ali nije tako – kaže Bojan Milan Mustać.
 

Curi nos, korona ili?


Još je rano za te uobičajene virozice. Susrećemo se s velikim oprezom odgojitelja, tako da za najmanje slinjenje nosića mole da pregledamo djecu i to rado činimo, pa im damo preporuku da ponovno mogu pohađati vrtić. Svi su jako oprezni, jako dobro surađujemo i mislim da će to rezultirati dobrim – kaže pedijatrica, dr. Gordana Mićunović.

image
Mala Radost, novi vrtić u Dvorima Lapad


S obzirom da su roditelji i školske djece na roditeljskim sastancima dobili upute da donesu liječničku potvrdu u slučaju da učenik pati od alergija ili nekih drugih bolesti, sa simptomima sličnim novom virusu COVID-19, prvi dan škole bilo je pomalo zbunjenosti, kaže dr. Mićunović, odgovarajući na pitanje jesu li pedijatri pod pritiskom izdavanja potvrda i ispričnica. „Međutim, nemamo više taj problem jer je to prebačeno na školsku medicinu“, kaže pedijatrica.
 
19. travanj 2024 00:56