StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON ODLUČNOSTI I PRINCIPIJELNE NEPOPUSTLJIVOSTI ZBOG NASTALE ŠTETE

Ribar Darko Kunac Bigava svrstan u Virtualnu uskočku postrojbu

Piše dv
14. siječnja 2020. - 13:35
Otpor i dišpet ribara Darka Kunca Bigave iz Podgore, osim zanimanja domaće i svjetske javnosti, naišao je na simpatije iz Senja, grada Uskoka. Podsjetimo, Bigava je prošlog tjedna na oko 140 metara dubine u akvatoriju između otoka Mljeta i otočića- svjetionika Sv. Andrija mrežom "zakačio" te izvukao neobični uređaj sa skupocjenom elektronskom opremom. Neobični je ulov, uređaj bez bilo kakvog natpisa i jasnog identiteta pripadnosti plovilu, institutu ili naciji, ribaru pokidao mreže i načinio mu štetu od oko 20 tisuća kuna, a svojom odlučnošću i odlukom kako uređaj neće vratiti dok mu se ne isplati nastala šteta, ribar je privukao pozornost ne samo hrvatske nego i svjetske javnosti.
 
Kako javlja portal morski.hr autorica projekta “Crvenkapica” kojem je cilj očuvanje, prezentaciju i brendiranje Uskočke senjske kape – Crvenkape, Marija Zudenigo, izvjestila je javnost kako su Bigavu uvrstili u njihovi "Virtualnu uskočku postrojbu". 

Prema riječima Marije Zedengo, čitajući tekstove o ribaru Darku Kuncu Bigavi, u njoj je "nešto zaiskrilo i oraspoložiloje":
-Ja sam iz Senja, grada Uskoka. Riječi kojima je opisan taj ribar i događaj vezan uz njega kao da spajaju 21. stoljeće s poviješću, odnosno s 15. ili 16 stoljećem, s napadom i izdajom domaćeg čovjeka, pri čemu se ponavlja ista scena sa svim arhetipovima. I još jedna konstanta koju utjelovljuje ovaj čovjek, ostala je ista: obrana svoga, mudrost postupanja, držanja kodeksa časti i nezaobilazni humor. Uskoci su imali odličan smisao za humor – kaže Marija Zudenigo koja je poslala i fotografiju podgorskog ribara pod uskočkom kapom.

Inače, cilj projekta "Crvenkapica" je i postavljanje najveće uskočke kape na poznatu uskočku tvrđavu Nehaj.
 
25. travanj 2024 03:21