StoryEditorOCM
Dubrovnik‘ISKOPALI‘ SMO PODATKE|

REZULTATI DRŽAVNE MATURE IZ ‘E-RUDNIKA‘: Dubrovački klasičari prvaci u Hrvatskom jeziku, Metkovci nenadmašni u Matematici

Piše Silvia Rudinović
11. studenog 2020. - 19:30
Generacija maturanata 2019./2020. iz Dubrovačko-neretvanske županije najbolja je u državi po rezultatima iz A razine Hrvatskog jezika na državnoj maturi, peti su iz Matematike, a 19. iz Engleskog jezika u konkurenciji od 21 županije i grada Zagreba. Prosjek iz Hrvatskog jezika značajno je podigao rezultat učenika Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku. Naime, oni su najbolje riješili test iz više razine Hrvatskoj jezika u čitavoj državi s prosječnom ocjenom 4,25! Gimnazija Dubrovnik je 32. iz Hrvatskog od 385 škola u Hrvatskoj.

image
Don Josip Lebo
Tonči Plazibat/CROPIX


- Gimnazija je odavno prepoznata kao mjesto gdje se radi rudnički posao s djecom. Redovan i kontinuiran rad svih naših profesora pokazuje rezultate. Pokazalo se da su ovogodišnji uspjesi još i bolji od prošlih godina. Možda će već iduće godine to biti netko drugi, ali ove se posebno ističu rezultati iz Hrvatskog jezika. Mirjana Žeravica, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, s djecom od prvog do četvrtog razreda temeljito obrađuje predmet, možda daje i više od prosjeka. Rezultati nas raduju. Čestitke djeci i profesorici! – komentirao je don Josip Lebo, ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku.

 

Metkovski matematičari rasturaju


Gledajući pojedine škole, učenici Gimnazije Metković peti su u državi po uspjehu iz Matematike, što je izniman rezultat za tako malu sredinu u konkurenciji isključivo prirodoslovno-matematičkih škola. Metković nema ni 17 tisuća stanovnika, no ovu školu upisuju đaci iz gravitirajućih naselja u dolini Neretve i susjednih hercegovačkih općina. Metkovska gimnazija godinama se spominje po iznadprosječnim rezultatima iz pojedinih predmeta. Ispred Metkovaca samo su gimnazije matematičkog smjera, tzv. MIOC-i iz velikih gradova Zagreba, Splita i Osijeka. U metkovskoj gimnaziji različiti su smjerovi, a kad bi se izdvojio rezultat samo razreda Prirodoslovno-matematičkog smjera, s prosječnom ocjenom 4,14, bili bi na drugom mjestu više razine Matematike, odmah iza zagrebačkog MIOC-a!

image
Za uspjeh metkoviskih maturanata zaslužni su njihovi profesori

 
Denis Jerković/CROPIX


- Jedan MIOC ili V. Gimnazija u Zagrebu rade po programu pojačane Matematike. Kad uzmete u obzir da se kod, u maloj sredini, u gimnazijske programe koje nudimo, a to su još opći i jezični, upisuju i učenici s vrlo dobrim uspjehom u osnovnoj školi, a na zagrebački MIOC teško se može upisati ispod 5,0, ovaj naš uspjeh je tim veći. Maturante na ovoj posljednjoj državnoj maturi, iz Matematike, vodila je prof. Ljubica Jerković. Svoj obol dala je i prof. Ljiljana Jeličić, a u tom timu profesora Matematike imamo i dvoje mladih nastavnika – ističe Jozo Jurković, ravnatelj Gimnazije Metković.

Više od polovice učenika prošlo s 5!?
Nakon učenika iz Zagreba, Zagrebačke i Varaždinske županije, đaci iz Dubrovnika četvrti su na listi po općem uspjehu u školskoj 2019./2020. godini s prosjekom 4,39. Djeluje nestvarno, ali 52 posto svih učenika osnovnih i srednjih škola u Dubrovniku prošlo je s odličnim, a 19,86 posto s 5,0. Godinu je palo petnaest učenika.
Opći uspjeh u ovoj je županiji u stalnom porastu od 2013. školske godine. Zabilježeno je 739 tisuća izostanaka i gotovo 13 tisuća neopravdanih sati. Kod tri slučaja posegnulo se za najstrožom pedagoškom mjerom – isključenjem iz škole.
Samo je jedan učenik prvog razreda u čitavoj županiji godinu prošao s tri, a to je bila najniža završna ocjena za prvašića.


 

U razredu 5, na maturi 3


Statistički podaci koje je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja prate vrlo važnu činjenicu – podudarnost ocjena državne mature s ocjenama iz više razine određenog predmeta na kraju školske godine, s tim da se prihvaća odstupanje do pet posto. Samo dvije škole u čitavoj državi mogu se pohvaliti kako im rezultati državne mature odgovaraju i završenim ocjenama iz Matematike. Zagrebačka XV. Gimnazija 'rasturila' je na ovogodišnjoj maturi, a ocjene njihovih učenika bile su značajno veće od onih zaključenih na kraju školske godine. Takvi su primjeri iznimke.

image
Polaganje državne mature
Dragan Matić/CROPIX


Kad je u pitanju Hrvatski jezik, među 14 takvih škola kod kojih se ocjene mature i e-dnevnika podudaraju, dvije su iz Dubrovačko-neretvanske županije: Gimnazija Metković i Srednja škola Vela Luka. Iz Engleskog jezika, ocjene su podudarne u dubrovačkoj Klasičnoj gimnaziji i Gimnaziji Metković. Kontinuirani iznadprosječni rezultati pojedinih škola na državnoj maturi najbolje pokazuju kako iza uspjeha učenika stoje pojedinci – nastavnici.
U ovoj je županiji prosječna ocjena maturanata iz Fizike bila 4,23 na kraju školske godine, dok je im je prosječna ocjena iz ovog predmeta na državnoj maturi bila 2,12. Dva su učenika kao izborni predmet odabrala Geografiju, predmet za koji im je bila zaključena petica, a na maturi su dobili trojku, dok je 23 maturanata odlikaša iz Likovnog, na državnoj maturi iz tog predmeta dobilo ocjenu 2,30. Učenik je imao peticu iz Povijesti, položio ju je s dvojkom na maturi. E-Rudnik izvrstan je izvor informacija u kojem se štošta može naći. Npr., nekadašnji đaci OŠ Smokvica bili su i ostali izvrsni u Hrvatskom jeziku, od petice u osnovnoj školi do natprosječnih rezultata na maturi.


REZULTATI NA DRŽAVNOJ MATURI 2019./2020.
Gimnazija Dubrovnik Hrvatski jezik A 3,65 Matematika A 2,85 Engleski A 3,90
                                                 B 3,67                    B 3,41              B 3,91

Klasična gimnazija Hrvatski jezik A 4,25 Matematika A 3,00 Engleski A 4,13 Ruđera Boškovića                                                        B 3,67

Gimnazija Metković Hrvatski jezik A 3,64 Matematika A 3,42 Engleski A 4,17
                                                       B 4,00                    B 3,51              B 3,56

Privatna gimnazija Hrvatski jezik A 2,92 Matematika A 3,00 Engleski A 3,42 u Dubrovniku                               B 2,75                    B 3,00              B 3,00


 

Što su upisali lanjski maturanti?


Nakon mature, većina dubrovačkih maturanata (127) ostala je u gradu i upisala neki studij Sveučilišta u Dubrovniku. Po brojnosti slijede Filozofski fakultet u Zagrebu (31), Fakultet elektrotehničke, strojarstva i brodogradnje u Splitu (24), Sveučilište u Zadru (24), Ekonomski fakultet u Splitu (22), itd.
S obzirom da su u ovoj županiji najtraženiji liječnici, zanimljivo je popratiti da je Medicinski fakultet u Zagrebu upisalo osam učenika s ovog područja, četiri učenika Gimnazije Dubrovnik, dvoje iz Gimnazije Metković, jedan iz Klasične gimnazije Ruđera Boškovića i SŠ Petra Šegedina iz Korčule, dok je na zagrebačku stomatologiju upalo troje.

S obzirom na prosjek ocjena potreban za upis, ove je godine najteže bilo 'upasti' na Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu, potom na medicinu u Zagrebu i Splitu, pa zagrebački Stomatološki fakultet. Sveučilište u Dubrovniku je na 146. od 156 mjesta s prosječnom upisnom ocjenom 3,68. Studenti koji su upisali dubrovačko Sveučilište na državnoj maturi prošli su s 2,84.
23. travanj 2024 12:21