StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA DUBROVNIKA

REVITALIZACIJA GRADA Peskarija opet u Portu, subvencije tradicijskim obrtima, sporazum s CLIA-om

Piše Grad Dubrovnik
26. srpnja 2019. - 15:51

 


Peskarija ponovno u Portu

Nakon šest godina otvorena je obnovljena ribarnica na Peskariji u Gradu, jedan od vrijednih resursa unutar stare gradske jezgre. Tijekom renovacije vrijedne 207 tisuća kuna, u ribarnici iz 19. stoljeća kamene površine su izbrušene, uklonjeni su stari klimatizacijski i ventilacijski sustavi, izmijenjen je pod, obnovljen stari stol, zamijenjeni su vodovodna i energetska mreža te postavljena nova rasvjeta, ledomati i frižideri. Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je time vraćena bitna sastavnica života u povijesnoj jezgri Dubrovnika, dodajući kako je jednako važno i što je u povijesnu gradsku jezgru vraćena cvjećarnica te se održao kamenotesarski obrt. Zahtjevan proces obnove rađen je u skladu sa svim konzervatorskim uputama i uputama o trgovini hrane po najvišim standardima.



GRAD SUBVENCIONIRA

MILIJUN KUNA ZA 42 TRADICIJSKA OBRTA

Dubrovački obrtnici i obrtnice, njih čak 42, preuzeli su u utorak u gradskoj vijećnici ugovore o subvencioniranju tradicijskih obrta, potpisanih s Gradom Dubrovnikom. Uručio im ih je gradonačelnik Mato Franković, koji je izrazio zadovoljstvo velikim brojem prijava zbog čega je rebalansom osiguran i veći iznos sredstava. Ukupno se prijavilo 48 obrtnika, od kojih je 42 u potpunosti ispunilo sve uvjete i ostvarilo pravo na subvenciju od dvije tisuće kuna mjesečno. Za ovu namjenu u proračunu je osigurano 1.008.000,00 kn.
Subvencije su odobrene tradicijskim deficitarnim obiteljskim obrtima, odnosno proizvodnim i uslužnim obrtima, a među njima su između ostalih i zlatari, postolari, frizeri, kao i obrti za izradu narodnih nošnji, obrt za izradu klobuka, veziva i pletiva i četiri obrta za obradu kamena. Gradonačelnik Franković osvrnuo se i na važnost obrtništva, zahvalivši se korisnicima subvencije na širenju ponude Grada.



ODRŽIVI TURIZAM

POTPISAN SPORAZUM S CLIA-omM ZA UPRAVLJANJE BROJEM CRUISERA U DUBROVNIKU

Gradonačelnik Mato Franković u ime Grada Dubrovnika i predsjednica CLIA-e Kelly Craighead u ime međunarodnog krovnog udruženja cruise kompanija, potpisali su Sporazum o suradnji kojim su dogovorili zajedničke daljnje korake na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika putem odgovornog upravljanja turizmom. Ovim se činom formalizira suradnja koja je započela prije dvije godine i koja je dovela do boljeg rasporeda dolazaka cruisera te smanjenju gužvi.

- Prva godina kada nije bilo gužvi koje su blokirale pješački ulaz i izlaz iz Grada je 2018. godina i do danas još uvijek nismo zabilježili ponavljanje ovakvih gužvi. Isključivi razlog tome je činjenica da su CLIA i Grad Dubrovnik, zajedno s Lučkom upravom Dubrovnik, postigli bolji raspored ticanja cruisera i mi već u ovoj 2019. godini možemo reći da u 70 posto dana imamo u Luci Dubrovnik dva cruisera, a samo u rijetkim slučajevima događa se da je tu i treći. – istaknuo je gradonačenik, a najavio je kako će prijevoz shuttle busevima u budućnosti preuzeti JGP Libertas, što će značajno smanjiti prometne gužve.

Naglasio je i kako je cruising industrija značajan dio turističke ponude Dubrovnika te se zahvalio CLIA-i na poštivanju Grada i uključivanju u projekt Respect the City.
Predsjednica CLIA-e Kelly Craighead istaknula je koliko je Dubrovnik važna luka u itinerarima cruise kompanija na Mediteranu te kazala kako se današnjim sporazumom potvrđuju dosadašnja postignuća CLIA-e i gradonačelnika Frankovića te formalizira daljnja predanost industrije Gradu Dubrovniku i njegovim stanovnicima.


INFRASTRUKTURA ELAFITA

Novi sustav odvodnje na Lopudu

Vodovod Dubrovnik raspisao je javnu nabavu za projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na otoku Lopudu. Riječ je o investiciji procijenjene vrijednosti od 12 milijuna kuna za koju je već dobivena građevinska dozvola, a početak radova predviđen je za jesen ove godine. Projekt će sufinancirati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike putem Hrvatskih voda u iznosu od 80 posto sredstava, dok će ostatak sredstava osigurati Vodovod Dubrovnik.

Ova investicija predstavlja nastavak aktivnosti na rješavanju problematike otpadnih voda na Elafitima, čime će se unaprijediti standard života tamošnjih stanovnika i posjetitelja te zaštititi njihovo zdravlje i okoliš.

 

19. travanj 2024 13:31