StoryEditorOCM
DubrovnikSLUČAJ MAČJE KUĆICE

Reagiranje Dubrovačkih muzeja: Nitko ne smije intervenirati u jedinstvenu kulturno-povijesnu cjelinu, a posebno ne gradnjom zakloništa ili nastambi u spomeniku kulture najviše kategorije

Piše dv
31. ožujka 2022. - 13:50

Iz Dubrovačkih muzeja su u povodu afere koja je nastala zbog uklanjanja kućice 18-godišnje mačke Anastazije iz trijema Kneževa dvora poslali službeno reagiranje:

- Povijesna jezgra Dubrovnika zaštićena je kao lokalitet UNESCO-ove svjetske baštine zbog svog jedinstvenog urbanističkog sklada i kroz stoljeća očuvane cjeline planiranog srednjovjekovnog grada. Dubrovnik jest živi grad i u njemu, dakako, žive i ljudi i različite životinje, uključujući i mačke. No, nikome nije dozvoljeno intervenirati u jedinstvenu kulturno-povijesnu cjelinu, a posebno ne gradnjom zakloništa ili nastambi. Vjerujemo da ne treba posebno isticati kako je Knežev dvor najvažnija javna zgrada u Dubrovniku te da predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika kulture najviše kategorije. Zadatak Dubrovačkih muzeja, kao baštinske institucije, jest da odgovorno skrbi o baštini koja im je povjerena na upravljanje - ističu iz Dubrovačkih muzeja i podsjećaju kako je u povijesnoj jezgri zabranjeno postavljanje skloništa ili hranilišta za životinje:

- Svih ovih okolnosti svakako je svjestan i gospar koji je kućicu postavio budući da je pri postavljanju istaknuo kako za nju nema dozvolu te je spreman platiti kaznu. Moramo istaknuti i da je mačka o kojoj je riječ jedna od nekoliko gradskih mačaka koje cijeli svoj život žive na gradskim ulicama i, u slučaju potrebe, zaklon traže u dostupnim prostorima. Sve one se kreću i borave oko Dvora i na njegovu trijemu i ništa se u tom smislu ne mijenja – navodi se u reagiranju Dubrovačkih muzeja.

20. travanj 2024 01:19