StoryEditorOCM
DubrovnikSTUDIJA U LAZARETIMA

Ravnateljica ZOD-a Mihaela Skurić o obnovi Grada: Prinuđeni smo raditi dok su stanari u kućama, za iseljavanje danas više nema uvjeta

Piše KF
10. veljače 2023. - 12:02

Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić istaknula je značaj Studije o obnovi Grada:

- Ovakve studije nam doprinose da naši radovi budu znanstveno utemeljeni i da imamo potporu znanosti u našim promišljanjima i odlukama koje donosimo vezano za izradu projekata obnove. Zavod to radi već više od 40 godina, dosad je odrađeno više od 45 blokova zgrada, a to je ukupno 206 objekata. S naše strane radimo sve ono što možemo na povijesnim građevinama koje imaju svoja ograničenja. Zavod do sada ima dovoljno iskustva da zna postupati, međutim svaki objekt je nova priča za sebe kojoj se treba pristupati s novim obzirima i pažnjom, sagledati sve elemente konstrukcije i raditi najbolje - izjavila je Skurić.

Dodala je kako upravo rade prvu fazu potresne obnove koja ne uključuje iseljavanje stanovništva, dok uvjeta za to danas nema:

- Dok su stanari unutra, možemo raditi ojačavanje vanjskih zidova i formiranje prstena koji drže sve na okupu radi pojačavanja potresne otpornosti. Nisu samo financije u pitanju, naš grad je opterećen posjetiteljima pa su i uvjeti za izvođenje radova ograničavajući, rekla je ravnateljica ZOD-a.

24. travanj 2024 18:51