StoryEditorOCM
DubrovnikJE LI MOGLO DRUGAČIJE?

Ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik, Franica Lasić: ‘Vrtići se nisu zatvarali godinama, neki i cijelo desetljeće, uplatnica za ovaj mjesec biti će umanjena‘

Piše Kristina Filičić
26. kolovoza 2022. - 18:54

Usred tjedna i sezone na dva dana zatvorit će se dubrovački dječji vrtići. Palčica, Škatulica, Ciciban i Pile 2 neće primati djecu 30. i 31. kolovoza odnosno idući utorak i srijedu zbog dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije prostora odnosno pripreme objekata za novu pedagošku godinu. I tu ne bi bilo ništa sporno da se spomenuti posao ne radi tijekom radnog dijela tjedna u špici sezone zbog čega su brojni roditelji negodovali. S pravom. Nekome tko radi u turizmu, a realno malo je onih koji nisu u toj branši, izostati dva dana s posla kako bi brinuo o mališanu ravno je nemogućoj misiji. Jedino ako ima ludu sreću raditi kod poslodavca iz snova pa mu odobri neplaćeni dopust.

Pitali smo ravnateljicu Dječjih vrtića Dubrovnik Franicu Lasić za obrazloženje ove odluke.

- Odluku o zatvaranju vrtića nismo donijeli ishitreno, o njoj smo razmišljali duže vremena i donijeli je u suglasnosti s Upravnim odjelom i pročelnikom. Uzeli smo u obzir da je sezona, da roditelji rade i zato smo ih obavijestili deset dana ranije kako bi se mogli organizirati – kaže Lasić i nastavlja:

image

Dječji vrtići Dubrovnik

Cropix/Cropix

- Vrtići se nisu zatvarali godinama, neki i cijelo desetljeće te su se mjere deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije parcijalno provodile. Do ove godine uobičajeno je bilo da odgojiteljice 30. i 31. kolovoza odrade puno radno vrijeme u odgojnoj skupini, a tek potom odlaze pripremati svoju matičnu skupinu za sutrašnji prihvat djece. S obzirom da se na ovakav način nije moglo sve pripremiti, odgojiteljice su dolazile za vrijeme trajanja svog godišnjeg odmora u iste te zatvorene objekte kako bi ih očistile, namjestile, obogatile centre aktivnosti, pripremile poticaje… iza svakog osmijeha koji vas dočeka 1. rujna ‘stoje‘ sati i dani priprema, prekovremenog rada i poklonjenih dana godišnjeg odmora. Mislim da niti jedan radnik u našem Gradu ne poklanja sate i dane godišnjeg odmora poslodavcu.

Lasić još dodaje kako odgojiteljice često u novu pedagošku godinu ulaze vrlo umorne zbog ‘sveobuhvatnih priprema i uvijek imaju snage za dobrodošlicu djeci i nitko ne zna koliko su vremena provele u pripremama‘.

- To se ne može nazvati da im je posao to je poziv‘ – kaže sugovornica.

image
DNŽ

No, postavlja se pitanje jesu li se nužna i neupitna priprema i čišćenje prostora mogli obaviti u danima vikenda ili se pak deratizacija i dezinfekcija mogla odraditi parcijalno, vrtić po vrtić pa drugačijom reorganizacijom izbjeći zatvaranje svih vrtića odjednom.

- Zatvaranjem vrtića samo dva dana u cijeloj kalendarskoj godini, pogotovo nakon ove pandemije, mislimo na dobrobit i sigurnost djece ali i odgojiteljica jer je nedopustivo pripremati i čistiti prostor s djecom i izlagati ih isparavanjima sredstava za dezinfekciju. Iako se čini da ovom odlukom idemo na ruku odgojiteljicama, a nauštrb roditelja ona je donesena najviše radi očuvanja zdravlja najranjivije skupine - djece na koju u ovoj silnoj medijskoj hajci nitko nije mislio. Uplatnica za ovaj mjesec bit će umanjena, Vrtić neće naplatiti ova dva dana – zaključuje ravnateljica Dječjih vrtića.

Bez obzira što u Dječjim vrtićima tvrde kako su, baš zato što je sezona, dali roditeljima vrijeme od deset dana da se uspiju organizirati, imaju li roditelji ikakve koristi od toga? Ako je osoba primjerice zaposlena u ugostiteljskom objektu, godišnji i slobodne dane po defaultu koristi tijekom zimskih mjeseci. Pa ako nema tu sreću da ima baka servis u snazi, jedino mu preostaje dijete povesti na posao. Što opet nije izvedivo. Čini se kako se prečesto oslanjamo na parolu ‘snađite se‘. Valjda uvijek prolazi. Jedina utjeha roditeljima, ako to možemo tako nazvati, je što će im Dječji vrtići poslati umanjene uplatnice za kolovoz.

17. travanj 2024 10:22