StoryEditorOCM
DubrovnikBEROŠEVA CENTRALIZACIJA

Ravnatelji domova zdravlja iz Dubrovačko-neretvanske županije poručuju: Takav potez išao bi na štetu pacijenata, a uštede bi bile minimalne

Piše Silvia Rudinović
6. listopada 2022. - 07:28

Centralizacija domova zdravlja po principu jedna ustanova u županiji, na jugu Hrvatske nije najbolje primljena ideja ministra zdravstva Vilija Beroša. O tome je u srijedu s ministrom zdravstva trebao razgovarati dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. Dok se čekaju rezultati tog razgovora, ravnatelji domova zdravlja upozoravaju na posljedice centralizacije.

Trebaju nam najmanje tri

- U našoj županiji su tri područja posve različitog koncepta zdravstvene zaštite: otoci, dubrovačko i neretvansko područje. Od Vitaljine do Vele Luke ili Lastova i natrag vam treba dan i pol. Svi ravnatelji stoje pri stajalištu da su nam potrebna najmanje tri, možda i svih pet domova zdravlja. Županije bi trebale samostalno odlučivati o ovom pitanju, osobito stoga što primarna zdravstvena zaštita ostaje u njihovoj nadležnosti županija. Vjerujem da je župan pri istom stajalištu – kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Bazdan kaže kako će posljedice centralizacije biti smanjenje zdravstvene zaštite pacijenata jer svaki ravnatelj za svoju ustanovu, na različite načine, pronalazi rješenja za goruća pitanja poput nedostajućeg liječničkog kadra. Primjerice, u Metkoviću surađuju s mostarskim liječnicima, a na Korčuli sa splitskim. Također, navodi kako je razlog najavljene centralizacije neutemeljen.

image

Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- Opovrgavam argument uštede. Oni misle da su uštede na plaćama ravnatelja, a to nije istina. Plaće budućeg ravnatelja, pomoćnika i zamjenika bit će više nego sad, a sadašnji ravnatelji će biti voditelji ispostava, možda s nešto nižom plaćom. Dakle, nema nikakve uštede! Osim toga, ukoliko se spojimo, trebat će provesti nabavu novih računovodstvenih programa, pisarnice i svega ostaloga, što je ogroman novac kojeg ćemo morati izdvojiti mi, županija ili netko treći. U ovom trenutku, mislim da to nije potrebno – kaže Bazdan.

Dubrovački Dom zdravlja ima 195 zaposlenih. Upitan, očekuje li razumijevanje ministra zdravstva za argumente koje iznosi, ravnatelj Bazdan odgovara: „Kao što ja ne razumijem njihove argumente, vjerojatno ne razumiju ni oni naše”.

Bolnice su problem, a ne domovi zdravlja

- Ne znam hoće li biti ušteda, možda minimalnih, ali će centralizacijom domova zdravlja sigurno doći do pada kvalitete zdravstvene usluge u sredinama poput Metkovića, Ploča, Korčule i Vele Luke. Posve je drugačije kad imate osobu koja brine o kadru, povlačenju sredstava iz EU fondova i napredovanju ustanove u svom području. Metković i Ploče su od Dubrovnika i Splita udaljeni sat i pol vremena. Neće nestati zdravstvene skrbi u ovim gradovima, ali sigurno je više neće biti u ovom obimu, a cilj bi nam trebao biti napredovati a ne nazadovati. Ako se tako odluči na višoj razini, prihvatit ćemo odluku, ali moje je mišljenje da se to ne smije dogoditi u ovoj županiji – komentira Vjekoslav Čuvalo, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

image

U Domu zdravlja Metković vjeruju da je centralizacija put prema sve lošijoj kvaliteti zdravstvene usluge

Denis Jerkovic/Cropix

Vjeruje da bi centralizacija mogla dovesti u pitanje dijalizu i rodilište kojeg metkovski dom zdravlja ima.

- U Dubrovniku će biti svega, a ljudi će iz Metkovića morati putovati. Najveći problem hrvatskog zdravstva su bolnice, a čitavo vrijeme se ide na reorganizaciju domova zdravlja. Ne mislim da je ovo dobro rješenje – smatra ravnatelj Čuvalo.

Fali pedijatara

Umirovljena pedijatrica koja radi u ordinaciji u DOC-u, dr. Gordana Mićunović odlazi sredinom studenoga.

- Srećom, mislim da imamo pedijatricu koja će doći na to mjesto – kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Dogovor s novom pedijatricom je postignut, kaže sugovornik, ali postupak još nije okončan pa ćemo pričekati na informaciju o kome se radi. Ustanova redovito objavljuje javne natječaje u nadi da će se naći i pedijatar za ambulantu u Mokošici. Ove godine je jedna liječnica krenula, a drugi specijalizant Doma zdravlja u svibnju iduće godine trebao bi završiti specijalizaciju.

23. travanj 2024 03:58