StoryEditorOCM
DubrovnikTURIZAM IZNAD SVEGA |

RAVNATELJ TUŠ-a ANTUN PERUŠINA O POTPORI REGIONALNOM CENTRU KOMPETENTNOSTI Svi koji se budu školovali u Čingriji, postat će vrhunski kadrovi

Piše Kristina Filičić
19. lipnja 2020. - 13:42
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Regionalnom centru kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik vrijedan 72,3 milijuna kuna potpisali su jutros u Gradskoj vijećnici državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić i ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina.

Ravnatelj Perušina tom prigodom osvrnuo se na bogatu povijest i iskustvo Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku koja je osnovana 1947. godine te predstavio rad budućeg dubrovačkog Centra kompetentnosti.
- Svi oni koji budu završili školu u našem regionalnom centru uključujući partnerske škole iz Metkovića, Ploča i s Korčule uistinu će iza sebe imati signal kvalitete i dokaz da se radi o vrhunskim kadrovima. Vizija je biti vodeće mjesto izvrsnosti na području RH, novih zemalja članica EU i zemalja predpristupnica – kazao je Perušina. Spomenuo je i prostore budućeg Centra. Uz postojeći zgradu škole, vilu Čingrija tu je i zgrada u povijesnoj jezgri u kojoj će biti akademis s osam soba i restoranom.
- To je ono gdje će naši učenici kroz učenje temeljeno na radu, kroz praksu, dolaziti do najboljih spoznaja i razvijati vještine i znanja i stav, ono što čini kompetenciju – kazao je Perušina.

Gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo što je Grad vilu Čingrija ustupio za dobru namjenu - budući Centar kompetentnosti.
- Dubrovnik je sam po sebi izvrstan ali uvijek treba težiti boljem, kvalitetnijem i nekom novom proizvodu. To je ono što bi nam Centar kompetentnosti trebao donijeti, bolje i kvalitetnije kadrove, lidere u turizmu. Kontinuirano obrazovanje u turizmu uistinu će dovesti do toga da Dubrovnik nema samo jedan restoran s Michellinovom zvjezdicom nego puno više. Ovo je jedan novi početak turističke perspektive Grada Dubrovnika – kazao je Franković.

- Danas financiranjem pokrećemo ovaj projekt kojeg ubrajamo među strateške projekte županije. Mi smo ponajbolja da ne rećem najbolja turistička regija u Hrvatskoj a ovim želimo nadograditi tu izvrsnost koju imamo – kazao je župan Nikola Dobroslavić te zahvalio Franu Matušiću na naporu da se u cijeli projekt uvede Kulinarski centar Baskije, jedan od najboljih svjetskih centara.
Centri kompetentnosti su ključni projekt Ministarstva turizma, kazao je državni tajnik Frano Matušić.
- Govorimo o proračunu od 388 milijuna kuna za centre kompetentnosti u ugostiteljstvu, njih šest, iz europskog socijalnog fonda i 180 milijuna kuna iz europskog fonda za regionalni razvoj. Sveukupno 570 milijuna kuna što više puta premašuje godišnji proračun Ministarstva turizma. Izdvojit ću dvije značajne stvari koje dubrovački Centar čine različitim od svih ostalih, koje mu daju posebnu dodanu vrijednost i vidljivost na svjetskoj gastronomskoj sceni a to je sama lokacija vile Čingrija koja je stavljena u javnu funkciju i suradnja s Baskijskim kulinarskim centrom, svjetskim centrom izvrsnosti – kazao je Matušić.

U ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU državna tajnica Nikolina Klaić uručila je ravnatelju Perušini ugovor po pozivu "Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja" vrijedan 29,4 milijuna kuna.

Ministarstvo turizma i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije tako su dodijelili gotovo 102 milijun kuna Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava regionalnom centru kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovniku a ta sredstva, naglašeno je, odmah se mogu početi koristiti. Sredstva u potpunosti pokrivaju troškove koji se odnose na aktivnosti uspostave regionalnog centra kompetentnosti te troškove koji se odnose na infrastrukturu centra.

Svečanosti su prisustvovali partneri projekta među kojima i predstavnici hotelijerskih kuća na dubrovačkom području te je istanuta važnost uključenosti realnog sektora u projekt.

Podsjetimo, Regionalni centar kompetentnosti u Dubrovniku razvijat će standard zanimanja, kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikacije kuhara gastronoma i općega kuhara. Uz navedeno, razvijat će se također standardi i obrazovni programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: kuhar specijalist, animator, somelijer za vino, somelijer za maslinovo ulje, somelijer za sir, kuhar specijalist za priloge, variva i garniture, kuhar specijalist za jela od tjestenine i riže, kuhar specijalist za dalmatinsku (dubrovačku) kuhinju, kuhar specijalist za topla predjela i kuhar specijalist za hladna predjela. S obzirom na obuhvat kvalifikacija. Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Dubrovniku profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal u turističko-ugostiteljskom segmentu gastronomije.

Regionalni centar kompetentnosti u Dubrovniku će se izgraditi i opremiti u sklopu tri građevinska objekta, u postojećoj školskoj zgradi, u zgradi na Stradunu (Garište 3) i u prostorima Vile Čingrija. Sva tri prostora tvorit će operativnu cjelinu centra i biti na raspolaganju svim učenicima, polaznicima obrazovanja odraslih, mentorima i nastavnom osoblju te ostalim dionicima.

image
Ilustracija
16. travanj 2024 20:29