StoryEditorOCM
DubrovnikDALEKO OD KRITIČNOG |

RAVNATELJ OBD dr. MARIJO BEKIĆ Situacija vezana za koronavirus nije pred ‘pucanjem‘! Nedostaje nam kadrova, ali prilagodit ćemo se

Piše DV
16. listopada 2020. - 14:14
U Dubrovniku situacija vezana za koronavirus nije pred 'pucanjem' i ne možemo govoriti o datumima kada bi se to moglo dogoditi. Još prije desetak dana imali smo hospitalizirana 22 pacijenta, a danas njih 14, što znači da je situacija, unatoč porastu broja zaraženih, povoljnija. Na respiratoru nije nitko – kaže doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

U bolnici su ljudi s nešto težim simptomima, koji bi i inače ovdje bili smješteni da nemaju Covid 19 nego, recimo, gripu ili slično, ističe primarijus Bekić.

Ukupan bolnički kapacitet za zbrinjavanje oboljelih od infekcije Covid 19 je između 35 i 40 mjesta, a teško je procijeniti kada bi se on mogao popuniti, dodaje on za Slobodnu Dalmaciju.

- Dnevno testiramo između 130 i 150 ljudi, a njih između deset i 15 posto bude pozitivno. Međutim, nismo u situaciji u kakvoj smo bili ove godine u trećem mjesecu, iako smo i onda dobro funkcionirali. Važno je i da se prikupila zaštitna oprema. Ne možemo govoriti o nekakvoj kritičnoj točki jer u slučaju potrebe planiramo i sekundarne objekte, šatore u blizini bolnice. Prilagodit ćemo se – poručuje primarijus Bekić.

Što se tiče kadrova, on navodi kako trenutačno jedan djelatnik bolnice ima Covid 19, dok je desetak djelatnika u samoizolaciji, ali ta se brojka također mijenja.

- Kompletna dijagnostička i terapijska aktivnost nesmetano se provodi, kao i operacije. Što se tiče kadrova uopće, mi i sad kadrovski djelujemo deficitarno, imamo apsolutni manjak pedijatara pa i ginekologa, međutim ne možemo govoriti o 'pucanju' sustava. Kao što sam rekao, prilagodit ćemo se – ističe doc. prim. dr. Bekić.

Plan i scenarij djelovanja postoji, aktivirat ćemo ga kad to procijenimo ovisno o brojkama i težini kliničke slike pacijenata. Međutim, datume ne gledamo - naglašava ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.
24. travanj 2024 02:59