StoryEditorOCM
DubrovnikKAD BEG NIJE CICIJA - SPREMA LI SE SMJENA NA ČELU JU REZERVAT LOKRUM?

Ravnatelj Ivica Grilec uz prekovremene, određenim zaposlenicima svaki mjesec isplaćuje i stimulacije

Piše Anton Hauswitschka
15. listopada 2019. - 11:49
Tijekom proteklih devet mjeseci Javna ustanova Rezervat Lokrum isplatila je nešto više od 151 tisuće kuna nagrada, odnosno stimulacija svojim zaposlenicima. Radi se o bruto iznosu, dok je na račune zaposlenika sjelo 113.330 tisuća kuna. Zbog isplaćenih stimulacija, kako Dubrovački vjesnik neslužbeno saznaje, fotelja ravnatelja JU Lokrum Ivice Grileca ozbiljno se klima, s obzirom da u gradskoj upravu drže da je neumjesno nagrađivati radnike za posao za koji već dobivaju plaću. Osim toga, za isto je razdoblje zaposlenicima je isplaćeno skoro 340.000 kuna za prekovremene sate.

Motrili, čistili, uklanjali…..

Ravnatelj Ivica Grilec potvrdio nam je informaciju o isplaćenim stimulacijama. Poručuje kako su one isplaćene sukladno Pravilniku o osnovama i mjerilima stimulativnog nagrađivanja radnika i načina isplate stimulativnog dodatka za uspješnost u radu.
- Nagrađeno je 45 od ukupno 54 radnika JU Rezervat Lokrum. Iznosi isplaćeni ranijih godina su vrlo slični, dok je intezitet redovnog posla i broj strateških projekata ove godine, značano veći - otkriva Ivica Grilec očito ustaljenu višegodišnju praksu te nabraja što se sve na Lorkumu u posljednjih godinu dana napravilo.
- Nabrojit ću samo najveće projekte, poput monitoringa mediterantskog potkornjaka odnosno uklanjanje zaraženih stabala alepskog bora, čišćenja Benediktinskog samostana kao preduvjet provođenja konzervatorsko-arheološko-restauratorskih istražnih radnji, implementacije hidrantske mreže visoke zone, ugradnje biojama, sanacije drvenih baraka, pripreme revitalizacije botaničkog vrta, te provođenje projekta Povijesni vrtovi dubrovačkog područja na kojima su pojedini radnici ovog kolektiva dali izniman i izvanredni doprinos – hvali svoje radnike ravnatelj te ističe kako se Javna ustanova na čijem je čelu ove godine suočila i sa izvanrednim okolnostima poput sanacije šteta nastalih 'vjetroizvalama' nakon orkanske bure s kraja veljače ove godine, prekida napajanja električnom energijom i velikim padom tlaka vode zbog čega je, kaže, bila ugrožena i protupožarna spremnost.
- Na žurnom i učinkovitom otklanjanju ovih problema bili su angažirani radnici u opsezima koji su nadilazili njihove redovne radne zadaće. Rezultat je bio odličan jer smo uspjeli brzo otvoriti otok za posjetitelje. Ekonomska opravdanost ovih odluka je bila neupitna jer bi bilo kakav angažman vanjskih suradnika značio značajno skuplje rješenje, a vrijeme do konačnog otklanjanja kvara bilo bi znatno duže, što nas je moglo dovesti do enormnih gubitaka prihoda od ulaznica, odnosno pada broja posjetitelja, a s time u vezi i mogućih gubitaka najmoprimaca – ističe Ivica Grilec. Na pitanje o kojim se točno zaposlenicima radi i čime su zaslužili stimulaciju, odgovora kako davanje takvih informacija priječi Uredba o zaštiti osobnih podataka.

Plus prekovremeni

Doznajemo da te podatke nema ni gradska uprava u koju je upućen dopis gdje stoji kako ravnatelj Ivica Grilec isplaćuje stimulacije kontinuirano svaki mjesec i to pretežno istim zaposlenicima, ali bez detaljnog obrazloženja koje su poslove obavili, a izvan su opisa njihova radnog mjesta.
– Proizlazi da je tijekom cijele godine zaposlenicima isplaćivan prekovremeni rad i to uvijek istim radnicima koji ujedno dobivaju i stimulaciju. Tako je za prvih devet mjeseci ove godine isplaćeno 337.868,16 kuna bruto, odnosno 216.315,17 kuna neto na ime prekovremenog rada u čemu su uključeni i zaostatci iz prethodnih godina – stoji među ostalim u dopisu o praksi nagrađivanja u JU Lokrum u kojem se zaključuje da preovremeni rad mora biti iznimka, a ne pravilo koje se primjenjuje svaki mjesec pa se tako dovodi u pitanje i zakonito postupanje ravnatelja o izdanim nalozima za prekovremeni rad. Inače u opisu poslova kojim se bavi JU Lokrum među ostalim stoji zaštita, održavanje i promicanje Rezervata, odnosno otoka Lokrum. Zanimljivo, u financijskom izvješću JU Lokrum za prošlu godinu stoji kako je za vanjske usluge potrošeno gotovo 4,5 milijuna kuna. Rezervat je tako, među ostalim, za usluge održavanja luka, brodova, objekata i opreme na otoku platio nešto više od milijun kuna, a za komunalne usluge nešto manje od pola milijuna kuna.

25. travanj 2024 18:59