StoryEditorOCM
DubrovnikBORBA PROTIV COVIDA

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan otkrio kome se trebate obratiti ako doma imate nepokretnu osobu koja se želi cijepiti

Piše Bruno Lucić
8. rujna 2021. - 07:19

U Dubrovniku se na tjednoj bazi organiziraju javni pozivi za cijepljenje protiv Covida na koji se mogu odazvati kako domaći tako i stranci. Sljedeća takva mogućnost cijepljenja bez prethodne najave pruža se u četvrtak u Studentskom domu (od 8 do 9,30 sati hrvatski državljani, a od 10 do 12 sati strani državljani). No, postoji i skupina starijih i nemoćnih koji su i nepokretni pa stoga ne mogu doći po svoju dozu u dubrovački Studentski dom. Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan objašnjava što se čini u tim slučajevima:

- Svatko tko je nepokretan trebao bi zazvati svog liječnika i to se organizira putem liječnika, međutim, mislim da smo sve oni za koje smo imali dojavu, procijepili. To se organizira ili preko liječnika ili mobilni palijativni tim ode kod zainteresiranog doma. Zadnja dva-tri mjeseca nismo imali takve slučajeve, u početku smo ih imali, kad nije bilo cjepiva tad smo imali dosta poziva, čekali smo da dođe cjepivo Johnson & Johnson koje se prima u jednoj dozi pa smo s tim cjepivom išli kod starijih i nepokretnih doma i mislim da smo procijepili sve one za koje smo imali poziv od obitelji, ističe Bazdan.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Navodi i stanje u staračkim domovima.

- Cijepili smo korisnike staračkih domova, ali je to činio i Zavod za javno zdravstvo. Procijepili smo sve one koje su se htjeli cijepiti u domovima za starije osobe, to je bilo na početku kampanje za cijepljenje, njih smo cijepili prve. Većinom smo koristili 'Pfizera' jer su se tako ljudi i odlučivali, ali i u početku je bio samo 'Pfizer' pa smo im manje-više davali to cjepivo. Koliko znam, procijepljenost u domovima je velika, kazuje Bazdan.

Sve su glasnije naznake da će doći do docjepljivanja trećom dozom.

- Vidjet ćemo što će biti, ali opet ćemo se organizirati na isti način ako se uopće bude davala treća doza, najavljuje ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

16. travanj 2024 14:26