StoryEditorOCM
DubrovnikCOVID STANJE U OB DUBROVNIK

Ravnatelj Bekić: Od njih sedam na respiratoru, čak šest je necijepljenih pacijenata! I nemojte se zavarati, po tome je omikron isti kao delta

Piše L. Vierda
20. siječnja 2022. - 12:28

Današnje brojke od 415 novih slučajeva odnose se na PCR testiranja, tek se trebaju zbrojiti i brzi antigenski testovi, pa će te konačne brojke zapravo odgovarati onima koje nas prate već neko vrijeme - oko 600 novooboljelih. I po tome se, tvrdi ravnatelj dubrovačke Opće bolnice dr. Marijo Bekić, novi soj, takozvani omikron, ne razlikuje od situacije koju smo imali s delta sojem.

Iako smo zbog brojki ovih dana promislili da se sve bliži kraju, dr. Bekić kaže kako se ništa ne smanjuje, ni broj oboljelih, ali ni broj hospitaliziranih.

-Ne smanjuju se brojke hospitaliziranih, nažalost, to su one brojke o kojima sam na početku omikrona i govorio. Imali smo mali pad negdje prošlog tjedna, no najavio sam i tad da tu nije kraj, rasti će, i one stvarno rastu. Sad nam je broj hospitaliziranih 60-ak, dok je sedam pacijenata na respiratoru u jedinici intenzivnog liječenja -  kaže Bekić

Kad govorimo o hospitaliziranima, brojke su, dodaje ravnatelj, također nažalost jasna slika. Svega jedan pacijent od ovih sedam koji su na respiratoru je cijepljen, svi su ostali necijepljeni, što dodaje, pokazuje da će se takav trend i nastaviti. Znakovito je da se među hospitaliziranima radi o svim dobnim skupinama, tek nešto malo češće su pacijenti srednje do starije životne dobi.

-Takva nam je situacija bila i dok je bio vrhunac delta soja covida, uglavnom su necijepljeni imali teže posljedice i češće hospitalizacije, a i kad govorimo o delti, brojke su također odgovarale stanju koje danas imamo dok je zastupljen uglavnom omikron soj - ističe ravnatelj dubrovačke bolnice.

Neke razlike, prema dr. Bekiću, u stanju u dubrovačkoj bolnici kad usporedimo deltu i omikron, nema iako se omikron okarakterizirao kao znatno zarazniji. Generalno je situacija jednaka, broj novooboljelih i hospitaliziranih odgovara njegovim projekcijama iznesenim prije nekoliko tjedana. Jedina je razlika što se manje ljudi testira, a manje ih se i cijepi - prvu dozu ovog je tjedna primio tek mali dvoznamenkasti broj građana, dok ih je najviše hrlilo po booster dozu i to najčešće zbog skorog isteka covid potvrde.

24. travanj 2024 18:08