StoryEditorOCM
DubrovnikIĆE, ALI POSEBNO PIĆE

Raspitali smo se među dubrovačkim ugostiteljima što najčešće piju furesti: Gosti vole standardnu ponudu, a po vrućini jedan ‘napitak‘ ide bolje od ostalih...

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
2. srpnja 2022. - 11:07

Po vrućinama kakve ovih dana vladaju u Dubrovniku puno važnije je što se pije, nego što se jede. Zanimalo nas je stoga što najčešće piju gosti po dubrovačkim restoranima. Znajući da alkohol širi krvne žile i podiže tjelesnu temperaturu, pa se tijelo, u nastojanju da se rashladi, još više znoji, odgovori će možda i iznenaditi:

- Vino! – bez puno razmišljanja odmah je odgovorila Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja udruženja obrtnika Dubrovnik.

image

Dobra kapljica je na cijeni

Tomislav Kristo/Cropix

- Ljeti su to više bijela, lagana, suha, pitka vina, a za večeru možda teža crna – njezin je podatak. 

Predsjednik Udruge ugostitelja Ante Vlašić na pitanje što gosti najviše piju po restoranima, odgovara:

- To je standardno, voda, piva, vino i sokovi. Sve to ovisi i o gastronomskoj ponudi restorana – rekao je.

Da gosti zapravo najviše vole alkoholna pića, potvrdio nam je Mario Raič, direktor tvrtke Nautika koja je vlasnik četiri ugostiteljska objekta, Nautike, Dubravke, Gradske kavane i Panorame:

image

Kokteli su uvijek u điru

Josko Supic/Cropix

- Najviše nam idu različita vina, pa kokteli koje gosti traže u svim našim objektima, i piva. Kako imamo četiri objekta, dosta idu sve vrste pića, alkoholnih, pa i bezalkoholnih. Imamo 20-tak vrsta koktela koje gosti vole popiti uz zalazak  sunca. Idu najviše alkoholni kokteli, u svim objektima. U Nautici je vino broj jedan, tamo je malo drukčija kijentela. To su više bijela vina jer su velike vrućine, a dosta se prodaje i rose – istaknuo je Mario Raič.

Gosti se očigledno ne razlikuju puno od svojih domaćina Hrvata koji isto 'vole popiti', jer smo po konzumaciji alkohola iznad europskog prosjeka, a ako vas zanima kojih vrsta alkohola, recimo i to - domaćih vina i piva. 

25. travanj 2024 10:58