StoryEditorOCM
DubrovnikOTPOR SUSTAVU

Raspitali smo se je li bilo otkaza i opomena zbog COVID potvrda u dubrovačkom školstvu: ‘Slučaj pedagoginje iz OŠ Slano ipak je u manjini, a za tvrdoglave postoje mjere‘

Piše Silvia Rudinović
7. prosinca 2021. - 19:14

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dosad nije zabilježen slučaj otkaza ugovora o radu među učiteljima zbog COVID-potvrda. Ivana Penjak Kasavica, stručna suradnica u Osnovnoj školi Slano, jučer je objavila potpisanu službenu bilješku u kojoj stoji da nije predočila test ni EU digitalnu COVID potvrdu, pa joj je zapriječen ulazak u školu. Međutim, Penjak Kasavica jutros se testirala u Poliklinici Glavić, kažu Umjetničkoj školi Luke Sorkovčevića, gdje radi na pola radnog vremena.

- Što se tiče naše škole, kolegica je jutros na moj zahtjev obavila testiranje. Uputio sam je u Polikliniku Glavić i očekujem je na poslu – kaže Slobodan Begić, ravnatelj UŠ Luke Sorkočevića.

Ako je dosljednost u pitanju...

Ravnatelj ove škole potvrđuje kako je bilo otpora uvođenju obveze predočenja COVID potvrde ili negativnog testa za pristup radnom mjestu.

image
Ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Slobodan Begić: Penjak Kasavicu sam uputio u Polikliniku Glavić na testiranje
Cropix

- Upoznao sam sve zaposlene s mogućim posljedicama i nakon tog razgovora svi su shvatili problem i donijeli potvrde ili se testiraju svakog ponedjeljka i srijede u podne, u školi ili sami u Marin Meda ili Poliklinici Glavić. Imali smo slučaj nastavnika koji je prebolio COVID-19, ali nije htio pokazati potvrdu, ali smo porazgovarali, pa je i on donio svoju potvrdu na uvid. Legalist sam! Ako je bolest prisutna, a jest, onda moram vjerovati stožeru i naputcima koji su na snazi u čitavom svijetu. Nedavno sam bio u Sloveniji gdje su kontrole mnogo rigoroznije nego kod nas. Moje je mišljenje da nekome moramo vjerovati, ako se želimo izvući iz svega ovoga. U ovom slučaju, ako iza ljudi koji uvode mjere, a pritom ne mislim samo na naš stožer, stoji struka, onda nema razloga biti nepovjerljiv - kaže Begić.

Osnovna škola Slano jedina je obrazovna ustanova u državi u kojoj nije bilo redovne, normalne nastave 16. studenoga, prvog dana provedbe odluke o obveznim COVID potvrdama u obrazovnom sustavu. Većina učitelja i osoblja toga dana se odbilo testirati, a cijepljeni i oni koji su preboljeli koronu solidarizirali su se odbivši pokazati COVID potvrdu, no do kraja tjedna svi su se prilagodili novim pravilima ulaska u školske prostore. Njihova kolegica Penjak Kasavica jučer je došla s bolovanja i prvi dan povratka na posao postupila je kao većina kolega te škole prošlog mjeseca.

image
Ante Konjuh, ravnatelj OŠ Slano: "Ukoliko se netko drži svojih ideala, pa neće pokazati potvrdu ni testirati se u bolnici, na sudu ni na granici, cijenim dosljednost"
Tonći Plazibat/Cropix

- Prema Pravilniku o radu, ukoliko kolegica nastavi s ovim, slijedi prva opomena najdulje u roku tri dana, druga opomena nakon sedam dana, a nakon 15 dana otkaz. Poznajući kolegicu, vjerujem da to toga neće doći. Mislim da je htjela poslati poruku, nešto dokazati, a ukoliko se netko drži svojih ideala, pa neće pokazati potvrdu ni testirati se u bolnici, na sudu ni na granici, cijenim dosljednost. Sumnjam da je ovdje o tome riječ – izjavio je Ante Konjuh, ravnatelj OŠ Slano.

Slučajevi prolaznog karaktera

Nastava u ovoj primorskoj školi se odvija uredno. Konjuh kaže kako učitelji i ostalo osoblje nisu htjeli riskirati opomene ni gubitak posla, uvjeren da će jednako postupiti i njihova zaposlenica u stručnoj službi koja je jedina među njima javno istupila protiv COVID potvrda imenom i prezimenom. Svoj je postupak u ponedjeljak objasnila izjavom u kojoj, među ostalim, kaže: „Danas, na Dan dubrovačkih branitelja 6. prosinca 2021., s podrškom svih divnih mladih života koji su izginuli za Slobodu, iz pijeteta prema sebi koja tu Slobodu živim i svima nama želim, a za dobro sve djece na svijetu kažem 'ne' zlu, 'ne' Ausweisu 3. Reicha koji se danas zove test ili EU digitalna COVID potvrda, 'ne' maskama, 'ne' eksperimentalnom cjepivu, 'ne' eksperimentiranju na djeci, svejedno jesu li hrvatska ili afrička, 'ne' računarsko bankarskom farmaceutskom lobiju koji iza svega ovoga stoji i ubire profit koji potom koristi za ucjenjivanje vlada i sabora širom svijeta“.

image
Ivana Penjak Kasavica u ponedjeljak je došla na posao u OŠ Slano, odbila predočiti COVID potvrdu, odnosno testirati se
Ivana Penjak Kasavica

U Sindikatu Preporod kažu kako je slanski primjer izuzetak, a ne pravilo.

- Otkad su u posljednja tri tjedna u svim državnim i javnim ustanovama, pa time i u našoj županiji, uvedene obvezne odgovarajuće COVID potvrde, nemamo nikakvih podataka koji bi ukazivali na to da je došlo do bilo kakvih upozorenja i otkaza ugovora o radu. Sukladno naputcima Ministarstva, takvim otkazima trebale su prethoditi najmanje dvije opomene pred otkaz ugovora o radu kao i 15-dnevni rok od saznanja za činjenicu na kojoj bi se eventualni izvanredni otkaz temeljio. Slučajevi poput onog u OŠ Slano, pa i ovaj najnoviji koji se dogodio od strane pedagoginje iste škole, ipak su u manjini i prolaznog karaktera, jer su se gotovo svi djelatnici navedene škole nakon dan, dva vratili svojim redovnim dnevnim obvezama, uz činjenicu da im isti dani neće biti plaćeni – kaže Antun Vidak, međužupanijski povjerenik Sindikata Preporod.

19. travanj 2024 18:55