StoryEditorOCM
DubrovnikKRIM ISTRAGA UTVRDILA|

RADIO ‘NA CRNO‘ Kazneno prijavljen vlasnik izletničke firme, oštetio državu i tvrtku za više od milijun kuna

Piše DV
5. studenog 2020. - 10:57
presudom Županijskog suda u Dubrovniku direktor tvrtke Rectus d.o.o. iz Metkovića u stečaju Ante Komazin (51) oglašen je krivim i osuđen na jedinstvenu vremensku kaznu od dvije godine zatvora.pixabay.com
Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave utvrđena je osnova sumnje da je 42-godišnji vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva iz okolice Dubrovnika, koje se bavilo pružanjem izletničkih usluga, tijekom 2019.g. počinio kaznena djela „Zlouporaba u gospodarskom poslovanju“, „Utaja poreza i carine“ i kazneno djelo „Povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni, pružajući usluge izletničkog prijevoza turista morem, naplaćivao usluge u gotovom novcu, a da nije izdavao fiskalizirane račune čime je pred Poreznom upravom prikrio stvarnu obvezu trgovačkog društva po osnovu plaćanja poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit. Na opisani način prisvojio je iznos od gotovo milijun kuna, na štetu imovine trgovačkog društva o čijoj imovini se trebao brinuti.

Isto tako je utvrđeno da je oštetio Državni proračun RH za neprijavljenu obvezu plaćanja poreza na dodatnu vrijednost i poreza na dobit u iznosu od 281.693,81 kuna.

Također, utvrđena je sumnja da je povrijedio obvezu vođenja poslovnih knjiga budući da u poslovnim knjigama društva nije uredno evidentirao sve prihode društva iz kojih proizlaze obveze s osnova poreza na dodanu vrijednost, čime je otežao preglednost poslovanja i imovinskog stanja trgovačkog društva.

Protiv vlasnika i odgovorne osobe trgovačkog društva podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

 
23. travanj 2024 11:46