StoryEditorOCM
DubrovnikFB GRUPA

‘RADARSKA KONTROLA‘ ŠTEDI ŽIVCE I NOVAC Jednim klikom možete doznati gdje vas vreba policija, odron, presretač ili pronaći ljubav svog života!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
Foto: Božo Radić/CROPIX
20. veljače 2021. - 16:56

Jedna od Dubrovčanima dražih, posebno vozačima, facebook grupa svakako je 'Radarska kontrola, Dubrovnik i okolica'. Jednostavnim klikom na pametnom telefonu informiraju se o radarima uz ceste, policijskim patrolama i presretaču, ali i svim neželjenim događajima koji ih mogu zateći u vožnji – nekom, ne daj Bože, sudaru, odronu, zastoju, kilometarskim kolonama. Na taj način mogu uštedjeti puno vremena, ali i novca.

Grupa od 17.000 članova

Ideju o osnutku grupe dobio je 2012. Ivo Duplica iz Plata, inače mehaničar po struci i otac četvero djece. Simpatični 38-godišnjak ispočetka je sam vodio računa o objavama u grupi, a onda mu se za pomoć ponudila Dubrovkinja koju nikad nije upoznao, osim preko facebooka i koja sada vodi računa o pristojnosti i drugim pravilima unutar grupe.

Kako piše u opisu, grupa je osnovana s ciljem informiranja o tome gdje je danas aktivna radarska kontrola u Dubrovniku i okolici.

- Slobodno popratite slikom, posebno one u 'sačekuši'. Bilo kakav off topic se briše, a ovisno o temi briše se i autor – upozoravaju administratori. - Izneseni komentari su osobni stavovi autora i ne predstavljaju stav administratora grupe 'Radarska kontrola, Dubrovnik i okolica'. Slike objavljene u grupi su vlasništvo autora koji ih je i objavio. Administrator se ograđuje od bilo kakve nepristojne slike objavljene u grupi te će autora izbrisati i blokirati na nekoliko sati/dana - jasno je obrazloženo.

Grupa trenutačno broji više od 17.100 članova, što je uistinu impozantan broj. Svim članovima dostupne su važne informacije u prometu, a Ivo Duplica ne zaboravi objaviti ni od kojeg su datuma obavezne zimske gume i oprema.

Dobro je znati

- Ima među članovima tko zna kakvih sve profila ljudi, sigurno ima i 'plavaca', a i njima je dobro znati kad nisu u službi gdje im kolege 'vrebaju' - smije se Ivo. - Društvene mreže su zadnjih godina postale jako popularne i ako nešto nije na facebooku, nije se ni dogodilo. Zato sam svugdje gdje sam išao objavljivao neku korisnu informaciju. Prije sam često putovao prema Slanome, i bilo je uvijek dobro znati za odrone i druge probleme u prometu gdje ideš i što će te dočekati – kazuje Ivo.

- Tako sam i osnovao grupu, 14. rujna 2012., fokusiranu na radare jer kazne baš nisu male. Htio sam ljudima malo sačuvati špag jer se i meni znalo dogoditi da platim kaznu – smije se Ivo. – Budu i kolone, semafori, odroni, sudari, dobro je znati unaprijed što te očekuje. A danas svatko ima facebook. Znam da ima i nekoliko policajaca u grupi koji ovo podržavaju jer na ovaj način zajedno radimo na preventivi. Nije cilj ljudima naplatiti kaznu nego ih naučiti da se ponašaju odgovorno u prometu – ističe Ivo. - Novim zakonom kazne su se drastično povećale, a nama su primanja u zadnjih godinu dana ili smanjena ili ih nemamo - dodaje naš sugovornik.

Kazne su drakonske, pazite kako vozite

Vožnja u naselju brža najmanje 50 km/h od dopuštene
10.000 – 20.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći, te 6 negativnih bodova

Vožnja u naselju 30-50 km/h brža od dopuštene
3.000 – 7.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći, te 4 negativna boda

Vožnja u naselju 20-30 km/h brža od dopuštene

dva negativna boda

Vožnja izvan naselja brža najmanje 50 km/h od dopuštene

5.000 – 15.000 kuna ili zatvor do 60 dana, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći, te 3 negativna boda

Vožnja izvan naselja 30–50 km/h brža od dopuštene
2.000 kuna

Nepoštivanje propuštanja vozila i prednosti prolaska

3.000 – 7.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći, te 3 negativna boda

Prolazak ‘kroz crveno’
2.000 – 5.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći, te 3 negativna boda

10.000 – 20.000 kuna ili do 60 dana zatvora ako u punoj brzini prođe ‘kroz crveno’, ili se ne zaustavi na dva ili više semafora ‘na crveno’, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći, uz 6 negativnih bodova

Spojio ljubavni par

Iako se grupa zove 'Radarska kontrola, Dubrovnik i okolica', dobrodošle su i objave koje se odnose na, primjerice, stanje na autoputu prema Splitu i Zagrebu jer Dubrovčani često putuju i tim pravcem.

- Ima puno članova, oko 17.000, ali aktivnih je možda stotinjak. Neki ne žele ništa javno napisati jer su tu ipak imena i prezimena, da se valjda ne bi zamjerili. Mislim, nema kazne za to, ništa loše ne radimo. Naravno da nema vrijeđanja niti omalovažavanja bilo koga. To je strogo zabranjeno i takvi odmah 'lete' iz grupe. Znali su policajce nazvati pogrdnim riječima, a to nije u redu – naglašava Ivo, pa dodaje kako su neki zbog toga bili pozivani na razgovore u policiju.

- Vjerujem da dijelu policije nisam drag jer sam napravio grupu zbog koje oni gube prihode od kazne – dodaje s osmijehom.

U grupu se nekad malo duže čeka na prijem, kaže Ivo, jer voli malo provjeriti tko su ljudi koji žele biti članovi. Lažne profile u startu odbacuju kao nepoželjne.

- Nemam baš puno vremena jer imam puno obaveza i poslova, pa se sve manje bavim grupom. Ali zato je tu Katarina da to rješava – kaže ovaj fetivi Župljanin. O svom Platu šaljivo dodaje da su 'pola sela Duplice, a pola Račići'.

- Malo je hladnije more, ali super je – kaže o životu u Platu.

O šaljivim objavama komentira da ih je bilo, ali se ne sjeća točno kako su glasile. Ali zato se dobro sjeća da je spojio jedan ljubavni par.

- Upoznali su se preko grupe, to mi je baš drago! – rekao je Ivo Duplica na kraju.

20. travanj 2024 09:37