StoryEditorOCM
DubrovnikHOĆEMO LI SLIJEDITI ISTRU?

Pula zabranila prodaju pića kioscima kako bi zaštitila ugostitelje, evo što o tome misle u Gradu Dubrovniku

Piše Maja Rilović Koprivec
5. siječnja 2022. - 21:23

Na sjednici pulskog Gradskog vijeća prije mjesec i pol dana prihvaćena je nova Odluka o komunalnom redu, kojom se ubuduće zabranjuje prodaja pića u kioscima.

Razlog: osiguravanje preduvjeta za kvalitetnijom ugostiteljskom ponudom i zaštita lokala u čvrstim objektima. Kako je Grad Pula, odnosno struktura njegova proračuna vrlo slična Dubrovniku, pitali smo dubrovačku gradsku upravu hoće li se povesti za primjerom Puležana?

- Grad Pula, pri utvrđivanju zabrane prodaje pića i kave u kioscima za obavljanje djelatnosti prodaje duhanskih proizvoda, vodio je računa o tome da navedena prodaja u kioscima ne bi trebala ugrožavati rad u ugostiteljskim objektima u čvrstim građevinama, odnosno poslovnim prostorima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost. Intencija Grada bila je da se obavljanje ugostiteljske djelatnosti usmjerava na kvalitetniju razinu, u okviru odgovarajuće opremljenih poslovnih prostora, čije funkcioniranje podrazumijeva i ulaganje znatnih sredstava u odgovarajuću ponudu te plaćanje propisanih pristojbi, poput spomeničke rente, izvijestili su iz tamošnje gradske uprave, gdje vlasnici imaju rok prilagodbe i izdavat će im se nova rješenja sukladna novoj odluci, a do tada nema niti kazni.

Iako su sve dubrovačke gradske uprave do sada poznate po tome da ugostiteljima maksimalno izlaze ususret, ovakva vrsta zaštite će ih zasad mimoići. No dubrovačke komunalne odluke koje se tiču rada kioska više su vezane uz lokacije postavljanja nego ponudu kioska.

image
Bivši ' Mini DOC' u Lapadu
Božo Radić/cropix

- Grad Dubrovnik je problematiku vezanu za kioske počeo rješavati prije par godina te je u novu Odluku o komunalnom redu, koja je stupila na snagu u rujnu 2020. godine, implementiran članak 26. koji se odnosi na kioske i omogućuje njihovo uklanjanje ako se ne koriste, a što ranije nije bilo omogućeno. Odsjek za redarstvo je po ovoj Odluci do sada uklonio četiri sporna, ilegalna kioska – navode u svom odgovoru.

- Kiosci se na javnim površinama Grada mogu postavljati sukladno Odluci o zakupu javnih površina, dok se moraju ukloniti ako se prestanu koristiti te ako su neuredni. Također, Grad je Odlukom o zakupu javnih površina propisao zabranu postavljanje frižidera i drugih pokretnih naprava izvan kioska tako da strše i smetaju prolazu, odnosno frižideri moraju biti integrirani uz sami kiosk te je i tako regulirano stanje u prostoru. S obzirom na to da su ove odluke na snazi već neko vrijeme, u Dubrovniku nemamo problem s prekomjernim brojem ili neprimjerenim kioscima, stoga u Gradu Dubrovniku ne smatramo potrebnim donošenje odluke o zabrani kakvu je donijela Pula. Kiosci u gradu izgledaju uredno i ne vidimo razlog da bi Grad određivao njihovu ponudu i zabranjivao im da, primjerice, nude vodu svojim kupcima – pišu iz gradske uprave Grada Dubrovnika.

Primjer tome svakako nije kiosk nekadašnje trgovine MiniDoc koji već godinama stoji prazan, zarastao u grmlje i – malo je reći - neuredan.

20. travanj 2024 10:58