StoryEditorOCM
DubrovnikPET GODINA NAKON POZIVA NA LINČ ZBOG SMRTI PET ŠTENACA

PRVI DOZNAJEMO: Sud presudio u korist Mija Lončara, Društvo za zaštitu životinja i tajnica Sandra Sambrailo umjesto isprike uplatili 4.500 kuna Udruzi dva skalina

Piše Anton Hauswitschka
18. studenog 2016. - 14:48

 Nakon pet godina u korist Mija Lončara okončan je sudski postupak pred dubrovačkim sudom protiv Društva za zaštitu životinja i tajnice te udruge Sandre Sambrailo. Sud je presudio da Društvo i tajnica Miju Lončaru i njegovoj obitelji moraju uputiti pismenu ispriku zbog objave članka u kojem su ga neosnovano okarakterizirali kao zlostavljača životinja,  te je objaviti na facbook grupi na kojoj je Lončar i oklevetan. No Društvo i Sandra Sambrailo iskoristili su ponudu Mija Lončara te su umjesto isprike njemu i njegovoj obitelji,  uplatili 4.500 kuna donacije Udruzi dva skalina, te nadoknadili troškove sudskog spora koje je Lončar imao.

Podsjetimo, u rujnu 2011. godine  nakon tragičnog ugibanja pet štenaca koje je Lončar donio u Azil za napuštene životinje na Žarkovici,  Društo je na svojoj facbook grupi koja je tada brojila oko 3000 članova  objavilo članak kojim je Mijo označen kao zlostavljač životinja, a u tekstu se izravno poticalo javnost da kazni tog 'zlostavljača' i 'ubojicu'. Objave koje su slijedile bile su najgori oblik govora mržnje  u kojem se Dubrovčane izravno pozivalo da se na najgore moguće načine iživljavaju nad Mijom Lončarom.  Tih dana u obitelji Lončar telefoni su neprestano zvonili, kuću su obilazili nepoznati ljudi, a djeca su iz škole dolazila plačući. Kako bi zaštitio sebe  i svoju obitelj Mijo Lončar zatražio je sudsku zaštitu pa je sud u Dubrovniku naložio  hitno uklanjane teksta nakon čega je histerija počela postupno jenjavati.

Dubrovački sud zaključio je da su optužbe na račun Mija Lončara iznesene u tekstu na facebook grupi  neosnovane te da je njegova namjera bila  da štence zbrine , a nikako da ih muči ili usmrti. Postupanje osoba koje su objavile taj tekst, sud je ocijenio posebno otegotnim zbog toga što je objavljen u mediju koji je dostupan javnosti bez ograničenja te sa fotografijama Mije Lončara i iznesenim njegovim osobnim podatcima.  Sud je ocijenio da je tužitelju povrijeđen njegov  ugled i čast te pravo na privatni i obiteljski život jer su on i njegova obitelj svakodnevno trpjeli uvrede i prijetnje.  Prije ove presude dubrovačko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv Mije Lončara koju je podnijelo Društvo za zaštitu životinja.
 

20. travanj 2024 08:40